Ο τουρκικός Τύπος για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο σημερινός τουρκικός Τύπος συμφωνεί και επαυξάνει για το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο «Σπίτι της Τουρκίας», ακριβώς απέναντι από το κτίριο των ΗΕ. Οι τουρκικές εφημερίδες μιλούνε για «μια άνοιξη που θα συνεχιστεί», για το ήπιο κλίμα που κυριαρχεί που ήταν η συνέχεια της αρχής που έγινε στο Βίλνιους και παραθέτουν τις λεπτομέρειες για επόμενα βήματα που θα κάνουν οι δύο πλευρές.

«Το κλίμα φιλίας θα συνεχιστεί» γράφει η Χουριέτ, «Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν. Επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα των επαφών μεταξύ των δύο χωρών,  οι υφυπουργοί Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο θα συναντηθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, παρά την προφανή πρόθεση να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι επίσης προφανές ότι η Άγκυρα διαχωρίζει τις προθέσεις ως προς το Κυπριακό, με βάση την προχθεσινή ομιλία του Ερντογάν. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Χουριέτ: «Η προειδοποίηση για την «ΤΔΒΚ» προκάλεσε σοκ στους Ελληνοκυπρίους».