Ο Σταϊκούρας, οι φόροι και ο προϋπολογισμός

Ο Σταϊκούρας, οι φόροι και ο προϋπολογισμός

  • Οχι μόνον είναι φειδωλός στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αλλά, όπως μαθαίνω, εμφανίζεται ενοχλημένος
ΒΗΜΑτοδότης

Οχι μόνον είναι φειδωλός στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτογραφία) αλλά, όπως μαθαίνω, εμφανίζεται ενοχλημένος με τις δηλώσεις άλλων συναδέλφων του υπουργών που εξαγγέλλουν ελαφρά τη καρδία από φοροελαφρύνσεις και πακέτα προσφορών έως και μειώσεις ΦΠΑ, χωρίς να τον ενημερώσουν ή χωρίς να πάρουν την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ετσι, δεν είδε, μαθαίνω, με καλό μάτι την εξαγγελία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για «τουριστικό πακέτο 15%», το οποίο το εξήγγειλε χωρίς να τον ρωτήσει. Ή ακόμη φάνηκε να ενοχλήθηκε και από την εξαγγελία του Λευτέρη Αυγενάκη για μειώσεις ΦΠΑ σε αθλητές και σε εισιτήρια.

***

Προς το παρόν εμφανίζεται στις κινήσεις του και στις όποιες εξαγγελίες προσεκτικός γιατί λογοδοτεί στο εξωτερικό, δηλαδή στους θεσμούς. Παραμένει όπως λένε οι συνεργάτες του, προσηλωμένος στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η επένδυση στο Ελληνικό, οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ κ.τ.λ.), το αεροδρόμιο των Σπάτων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων του τραπεζικού συστήματος καθώς και τα 15 προαπαιτούμενα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα διατηρήσουμε την αξιοπιστία προς τους ξένους. Με αυτό το σκεπτικό είναι πολύ πιθανόν να εξαγγελθούν εντός του 2020 και άλλες μειώσεις φόρων (πέρα από τη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις που εξήγγειλε ήδη ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα).

***

Ο κομβικός Σεπτέμβριος

Οι επόμενοι σταθμοί της ελληνικής οικονομίας είναι ενδιαφέροντες αφού ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται μήνας κομβικός για την ελληνική οικονομία:

* Στις 29 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός συναντάται με την καγκελάριο Μέρκελ. Θα τον συνοδεύει ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του (και αντικαγκελάριο) Ολαφ Σολτς.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και άλλα μέτρα στη ΔΕΘ.

* Στις 13 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, με συμμετοχή για πρώτη φορά του κ. Σταϊκούρα.

* Στις 18 Σεπτεμβρίου έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια και στις 23 Σεπτεμβρίου οι θεσμοί.

***

Print Friendly, PDF & Email