Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σύμμαχος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Őɓʅ؇ ԏՠБυđϕ ԇӠʉ́ӠӉ ԆɐɍÊ ӔϠ̏ՓʼnϠJяЏˇӊ(EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Όχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε και την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Κίνας μπροστά από τις Καρυάτιδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκε για μία ώρα σήμερα. Στο σημείο αυτό, στο κέντρο του Μουσείου, όπως το χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρόεδρος, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την υποστήριξη του Κινέζου ομολόγου για την επιστροφή από το Βρετανικό Μουσείο, των Γλυπτών: «Η θέση των Γλυπτών είναι εδώ και όχι στο βρετανικό μουσείο. Τα κρατάνε παράνομα. Ζητάμε την υποστήριξή σας» είπε.

Θυμίζουμε ότι χθες μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και την τελετή για την ανταλλαγή των διμερών συμφωνιών, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κίνας σε εστιατόριο με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Σε πρόποσή του αναφέρθηκε στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας στον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος προγραμματίζεται να επισκεφθεί σήμερα το Μουσείο της Ακρόπολης, ότι θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος «πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Οπως θα δείτε, τα μισά γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο γεύμα παρακάθησαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου, Αλέξης Πατέλης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, και από τον εφοπλιστικό και επιχειρηματικό χώρο οι Γιώργος Προκοπίου, Μελίνα Τραυλού, Πάνος Λασκαρίδης, Μιχάλης Λεμπιδάκης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.