Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο δίαυλος Αθήνας – Αγκυρας

Ο Ερντογάν και ο δίαυλος Αθήνας – Αγκυρας

Τις προηγούμενες ημέρες η ελληνοτουρκική επικαιρότητα εστιάστηκε στην υπόθεση του τουρκικού υδρογραφικού σκάφους «Τσεσμέ», για το οποίο η Αγκυρα εξέδωσε παράτυπη NAVTEX για έρευνες ακόμη και δυτικά του 25ου μεσημβρινού.

  • Η Αθήνα έμεινε ψύχραιμη, κάνοντας προφορικό διάβημα και ετοιμάζοντας γραπτή ρηματική διακοίνωση. Αναμφίβολα, η Τουρκία πρέπει να αισθάνεται άβολα ακόμη και με τις διερευνητικές επαφές, αναζητώντας, όπως και τον περασμένο Αύγουστο, αφορμή να υποχωρήσει.

Από το «Λευκό Παλάτι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως εκπέμφθηκε πρόσφατα προς την Αθήνα το μήνυμα ότι ο τούρκος πρόεδρος ενοχλήθηκε από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο περί «κατοχής», αλλά στις διερευνητικές επαφές δεν αλλάζει κάτι.

  • Το μήνυμα εστάλη αρμοδίως μέσω των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, ο δίαυλος των οποίων λειτουργεί κανονικά. Πάντως, στο Κυπριακό οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι αισιόδοξος. Η πολυαναμενόμενη άτυπη πενταμερής διάσκεψη σχεδιάζεται, πλέον, για τον Απρίλιο – ίσως μάλιστα για το δεύτερο 15ήμερο του μηνός – στη Γενεύη.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ