Ο “πόλεμος” ΗΠΑ – ΕΕ απειλεί τις ελληνικές εξαγωγές

της Αλεξάνδρας Γκίτση@capital.gr

Την 1η Ιουλίου οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο 89 προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα οποία προειδοποιεί ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς.

Πέρυσι, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκε 27,5% έναντι του 2017, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, στα 1,603 δισ. δολ. ή στα 1,359 δισ. ευρώ με βάση την ετήσια σταθμισμένη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής αρχής. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 22%, στα 1,370 δισ. δολάρια.

Οπότε, αν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη τις απειλές τους και επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, τότε τα συγκεκριμένα, και όχι μόνο, ελληνικά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγω τιμής στην αμερικανική αγορά. Αυτή όμως είναι η πρώτη ανάγνωση. Γιατί ακόμη μεγαλύτερες, εκτιμάται από παράγοντες του εξαγωγικού κλάδου, θα είναι οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ευρωπαϊκά κράτη που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής και την επανεξάγουν στις ΗΠΑ. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας όπου κατευθύνεται το 67,8% των ελληνικών εξαγωγών (στοιχεία πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019).

Στην περίπτωση του ελαιολάδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει αφενός η Ισπανία, λόγω όγκου παραγωγής, και αφετέρου η Ιταλία, η οποία ας σημειωθεί πως απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου. Μια κατηγορία προϊόντος που παραμένει από τα βασικά ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα και η πορεία της οποίας επηρεάζει άμεσα τη συνολική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από το πρώτο πεντάμηνο του έτους όπου η υποχώρηση στα 181,4 εκατ. ευρώ από 365,8 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018, των εξαγωγών λιπών – ελαίων, περιόρισε τη συνολική αύξηση των ελληνικών στο 6,5%.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία παραμένει το εμπορικό έλλειμμα το οποίο διευρύνεται. Τον Μάιο διευρύνθηκε κατά 56% λόγω της αύξηση των εισαγομένων προϊόντων κατά 20,1%, που επικάλυψε την άνοδο των εξαγωγών η οποία διαμορφώθηκε στο +3%. “Ψαλίδα” η οποία “μειώνεται” στο +25% αν από τις εμπορευματικές συναλλαγές εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Print Friendly, PDF & Email