Ο Πρωθυπουργός, ο Τζέφρι Πάιατ και ο Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός, ο Τζέφρι Πάιατ και ο Τσίπρας

ΒΗΜΑτοδότης

Ισως οι περισσότεροι να μην το πρόσεξαν, αλλά η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου δεν συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός έδινε τη μάχη στις Βρυξέλλες η κυρία Παπαδοπούλου βρισκόταν στο σπίτι του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ (φωτογραφία), μαζί με τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, με διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, και έτρωγε σούπα με γαρίδες, κοτόπουλο με λαχανικά (κάτι σαν chicken nuggets) και απολάμβανε ένα επιδόρπιο τούρτας σοκολάτας.

***

Ο αμερικανός πρεσβευτής την κάλεσε στο σπίτι του για να την τιμήσει επειδή ο Πρωθυπουργός την έχει τοποθετήσει πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον. Μαζί της κάλεσε και τη Νίκη Κεραμέως, τον Β. Κικίλια και τον Γ. Κουμουτσάκο. Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λόγω και της πολιτικής συγκυρίας, με τον αμερικανό πρεσβευτή να αποδίδει εύσημα στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι του έκανε εντύπωση πόσο «δυναμικός, εργατικός και πόσο μεθοδικός» είναι. Αλλά από μια τέτοια σύναξη δεν έλειψαν και οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα. Εδώ όμως θέλω να σημειώσω και τούτα:

***

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πάιατ είχε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα με τον κ. Τσίπρα. Μάλιστα, οι φήμες τότε έλεγαν ότι κατά την προεκλογική περίοδο εκτιμούσε ότι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρή και μπορούσε ο Τσίπρας να την παλέψει. Δεν ξέρω πόση αλήθεια περιέχει αυτή η φήμη. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έλεγε συνεχώς ότι η διαφορά είναι κάπου στο 3% και ότι η μάχη «παλεύεται». Από τότε όμως πέρασαν αρκετοί μήνες.

***

Αυτό που έκανε εντύπωση στον αμερικανό πρεσβευτή (και το είπε χαμογελώντας στο τραπέζι με τους υπουργούς) ήταν ότι για πρώτη φορά αμερικανός πρεσβευτής πήγε στην Κουμουνδούρου. Οντως, όπως ενθυμείσθε ο κ. Πάιατ πήγε να συναντήσει τον κ. Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και όχι στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή.  Με δυο λόγια ένας Αμερικανός βρέθηκε στη «φωλιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ όταν ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στην αντιπολίτευση, τον συναντούσε στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή.

***

Αλλά μη νομίζετε ότι το γεύμα με τα κοτόπουλα με λαχανικά – chicken nuggets (καθαρά αμερικάνικο φαγητό) στο σπίτι του αμερικανού πρεσβευτή αφορούσε μόνον τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορούσε και τις τουρκικές προκλήσεις, με τον κ. Πάιατ να λαμβάνει θέση σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων (και του Διεθνούς Δικαίου) ότι τα κατοικημένα νησιά διαθέτουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ωστόσο ο κ. Κικίλιας βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα τεχνολογίας που αφορούν το υπουργείο του καθώς και για τη δωρεά της Pfizer, η οποία είχε εξαγγελθεί στη ΔΕΘ.

***

Ακούγοντας τον κ. Κικίλια να αναπτύσσει θέματα του χαρτοφυλακίου του στην πρεσβευτική κατοικία η υπουργός Παιδείας άδραξε την ευκαιρία (όχι θα την άφηνε νομίζετε) και συζήτησε με τον κ. Πάιατ θέματα που αφορούν ανταλλαγές φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών και ποια αμερικανικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. Ονόματα πανεπιστημίων δεν δόθηκαν, αλλά όπως ειπώθηκε έως τον Μάρτιο θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αμερικανικά πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει ενδιαφέρον και για το Χάρβαρντ.