Ο Πρωθυπουργός, ο Γουάτσα και οι επενδύσεις

Ο Πρωθυπουργός, ο Γουάτσα και οι επενδύσεις

ΒΗΜΑτοδότης

 

Tην αισιοδοξία του για σημαντική ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, εφόσον «η νέα κυβέρνηση προχωρήσει όπως ξεκίνησε», εξέφρασε ο επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού ομίλου Fairfax, Ινδοκαναδός Πρεμ Γουάτσα στη συνάντησή του το πρωί της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία). Στη συνάντηση αυτή υπάρχει και παρασκήνιο. Για παράδειγμα, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μου έλεγαν ότι το σημαντικότερο που βγήκε από αυτή είναι ο… συμβολισμός: «Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τον μεγαλοεπενδυτή Γουάτσα προκειμένου να μεταφέρει ένα μήνυμα προς όλους τους επενδυτές, «ελάτε, οι πόρτες των επενδύσεων είναι ολάνοιχτες»».

■■■

Αντιθέτως, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, που ήταν παρών στη συνάντηση στο Μαξίμου, μου είπε ότι η σύσκεψη με τον Γουάτσα δεν ήταν καθόλου συμβολική, ούτε τυπική: «Ηταν ουσιαστική», αλλά δεν ήθελε να επεκταθεί, ούτε να πει εάν έχουν συμφωνηθεί ή όχι καινούργιες επενδύσεις.

■■■

Εκείνο που έμαθα πάντως είναι ότι ο κ. Γουάτσα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, η αγορά ακινήτων και οι τουριστικές επενδύσεις. Εμφανίστηκε δε ικανοποιημένος για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Ενα μεσημέρι στης τράπεζας τα μέρη

Και πού νομίζετε ότι πήγε ο Γουάτσα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό; Κατευθείαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συναντηθεί με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο οποίος κεντρικός τραπεζίτης είχε αυτή την εβδομάδα πολλή δουλειά. Επί τρεις ημέρες συζητούσε με την τρόικα (ανάμεσα στις συζητήσεις ήταν και τα «κόκκινα» δάνεια), συναντήθηκε με τον Ρέγκλινγκ, το μεσημέρι της Τετάρτης παρέθεσε γεύμα (στο δώμα της τράπεζας) μετά… σφυρίδας στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο βεβαίως συζήτησε τα πάντα. Από «κόκκινα» δάνεια και επιτρόπους στην Κομισιόν έως τα πρώτα βήματα που έκανε η νέα κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email