Ο πικρός λογαριασμός της πανδημίας του κορωνοϊού – Διερωτηθήκατε πόσο μας έχει στοιχίσει έως τώρα η κρίση της πανδημίας;

Ο πικρός λογαριασμός της πανδημίας του κορωνοϊού

Διερωτηθήκατε πόσο μας έχει στοιχίσει έως τώρα η κρίση της πανδημίας;

Eχετε ποτέ διερωτηθεί πόσο μας έχει στοιχίσει έως τώρα η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού; Με τα έκτακτα μέτρα, με την απώλεια εργασίας, με το κλείσιμο της οικονομίας και γενικά με το lockdown;

  • Σύμφωνα με στοιχεία που έχω από επίσημες κυβερνητικές πηγές τα μέτρα έως τώρα στοίχισαν 24 δισ. ευρώ.

Η απώλεια πλούτου της χώρας εκτιμάται ότι έφθασε (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) στα 19- 21 δισ. ευρώ. Μόνον για την Υγεία το κονδύλι που δόθηκε για περιορισμό του covid ξεπέρασε στον ένα χρόνο τα 786 εκατ. ευρώ.

  • Ωστόσο η κρίση συνεχίζεται και θα χρειαστούμε ακόμα καιρό για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις και η ανεργία από τα lockdowns θα μας ταλανίζουν για πολύ καιρό ακόμα. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει την ύφεση σε -10,5%, ποσοστό όμως που μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει ακόμα η πανδημία.

Έως τώρα εισπράξαμε τη βοήθεια που μας αναλογεί από τα κοινοτικά ταμεία συν 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SUR. Το 1 δισ. ευρώ το πήραμε με μορφή δανεισμού με 0% επιτόκιο για πέντε χρόνια και το άλλο δισ. με επιτόκιο 0,3% για 30 χρόνια.

***