Ο παραλογισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το αδικαιολόγητο πρόστιμο στον ΟΠΑΠ

Απίθανους τρόπους και λόγους βρίσκει το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα προσπαθώντας με ζήλο να τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας θέλοντας να επιδείξει έργο.

Χωρίς αμφιβολία η Επιτροπή Ανταγωνισμού κέρδισε τις εντυπώσεις όταν επέβαλε πρόστιμο  περίπου 25 εκ ευρώ στον ΟΠΑΠ καθώς όπως αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής της διαπίστωσε την εφαρμογή πρακτικών μη ανταγωνισμού αναφορικά με τις υπηρεσίες εξόφλησης λογαριασμών και μεσολάβησης για πώληση προϊόντων εταιρειών τηλεπικοινωνιών από πρακτορεία.

Μιά απόφαση που δεν ήταν ομόφωνη με τα μέλη που μειοψήφησαν να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. Μάλιστα ήταν κάθετα αντίθετα στην επιβολή προστίμου με βάση το συνολικό τζίρο του ΟΠΑΠ που προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τα παίγνια.

Παρόλα αυτά η η πλειοψηφία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προέβη σε ατεκμηρίωτη προσαύξηση του μεγέθους των εταιρειών TORA Wallet και TORA Direct στις αγορές πληρωμής λογαριασμών και προπληρωμένων καρτών αντίστοιχα, ενώ το επιβληθέν πρόστιμο υπολογίστηκε, κατά τρόπο απαράδεκτο, επί του συνολικού κύκλου εργασιών του ΟΠΑΠ και όχι επί του αμελητέου κύκλου εργασιών στις αγορές που αφορά η αποδιδόμενη παράβαση, δηλαδή στον κύκλο εργασιών των TORA Wallet και TORA Direct.

Το παράδοξο είναι πως η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι σε ευθεία αντίθεση με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ αρ. 430/2009), καθώς και με δεκάδες τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων.

Άμεσα ο ΟΠΑΠ “απάντησε” με προσφυγή στη δικαιοσύνη όπου πιστεύει ότι θα δικαιωθεί.

Τέτοιες αποφάσεις όμως “ελαφρά την καρδία” για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, πλήττουν το θεσμό της Ανεξάρτητης Αρχής και ο κ. Λιανός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όσο οκόμη βρίσκεται στη θέση του προέδρου, για να διαφυλάξει το κύρος της Επιτροπής.

Μπάμπης Πολίτης
mikrometoxos.gr