Ο όσιος Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής, η στάθμη των μοναχών και απλανής διδάσκαλος της προσευχής

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 η παρουσίαση της «επετειακής εκδόσεως Γέροντος Ιωσηφ του Ησυχαστού Επιστολές και ποιήματα. 60 χρόνια από την κοιμησή του» στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Γεωργίου Κωνσταντίνου.

Να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνησης ΥΦΥΠΕΞ κ. Α. Διαματάρης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Α. Μαρτίνος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκρέκας, ο Υφυπουργός αντεγκληματικής πολιτικής κ. Λ. Οικονόμου, Βουλευτές και Πρέσβεις.

Στην συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός του Αρχιμ. Χρυσοστομου, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Μαζίου, εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Θεοφ. Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, του ΥΦΥΠΕΞ κ. Α. Διαματάρη και του Πολιτικού Διοικητή κ. Α. Μαρτίνου.

«Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ να λάβουμε το μήνυμα ότι η ζωή μας θα πρέπει να έχει μια ευθύνη και συνέπεια προς τις Ευαγγελικές επιταγές. Οι εμπειρίες του Γέροντος Ιωσήφ, οι εμπειρίες της θέας του Θεού είναι μια εμπειρία την οποία θα πρέπει να έχουμε όλοι μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Θαυμακού.

«Εμάς τους απόδημους μας λείπουν οι φάροι της αγιότητος, μας λείπει το δίδαγμα και το παράδειγμα Αγίων ανθρώπων, όπως του Γέροντα Ιωσήφ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Διαματάρης.

«Ελπίζουμε με τους νέους Αρχιεπισκόπους στην Αγγλία, την Αμερική και την Αυστραλία να έχουμε επισκέψεις Αγιορειτών στις κοινότητες προς όφελος των πιστών αποδήμων» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Διαματάρης.

Αμέσως μετά προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ζωή του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή, με πρωταγωνιστή τον πολυβραβευμένο ηθοποιό Τζόναθαν Τζάκσον και ακολούθησε η παρουσίαση του Τόμου από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

«Το Άγιον Όρος λέγεται άγιον διότι προσφέρει Αγίους στην Εκκλησία και νομίζω σε αυτόν τον κυκεώνα σήμερα που ζούμε, έρχεται το Άγιον Όρος να αποδείξει και να μαρτυρήσει ότι ο Ιησούς Χριστός και χθες και σήμερα ο Αυτός και έρχεται να πει με στεντόρεια φωνή ότι ο σκοπός του ανθρώπου είναι ο αγιασμός και η θέωση» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γέροντας Εφραίμ.

«Αυτοί οι τέσσερις όσιοι που είναι για εμάς οδοδείκτες οπωσδήποτε θα επηρεάσουν ζωή της Εκκλησίας και με τις πρεσβείες τους θα προχωρήσουμε και μέσα μας θα έχουμε την βεβαιότητα ότι ζούμε τον αληθινό τρόπο ζωής διότι λατρεύουμε τον αληθινό Θεό. Το μήνυμα του Γέροντος Ιωσήφ είναι πως είναι μεθ’ ημών ο Θεός» – πρόσθεσε ο Γέροντας Εφραίμ.