Ο Νοέμβριος αφήνει θετικές προσδοκίες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μπορεί να μην τρέχουμε ανοδικά, αλλά η απορρόφηση των ρευστοποιήσεων είναι εξαιρετική. Κάτι που θα χρειαστούμε για τη συνέχεια.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όχι μόνο απορροφήθηκαν όλες οι απώλειες του δύσκολου Οκτωβρίου (υψηλό 1271, χαμηλό 1105), αλλά βρεθήκαμε μόλις 3,5% μακριά από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου (1316).

Ο Νοέμβριος έκλεισε στα υψηλά του, αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες για το παρακάτω, καθώς αφενός η συμπεριφορά των εισηγμένων στο ταμπλό είναι ιδιαίτερα στιβαρή, αφετέρου πολλά γεγονότα χρωμάτισαν θετικά την εικόνα.

Μεταξύ αυτών, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ευρεία αποδοχή στο placement της ETE (χωρίς να υποτιμούμε τις εξελίξεις σε ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ), η εκ νέου απομείωση του πληθωρισμού, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρωζώνη.

Περί αυτού, ο γενικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης είδε το 2,4% (ΥοΥ), ξεκάθαρα αποδεκτό όριο (πρέπει να σταθεροποιηθεί κάποιες περιόδους για να ληφθεί υπόψη), από το 2,9% του προηγούμενου μήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι εκείνος της Γερμανίας επίσης ανακοινώθηκε χαμηλότερος στο 3,2% από 3,8% και ο δικός μας στο 3% από 3,8% (εναρμονισμένος).

Κι όσο τα νέα έρχονται θετικά από το μέτωπο των μακροοικονομικών, η αγορά ομολόγων φωνάζει. Το 10ετές μας βλέπει απόδοση 3,69% (από 4,35% λίγες εβδομάδες πριν), με το spread να διολισθαίνει στις 123 μονάδες, έχοντας υποδιπλασιααστεί σε μόλις ένα έτος.

Στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει τη ζώνη των 1260 μονάδων, με προφανή αύξηση μεσοσταθμικής συναλλακτικής δραστηριότητας. Η στήριξη βρίσκεται στις 1240, με πρώτο στόχο τις 1330 και ζώνη υποδοχής τις 1450.

Τέλος, δεδομένου ότι η κατάσταση στα διεθνή Χρηματιστήρια καταλύει και το εγχώριο κλίμα, επαναλαμβάνουμε ότι ο S&P500 παραμένει μιαν ανάσα από τα υψηλά έτους και σχεδόν 5% από τα ιστορικά του υψηλά (όχι ότι οι λοιποί αμερικανικοί δείκτες υπολείπονται).  Οι οποίοι μάλιστα καταγράφουν ισχυρές αποδόσεις δεδομένης της υψηλής επιτοκιακής πολιτικής της Fed. Σαν κάτι να προεξοφλείται..

Μα και στην Ευρώπη, τα πράγματα φαίνεται να οδηγούνται σε θετικό σενάριο, αν δούμε την εικόνα των «Βαρέων» ευρωπαϊκών δεικτών.

Ενώ και η εικόνα στα «ελαφρύτερα» Χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι εντυπωσιακή.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.