Ο Ν. Δένδιας: Έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ για την κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αναλαμβάνει η Ελλάδα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση και καλεί την Τουρκία να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας με επιστολή του στην αλβανική προεδρία του ΟΑΣΕ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος, ενώ επίκειται προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει: «Η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο».

«H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τον Αρμένιο ομόλογό του Ζόραμπ Μνατσακανιάν στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας» σημειώνεται. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία με τον κ. Μνατσακανιάν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι διά των όπλων» τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή».