Ο Μπάιντεν στέλνει 5.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι ενέκρινε την αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Καμπούλ για να βοηθήσουν στο ασφαλές κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας και την απομάκρυνση του προσωπικού από το Αφγανιστάν.

“Με βάση τις συστάσεις των διπλωματικών, στρατιωτικών και μυστικών μας ομάδων, έχω εξουσιοδοτήσει την αποστολή περίπου 5.000 αμερικανικών στρατευμάτων για να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε μια ασφαλή απομάκρυνση του αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού”, δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι επίσης θα εκκενωθούν και μερικοί Αφγανοί. σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης μια σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης στο Αφγανιστάν, με σκοπό “να διασφαλιστεί ότι θα διατηρήσουμε την ικανότητα και την επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των μελλοντικών τρομοκρατικών απειλών από το Αφγανιστάν”, αναθέτοντας στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να υποστηρίξει τον Αφγανό πρόεδρο Ashraf Ghani, μεταφέροντας στους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη Ντόχα “ότι οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά τους στο Αφγανιστάν, που θα θέσει σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό ή την αποστολή μας εκεί, θα αντιμετωπιστεί άμεσα και με ισχυρή στρατιωτική απάντηση”.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ άρχισε να καταστρέφει έγγραφα
Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Καμπούλ διέταξε χθες Παρασκευή το προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς προπαγάνδας από τους Ταλιμπάν, την ώρα που οι ισλαμιστές αντάρτες πλησιάζουν την αφγανική πρωτεύουσα.

Σε υπηρεσιακό σημείωμα που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο, στέλεχος της πρεσβείας υπενθυμίζει στο προσωπικό πού βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας της πρεσβείας και άλλος εξοπλισμός καταστροφής εγγράφων.

Στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται “αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς”, διευκρινίζεται στο σημείωμα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη συνήθη διαδικασία σε περίπτωση μείωσης της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα.

“Η μείωση του προσωπικού στις διπλωματικές αντιπροσωπείες μας σε όλο τον κόσμο γίνεται βάσει τυποποιημένης επιχειρησιακής διαδικασίας”, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλαση-αστραπή, κατέλαβαν τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν και πλησιάζουν επικίνδυνα την Καμπούλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λαμβάνει προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμερικανούς διπλωμάτες στο Αφγανιστάν, εννιά χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης. Στην επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή Κρις Στίβενς.

Οι Ταλιμπάν είχαν σχεδόν φθάσει προ των πυλών της Καμπούλ χθες Παρασκευή, συνεχίζοντας την αδυσώπητη προέλασή τους στο Αφγανιστάν, από όπου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα τους διπλωμάτες τους και τους υπηκόους τους.

Ένα πρώτο απόσπασμα των αμερικανών Πεζοναυτών, με αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκκένωσης, έφθασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μιας από τις λιγοστές μεγάλες πόλεις που παραμένουν στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μετά την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την Πουλ-ι-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, και στα χέρια τους βρίσκονται πλέον οι μισές και πλέον πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν· έπεσαν όλες μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.

Είχαν προηγουμένως πάρει τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ.

Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας έχει πλέον καταληφθεί από τους Ταλιμπάν.