Ο Μπάιντεν επιβάλλει σκληρές κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα προτείνει στον Πούτιν «αποκλιμάκωση»

Σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας οργή στη Μόσχα, όμως ταυτόχρονα επανέλαβε την πρότασή του να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε ουδέτερο έδαφος, για να αρχίσει διαδικασία «αποκλιμάκωσης» της έντασης.

Όταν ανέλαβε την προεδρία, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρούσε σε αντίποινα για μια σειρά ενεργειών, την ευθύνη για τις οποίες προσάπτει στο Κρεμλίνο – μεταξύ τους, μια κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας και την προσπάθεια ανάμειξης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τον Ρώσο ηγέτη «killer» («φονιά» με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, «αδίστακτο» εάν επρόκειτο για μεταφορά) στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, είχε υποσχεθεί πως θα είναι πολύ πιο αυστηρός έναντι της Ρωσίας από τον προκάτοχό του. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορηθεί από τους Δημοκρατικούς για υπερβολική υποχωρητικότητα έναντι του Πούτιν, ακόμη και για «αθέμιτη σύμπραξη» με τη Μόσχα.

Τα αντίποινα ανακοινώθηκαν χθες, όταν ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την άμεση επιβολή κυρώσεων.

Θα επιτρέψει επίσης τη λήψη νέων τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας «αν συνεχίσει να αναμειγνύεται στη δημοκρατία μας» προειδοποίησε ο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως δεν έχει σκοπό να πυροδοτήσει έναν «κύκλο κλιμάκωσης και σύγκρουσης» ανάμεσα στις δύο χώρες, τουναντίον θεωρεί πως έχει έρθει «η ώρα για την αποκλιμάκωση».

«Θέλουμε μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση», είπε. «Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο μακριά, αλλά επέλεξα να μην το κάνουμε. Επέλεξα να προχωρήσουμε σε αναλογική αντίδραση» είπε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν απευθείας χρέος του ρωσικού δημοσίου από την 14η Ιουνίου. Επέβαλε επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας, που κατηγορούνται ότι είχαν υποστηρίξει δραστηριότητες κυβερνοπειρατείας των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Πρόκειται για αντίποινα για την κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας του 2020, που αποδόθηκε στη Ρωσία. Η υπηρεσία κατασκοπείας της Ρωσίας είχε χαρακτηρίσει «παραλήρημα» τις αμερικανικές κατηγορίες.

Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως μέρος των αμερικανικών αντιποίνων θα παραμείνει «μυστικό», αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αντεπίθεση εναντίον των ψηφιακών υποδομών της Ρωσίας.

Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 32 νομικών και φυσικών προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ».

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση «σε συντονισμό» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά επέβαλε κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με την «κατοχή» της Κριμαίας.

Το NATO, η Ε.Ε. και το Λονδίνο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αμερικανικές κυρώσεις, χωρίς πάντως να ανακοινώσουν άμεσα νέα μέτρα. Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία για την «κακόβουλη συμπεριφορά» της χώρας του.

Το State Department ανακοίνωσε ότι απελαύνονται δέκα ρώσοι διπλωμάτες από την Ουάσινγκτον, ορισμένοι εκ των οποίων κατηγορούνταν πως είναι μέλη των υπηρεσιών κατασκοπείας.

Όλες αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν επειδή η Ουάσινγκτον κατηγορούσε τη Μόσχα πως προσέφερε χρηματικές αμοιβές στους Ταλιμπάν για να επιτίθενται σε Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν μπορέσει να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς περί αυτού.

Οι κυρώσεις αυτές προστέθηκαν στη σειρά τιμωρητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Πρόκειται για τα σκληρότερα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας μετά την απέλαση αρκετών Ρώσων διπλωματών στα τέλη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η επιθετική συμπεριφορά των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί σθεναρά, η αντίδρασή μας στις κυρώσεις είναι αναπόφευκτη» προειδοποίησε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αποδεχθούν την αντικειμενική πραγματικότητα του πολυπολικού κόσμου που αποκλείει αμερικανική ηγεμονία και βασίζονται στην πίεση των κυρώσεων και στην ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Η Μόσχα ανέφερε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή για «μια δύσκολη συζήτηση», όμως ο Τζον Σάλιβαν διαβεβαίωσε πως πήγε σε μια συνάντηση που έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος και χαρακτηρίστηκε από «επαγγελματισμό και σεβασμό».

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης πως οι νέες κυρώσεις «δεν ευνοούν» την οργάνωση συνόδου κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν, για την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε -στη συνδιάλεξή τους την Τρίτη- να γίνει στην Ευρώπη το καλοκαίρι.