Ο Kυριάκος Μητσοτάκης και το υποβρύχιο φάντασμα

Ο Μητσοτάκης και το υποβρύχιο φάντασμα

  • Ανήμερα της εθνικής επετείου ο Kυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να βρεθεί στη Σούδα για να επιβιβαστεί σε υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Παπανικολής.

ΒΗΜΑτοδότης

  • Ανήμερα της εθνικής επετείου ο Kυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να βρεθεί στη Σούδα για να επιβιβαστεί σε υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Παπανικολής. Τα υποβρύχια Type 214 S-120 αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην κρίση στη ΝΑ Μεσόγειο, με το Oruc Reis.

Ο Πρωθυπουργός θα πήγαινε την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω της ακύρωσης (εξαιτίας κορωνοϊού) των εκδηλώσεων αποφάσισε να επισκεφθεί μια στρατιωτική μονάδα πρώτης γραμμής, να επισκεφθεί ένα από τα αόρατα υποβρύχια (ή Ghost Submarine. όπως τα αποκαλούν εχθροί και φίλοι), είτε το «Παπανικολής», είτε το «Ματρώζος« (εξαρτάται ποιο θα είναι εκείνη την ημέρα στη Σούδα) να συνομιλήσει με τους αξιωματικούς και τους ναύτες.

  • Ολους αυτούς που παρέμειναν στην πρώτη φάση 34 ημέρες κάτω από τη θάλασσα και παραμένουν άλλες δύο εβδομάδες τώρα. Να ενημερωθεί για την αποστολή τους, για το πώς εγκλωβίζουν και ξετρυπώνουν εχθρικά υποβρύχια, για το πώς καταφέρνουν να παραμένουν αόρατα, τι οπλισμό (τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα) φέρουν και τη φοβερή «δουλειά» που κάνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα σόναρ, καθώς και το περισκόπιό τους…

***

Να σημειώσω ότι το όνομα «Παπανικολής» προέρχεται από τον Δημήτριο Παπανικολή πυρπολητή που έδρασε κατά την επανάσταση του 1821. Κατά τον πόλεμο του 1940 το πρώτο υποβρύχιο που έφερε το όνομα Παπανικολής (με κυβερνήτη τον Ιατρίδη και με 30 ναύτες και αξιωματικούς ως πλήρωμα) απέπλευσε την 28η Οκτωβρίου 1940, στις 16:00 γράφοντας τις πρώτες επιτυχίες στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο και έδωσε τα πρώτα πλατιά χαμόγελα στον αγωνιούντα τότε ελληνικό λαό. Απέδειξε ότι ο ιταλικός στόλος δεν ήταν αήττητος.

***