Ο κορωνοϊός, τα μέτρα και η χαλάρωση- Οχι ξανά στην ενημέρωση των 6 (11/7/2020)

  • ΒΗΜΑτοδότης

Ο κορωνοϊός, τα μέτρα και η χαλάρωση

Εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης, τότε να είστε βέβαιοι, ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα.  Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε από το Βήμα της Βουλής: «Η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ή και να χαλαρώσει μέτρα που έχουν ληφθεί», είπε συγκεκριμένα. Τι είδους όμως μέτρα;

***
Οχι μέτρα όπως αυτά που ζήσαμε στη διάρκεια του lockdown, αλλά θα πρέπει να αναμένονται περισσότεροι έλεγχοι, επιβολή ίσως αυστηρότερων προστίμων σε παραβάτες, αλλά και απαγορεύσεις σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, όπως με διαβεβαιώνει το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, οι επιστήμονες μέλη της Επιτροπής πρότειναν την απαγόρευση όλων των πανηγυριών που έχουν προγραμματιστεί τον Ιούλιο και Αύγουστο. Ολων ανεξαιρέτως. Η απόφαση βεβαίως θα τη λάβει η κυβέρνηση.

***
«Δεν πρόκειται να την πληρώσει όλη η χώρα για μερικούς επιπόλαιους που νομίζουν ότι η πανδημία είτε πέρασε είτε δεν υπήρξε ποτέ», λένε οι λοιμωξιολόγοι, οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα εισαγόμενα κρούσματα. Περισσότερο ωστόσο φαίνεται πως προβληματίζονται με τον συνωστισμό που παρατηρείται σε μπαρ, πανηγύρια και πλαζ. Οσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων.

***

Οχι ξανά στην ενημέρωση των 6

Περίπτωση να επαναληφθεί η τηλεοπτική ενημέρωση των 6, τώρα που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας και καταγράφονται εισαγόμενα κρούσματα  αποκλείεται κατηγορηματικά. Ούτε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ούτε ο Νίκος Χαρδαλιάς το επιθυμούν. Αφήστε, όπως λένε, ότι θα φέρει μεγαλύτερη αναστάτωση εάν  εμφανιστούν και πάλι ένα μήνα μετά την τελευταία (αισιόδοξη) εμφάνισή τους.

  • Αλλωστε, μου εξήγησαν, δεν χρειάζεται, τώρα. Εάν υπάρξει δεύτερο κύμα, τότε βλέπουμε. Εκείνο ωστόσο που έμαθα είναι ότι η Επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει την Τετάρτη το απόγευμα (με τηλεδιάσκεψη) για να εξετάσει την ένταση των κρουσμάτων σε χώρες απ΄όπου περιμένουμε τουρίστες. Στο μικροσκόπιο των ειδικών μπαίνει τώρα η Βρετανία και η Σουηδία. Στην Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) μου λένε έχει πέσει η καμπύλη, στη Σουηδία όμως  ακόμα.

***