Ο κοροναϊός εξασθενεί, θα μπορούσε να… πεθάνει μόνος του χωρίς εμβόλιο

Ο κοροναϊός εξασθενεί, θα μπορούσε να πεθάνει μόνος του χωρίς εμβόλιο και οι ασθενείς επιβιώνουν τώρα από λοιμώξεις που θα μπορούσαν να τους σκοτώσουν στην αρχή της πανδημίας, ισχυρίζεται Ιταλός εμπειρογνώμονας.


Ο κοροναϊός, κάποτε μια «επιθετική τίγρη» μιας ασθένειας, έχει αποδυναμωθεί και έχει γίνει περισσότερο σαν μια άγρια ​​γάτα, σύμφωνα με έναν κορυφαίο Ιταλό γιατρό.

Ο καθηγητής Matteo Bassetti δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο ιός «αλλάζει σε σοβαρότητα» και οι ασθενείς τώρα επιβιώνουν από λοιμώξεις που θα τους είχαν σκοτώσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Και αν η αποδυνάμωση του ιού είναι αληθινή, το Covid-19 θα μπορούσε ακόμη και να εξαφανιστεί χωρίς ένα εμβόλιο καθιστώντας τόσο αδύναμο που θα πεθάνει από μόνο του, ισχυρίστηκε.

Ο ίδιος έχει επαναλάβει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ότι οι ασθενείς με Covid-19 φαίνονται να είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι στην αρχή της επιδημίας στην Ιταλία.

Ο καθηγητής Bassetti υποθέτει ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μια γενετική μετάλλαξη στον ιό που τον καθιστά λιγότερο θανατηφόρο, λόγω βελτιωμένων θεραπειών ή επειδή οι άνθρωποι δεν μολύνονται με τόσο μεγάλες δόσεις λόγω κοινωνικής απόστασης.


Όμως, άλλοι επιστήμονες είχαν αντιτεθεί στους ισχυρισμούς του στο παρελθόν και είχαν τονίσει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ο ιός έχει αλλάξει καθόλου.


Ο καθηγητής Bassetti προτείνει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ιός μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια είναι μια γενετική μετάλλαξη που την έχει καταστήσει λιγότερο επιζήμια για τους πνεύμονες των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι μπορεί απλά να λαμβάνουν μικρότερα ποσά όταν μολυνθούν, λόγω των κανόνων κοινωνικής απόστασης και “κλεισίματος”, καθιστώντας τους λιγότερο άρρωστους.

Η Δρ Seema Yasmin, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε με την σειρά της ότι η ιδέα ήταν… «bulls».

Ο Δρ Oscar MacLean, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, πρόσθεσε: «Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία, και φαίνεται επίσης αρκετά αβάσιμοι για γενετικούς λόγους.

«Η συντριπτική πλειονότητα των μεταλλάξεων SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικά σπάνιες και έτσι, ενώ ορισμένες μολύνσεις μπορεί να εξασθενoύν από ορισμένες μεταλλάξεις, είναι πολύ απίθανο να είναι αρκετά κοινές για να αλλάξουν τη φύση του ιού σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. .

Η υποβολή αυτών των ισχυρισμών βάσει ανεκδοτικών παρατηρήσεων από δοκιμές επιχρίσματος είναι επικίνδυνη. Ενώ η αποδυνάμωση του ιού μέσω μεταλλάξεων είναι θεωρητικά δυνατή, δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε και τυχόν ισχυρισμοί αυτού του είδους θα πρέπει να επαληθευτούν με πιο συστηματικό τρόπο.

Χωρίς σημαντικά ισχυρότερα στοιχεία, κανείς δεν πρέπει να υποβαθμίσει άσκοπα τον κίνδυνο που θέτει αυτός ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός και να διακινδυνεύσει τη συνεχιζόμενη κοινωνική αντίδραση στην αντιμετώπιση του.

Professor Matteo Bassetti,