Ο Ιταλός Αντρέα Ενρία νέος επικεφαλής του SSM στη θέση της Ντανιέλ Νουί

Ο Ιταλός Αντρέα Ενρία, νέος επικεφαλής του SSM

REUTERS, BLOOMBERG

Η επιλογή του Ενρία έναντι της Ιρλανδής Σάρον Ντόνερι έγινε μέσω μυστικής ψηφοφορίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ τώρα θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • Ο Ιταλός τεχνοκράτης θα ηγηθεί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος καλύπτει τις 118 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, πολλές εκ των οποίων ακόμη ανακάμπτουν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης που ακολούθησε, ενώ τώρα αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις όπως είναι οι διαδικτυακές επιθέσεις, αλλά και οι νέες διαδικτυακές τράπεζες.
  • Πριν αναλάβει την ηγεσία της ΕΒΑ, όπου ήταν αρμόδιος για τον σχεδιασμό των τραπεζικών δοκιμασιών αντοχής που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ προκειμένου να αξιολογήσει πόσο ισχυρή είναι κάθε τράπεζα, είχε εργαστεί στον εποπτικό βραχίονα της Τράπεζας της Ιταλίας καθώς και της ΕΚΤ.

Θεωρείται πολιτικά ουδέτερος, ωστόσο είχε προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις στην Ιταλία διότι η στάση που είχε τηρήσει απέναντι στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνειά τους και τις πιστώσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχε θεωρηθεί υπερβολικά σκληρή.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι διοικητές κεντρικών τραπεζών από τη Νότια Ευρώπη συνασπίστηκαν ψηφίζοντας υπέρ του Ενρία, ενώ οι συνάδελφοί τους από τη βόρεια Ευρώπη μοίρασαν την ψήφο τους μεταξύ των δύο υποψηφίων. Η Ντόνερι ήταν η βασική αρχιτέκτονας της προσπάθειας της ΕΚΤ να «καθαρίσει» τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντοπίζονται κυρίως σε τράπεζες σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία.

Η προσέγγιση της Ντόνερι, αν και εγκρίθηκε αρχικά, είχε θεωρηθεί υπερβολικά σκληρή και είχε αναθεωρηθεί στη συνέχεια κατόπιν πίεσης, ιδίως από την Ιταλία. Ο Ενρία έχει δεχτεί κριτική διότι οι ευρωπαϊκές τραπεζικές δοκιμασίες αντοχής θεωρούνται σχετικά λιγότερο αυστηρές και αποτελεσματικές από τις αμερικανικές, που άλλωστε αποτελούν και το σημείο αναφοράς. Ως αντικαταστάτης της Ντανιέλ Νουί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ο Ενρία θα συμβάλει στον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης και θα ελέγχει τις διοικήσεις τους.

Print Friendly, PDF & Email