Ο «Ηγέτης» Τσίπρας και η αυλή του ψάχνουν διέξοδο επιβίωσης – Η διάσπαση πιο κοντά από ποτέ

Σχέδιο εκτσογλανοποίησης της πολιτικής ζωής και εκφοβισμού των πολιτικών του αντιπάλων με τις γνωστές ιδεοληψίες περί «ακροδεξιών» επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή το περιβάλλον Τσίπρα, με την αμέριστη συνδρομή της ευρύτερης οικογένειας (Γιώργος Τσίπρας, Ζανέτ -δηλαδή Γιαννούλα- Τσίπρα κ.λ.π.) σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγει από την απομόνωση και να δημιουργήσει όρους αντιπαράθεσης που ευνοούν τον «Ηγέτη» να επιβιώσει.

Του Χρήστου Υφαντή

  • Ο Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του και δεν τις συζητάει καν. Το καλύτερο διαβατήριο για να συντηρήσει την εικόνα του και να διαμορφώσει όρους επανόδου (κάποτε) στην εξουσία είναι να διαλύσει, οριστικά και αμετάκλητα, κάθε παραδοσιακό ή νεότερο αριστερό ή αριστερόφρονο εμπόδιο, να οδηγήσει τη χώρα στην πραγματικότητα του 2012 και να αντλήσει από μια νέα πλατεία με πάνω και κάτω διάζωμα την πολιτική νομιμοποίηση που δεν πρόκειται ποτέ πλέον να λάβει από την αριστερά ή ό,τι απόμεινε από το χώρο αυτό.

Το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ δεν είχε ως πρώτο στόχο το κοινό που συμφωνεί με την κυβερνητική πρόταση, ούτε καν τους εγχώριους αριστερούς που ψήφισαν Μητσοτάκη ή διάκεινται ευμενώς στον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο. Δεν επεδίωκε να θέσει ευρύτερα πολιτικά ζητήματα, ούτε βεβαίως να θίξει την κυβέρνηση, γνωρίζει άριστα πως αυτό δεν μπορεί να το πράξει στη σημερινή συγκυρία, επειδή κανείς δεν τον ακούει.

  • Ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ με το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ. Ενημέρωσε, σχετικώς, τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσακαλώτου, των παλαιών «σοφών» του κόμματος και όσων συνιστωσών επιμένουν να κινούνται εντός ή στις παρυφές της αριστερόστροφης λογικής πως πλέον τίποτε δεν τον συνδέει μαζί τους, τίποτε κοινό δεν τους ενώνει, καμία πιθανότητα δεν υπάρχει να τους ακούσει ή να τους αποδεχθεί.

Αυτό το τμήμα του κόμματος δεν υπάρχει πια για τον «Ηγέτη». Δεν επιθυμεί να συνδιαλέγεται μαζί του, δεν τον αφορά η πολιτική του πρόταση, δεν ενδιαφέρεται για όσα υποστηρίζει ή καταθέτει στον εσωκομματικό διάλογο.

Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με την αυλή του και μόνο και να εξαργυρώσει μια συγκλονιστική στροφή στον αριστεροαυγιτισμό που επιχειρεί με την εγκαθίδρυση του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαταλείποντας όλες τις νεανικές αναφορές του στην αριστερά, στο ήθος της και στο ύφος που τη διέκρινε.

Ο Τσίπρας επέλεξε συνειδητά για το δικό του μέλλον και αυτό των κολλητών του τον αριστερό αυριανισμό ως βασική πολιτική πρόταση και έτσι θα πορευτεί από εδώ και πέρα.

Η επιλογή του αυτή είναι οριστική και πανέξυπνη. Δεν χρειάζεται να τη δικαιολογήσει με καμία παλαιότερη ή νεότερη αριστερή πολιτική αναφορά, δεν απαιτείται να την εμβαπτίσει στα νάματα κανενός αριστερού ηθικού παρελθόντος, δεν εξαρτάται η αποδοτικότητα της από καμία νομιμοποίηση εντός του κόμματος, άρα εντός των συσχετισμών. Είναι αυθεντική, αυτάρκης και διαμορφώνεται αποκλειστικά από τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, ούτε να απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη κάποιου για να υλοποιηθεί.

  • Την επικοινωνία της έχει αναλάβει το βασικό αυριανικό κομμάτι της παρέας του (Καρτερός, Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας κ.λ.π.), για το οποίο οι αριστερές παραδόσεις και οι αριστερές αναγωγές σε αποδεκτές και μη συμπεριφορές είναι «ψιλά γράμματα» και δεν έχουν καμία πολιτική αξία.

Με την επιλογή του ο Τσίπρας δείχνει το δρόμο της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όσους επιμένουν (όσο γίνεται να επιμένει κανείς σε αυτό το μόρφωμα) σε ένα άλλο ήθος και ύφος και σε μια περισσότερο ιδεολογική ανάγνωση της πολιτικής, πιστή στις βασικές αξίες του ευρωπαϊκού κομμουνισμού για τη συναίνεση, τον πολιτικό πολιτισμό και τις αξίες της αστικής δημοκρατίας δυτικού τύπου.

Όλοι αυτοί «οι περίεργοι» (Τσακαλώτος κ.λ.π.) που ομνύουν, έστω και κατ’ επίφαση, σε αυτή την αριστερά δεν έχουν καμία σχέση με τον Τσίπρα και την παρέα του και ο «Ηγέτης» τους το κάνει σαφές για να μην έχουν απορίες.

Για τον Τσίπρα και τη δική του ερμηνεία της πολιτικής η προοπτική του εκτσογλανισμού είναι το βασικό μέγεθος που θα χαρακτηρίζει τα επόμενα βήματα του. Ο Τσίπρας νοιώθει καλά με την προοπτική αυτή, του πάει η φιλοσοφία της, τον συνεγείρουν τα μεγέθη της, αισθάνεται σιγουριά με τα χαρακτηριστικά της.

Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την διάσπαση εις τα εξ ων συνετέθη μικραίνει καθημερινά και το τέλος είναι πιο κοντά από αυτό που ο καθένας υπολογίζει.

Αρχική