Ο φοιτητής Δημήτρης Μητροπάνος: Τον άφησε ο Μίκης, τον περιμάζεψε ο Ζαμπέτας

Από την αφιλόξενη αγκαλιά του Μίκη Θεοδωράκη, ο Μητροπάνος βρέθηκε στο πάλκο με τον Ζαμπέτα. Νεαρός φοιτητής, παντελώς άγνωστος δούλευε και δεν πληρωνόταν.

Κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό. Στα απομνημονεύματά του ο Ζαμπέτας αφιερώνει μια παράγραφο σε εκείνη την πρώτη δύσκολη περίοδο για τον Δημήτρη Μητροπάνο.

“Τον Μητροπάνο τον έφερε από το χωριό ο θείος του να τον δώσει στον Θεοδωράκη, να πει τραγούδια κι ο Μίκης τον ξεπέταξε. Τον πήρε σε δυο τρεις συναυλίες για να βγάλει την κομμουνιστική του υποχρέωση, και τον παράτησε.
  • Κι ήταν φοιτητής, κι ήρθε σε μένα και πάτησα πόδι στο μαγαζί να τον πληρώνουνε γιατί ο μαγαζάτορας δεν τον ήθελε… Τότε δίνω και στον βλάχο τον Μητροπάνο, κάτι τραγούδια.
Και να ‘σου ανεβαίνει κι αυτός. Είπε το πρώτο του τραγούδι, μα τι τραγούδι: τη Θεσσαλονίκη. Μπαμ, ο Δημητράκης, απάνω ο Δημητράκης”.
  • Η Θεσσαλονίκη σε στίχους Ηλία Ηλιόπουλου και μουσική Γιώργου Ζαμπέτα, ηχογραφήθηκε το 1971 με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο και αποτέλεσε την αρχή στη λαμπρή διαδρομή του μεγάλου ερμηνευτή.