Ο Φινλανδός πρόεδρος αδειάζει τον Ερντογάν: Τον Απρίλιο μου έλεγε ότι ήταν θετικός να μπούμε στο ΝΑΤ

Ο Φινλανδός πρόεδρος άδειασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος του είχε πει σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι είναι θετικός με αυτή την κίνηση.

Παρέχεται από: capital.gr
Ο Φινλανδός πρόεδρος αδειάζει τον Ερντογάν: Τον Απρίλιο μου έλεγε ότι ήταν θετικός να μπούμε στο ΝΑΤ

Αυτή τη φορά, σε συνέντευξη του στο Ilta Sanomat, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο δηλώνει πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 4 Απριλίου, ο κ. Ερντογάν είχε εκφράσει την θετική του στάση για την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, ο Νιινίστο δήλωσε: “Στο τέλος μιας μακράς συζήτησης που είχα μαζί του, είπε πως σε περίπτωση αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα κρατήσει θετική στάση” προσθέτοντας πως ο κ. Ερντογάν είχε πει πως θα αξιολογούσε το ενδεχόμενο ένταξης ευνοϊκά.

Επισημαίνει πως: “Δεν υπήρχε πιθανότητα παρερμηνείας”.

Ο Νιινίστο ισχυρίζεται πως και ο Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είχε επικοινωνία, στις 5 Μαΐου, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την οποία προέκυπτε πως δεν τίθεται κανένα πρόβλημα σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο Φινλανδός πρόεδρος διευκρίνισε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας του πως το ζήτημα των εξαγωγών όπλων δεν τέθηκε ως προϋπόθεση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, “αλλά αποτέλεσε μια ξεχωριστή συζήτηση”.