O έλληνας επενδυτής μέσω της κληρονομικής κουλτούρας και του ωχαδερφισμού έχει μαύρα μεσάνυχτα!

Επειδή με χαροποίησε ιδιαίτερα η δίψα που υπέδειξαν οι αναγνώστες για να μάθουν περισσότερες  πληροφορίες για τα λεγόμενα του Dr. Van Tharp στο σεμινάριό του για το risk management, πριν προχωρήσω στη τεχνική  ανάλυση των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα κάνω μια μικρή αφήγηση ενός αρκετά επιμορφωτικού «παιχνιδιού» του.

Στην αρχή λοιπόν του 3ωρου σεμιναρίου, όπου λάμβαναν μέρος 70 ακροατές, αφού πρώτα μας μοίρασαν οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου από ένα  tablet μας εξήγησαν τους όρους του παιχνιδιού για τη διαχείριση του ρίσκου σε κάθε επενδυτική κίνηση που θα πραγματοποιούσαμε ηλεκτρονικά.

Ο κάθε ακροατής είχε ως κεφάλαιο 100 χιλιάδες δολάρια, που θα μπορούσε  να τα μοχλεύσει έως και το ποσό του 1 εκατομμυρίου  δολαρίων. Υπήρχε επίσης μια κληρωτίδα με  30 μπαλάκια του ping pong, όπου το κάθε ένα είχε αναγραφόμενο το ποσοστό του κέρδους ή της ζημιάς  και αντιπροσώπευε 30 διαφορετικές κινήσεις (trades).

Υπήρχαν 15 κινήσεις με κερδοφόρο αποτέλεσμα, που ξεκίναγε από το +2% και έφτανε έως και το +20%  και 15 κινήσεις με ζημιογόνο αποτέλεσμα,  που ξεκίναγε από το -4% και έφτανε έως τα -15%. Η πρόσθεση και των 30 κινήσεων έβγαζε στο τέλος θετικό αποτέλεσμα.

Πριν βγει από τη κληρωτίδα το μπαλάκι με το ποσοστό του κέρδους ή της ζημιάς ο ακροατής παύλα επενδυτής μπορούσε  να δηλώσει μέσα από το tablet το κεφάλαιο, που θα «ποντάριζε» ξεκινώντας από τα 1000 δολάρια έως και το 1 εκατομμύριο. Νικητής θα ήταν αυτός που θα έβγαζε μετά την ολοκλήρωση των 30 κινήσεων το μεγαλύτερο κέρδος.

Εκεί ακριβώς ήταν η παγίδα, που μας είχε στήσει ο  Dr. Van Tharp, καθώς διόλου δε μας ανέφερε  ότι ο βασικός μας σκοπός ήταν να περιφρουρήσουμε το πραγματικό κεφάλαιο των 100 χιλιάδων δολαρίων και όχι να γίνουμε πλούσιοι.

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακροατών ήταν επαγγελματίες επενδυτές και διαχειριστές αυτό που ακολούθησε ήταν σκέτο Βατερλό. Μετά από τις τρεις αρχικές κερδοφόρες κινήσεις, που βγήκαν από τη κληρωτίδα (+4% , +2,5% και  +6%) ήρθαν 8 συνεχόμενες ζημιογόνες κινήσεις, που ήταν ικανές λόγω και της μόχλευσης να μηδενίσουν το πραγματικό κεφάλαιο των 100 χιλιάδων δολαρίων.

Εκεί λοιπόν το 78% των παρευρισκομένων  δήλωσε πτώχευση ενώ από τους υπόλοιπους μόλις το 5% κατάφερε και έβγαλε ένα υποτυπώδες κέρδος  με το γυναικείο φύλο !! να κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις.

Αρκετά ήταν τα διδάγματα που πήγαζαν από το τόσο απλοϊκό «παιχνίδι», όμως τα βασικά ήταν δύο.

  • Πρώτον η έστω και μικρή μόχλευση κυρίως σε μετοχές, ETFs, εμπορεύματα και στα κρυπτονομίσματα και λιγότερο σε δείκτες και Forex αποτελούσε και αποτελεί αναμφιβόλως  το σαράκι, που κατατρώει το επενδυτικό κεφάλαιο.

Δεύτερο δίδαγμα και συνάμα σωτήριο είναι η ύπαρξη πριν το άνοιγμα της όποιας κίνησης αγοράς ή πώλησης μιας σθεναρής στοχοποιημένης επιτρεπόμενης ζημιάς. Κοινώς δηλ. να γνωρίζεις σε κάθε κίνηση πόσα είσαι διατεθειμένος να χάσεις.

  • Δυστυχώς σύμφωνα με την πολύχρονη πείρα μου και στο πρώτο αλλά κυρίως στο δεύτερο ο Έλληνας επενδυτής μέσω της κληρονομικής κουλτούρας και του ωχαδερφισμού έχει στη κυριολεξία μαύρα μεσάνυχτα.

Πάμε τώρα στο προκείμενο ανοίγοντας την αυλαία της εβδομαδιαίας τεχνικής ανάλυσης με το μηνιαίο chart του Γενικού Δείκτη, όπου φαίνεται να έχει έρθει σε έντονο  φλερτ με τη μακροχρόνια καθοδική γραμμή τάσης Q, στις 888 με 900 μονάδες.

Διαγραμματικά, έτσι όπως φαίνεται με την πίεση τόσο του ανοδικού στροφέα του 2008 όσο και των Keltner Channel ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν καταδικασμένος να τη τμήσει ανοδικά και να κινηθεί βίαια προς την περιοχή των 925 με 950 μονάδων.

  • Επειδή τώρα ο σχηματισμός είναι τεράστιος και έχει συσσωρεύσει δυνάμεις είναι πολύ πιθανό ο μεσοπρόθεσμος στόχος να διευρυνθεί προς το επίπεδο των 1050 μονάδων ενώ ο αμέσως επόμενος εντοπίζεται στα υψηλά του 2014 στις 1350 μονάδες.

Βέβαια, επειδή η μελέτη γίνεται πάνω σε μηνιαίο διάγραμμα ο χρόνος κατάκτησης των εν λόγω στόχων μπορεί να απλωθεί έως και τα τέλη 2020 με αρχές του 2021. Στα υπόψιν ο όγκος συναλλαγών ο οποίος βαίνει μειούμενος, χαρακτηριστικό στοιχείο της νηνεμίας πριν τη θύελλα.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ
  • μέρος από το άρθρο του στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Σαββάτου 2/11