Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είχε ξαναπάει στο Λονδίνο και έπρεπε να τον προσέχουν διαρκώς…

Πρώτη φορά

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είχε ξαναπάει στο Λονδίνο. Ετσι, για την πρώτη του φορά, οι φίλοι του είχαν ετοιμάσει πλούσιο πρόγραμμα για χάρη του. Αλλωστε, η επίσκεψή του ήταν μόλις διήμερη και το Λονδίνο τόσο μεγάλο!

  • Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στη βιβλιοθήκη Καρλ Μαρξ· 11.30, στο μνημείο των πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (των Σοβιετικών μόνο, όχι των άλλων)· 12.30, στην Tate Modern για να δει έναν πίνακα με θέμα την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Ακολούθως, γεύμα, ανάπαυση και, ξανά, στις 5 το απόγευμα, στο Βρετανικό Μουσείο, για να ξεσκάσει και λίγο ο άνθρωπος με τα γλυπτά, τις μούμιες και τα άλλα.

Την επομένη, Σάββατο, στις 2 μ.μ., ομιλία στην εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης Δυτικής Ευρώπης (sic), όπου ανέπτυξε το θέμα «Επιστήμη και τεχνολογία στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους ή των κοινωνικών αναγκών;» – ένα ερώτημα του οποίου την απάντηση είχε γύρω του στο Λονδίνο, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, ο δυστυχής.

  • Θα ακολούθησε οπωσδήποτε ζωηρή συζήτηση, καθώς αυτά που θα τους είπε δεν θα τα περίμεναν και, φαντάζομαι, «λαϊκό γλέντι με αντάρτικα». Πάει και το Σάββατο! Τι του έμεινε; Ενα πρωινό Κυριακής. Πού να το χαρεί όμως; Στις 10 το πρωί, να τρέχει για λουλούδια στον τάφο του Μαρξ και μετά αεροδρόμιο και επιστροφή στην Αθήνα.

    Βαρύ πρόγραμμα, αλλά ήταν μάλλον απαραίτητο. Υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν επίφοβος να αυτομολήσει στη Δύση και έπρεπε να τον προσέχουν διαρκώς…