10 Σεπτ. 2020– Ο δήμαρχος του Λονδίνου στον Μπόρις Τζόνσον: “Καταστροφικό τώρα ένα Brexit χωρίς συμφωνία”

Ο  Σαντίκ Καν, με επιστολή  του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, ζητά την παράταση της μεταβατικής περιόδου

«Η κρίση του κορωνοϊού πυροδότησε την πιο εκτεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο στον τομέα της δημόσιας υγείας, όσο και στην οικονομία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό, τόσο για το Λονδίνο όσο και για όλη τη χώρα».

Αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνει ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν στον Μπόρις Τζόνσον με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας.

H απειλή του No Deal έχει επανέλθει, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί να ακυρώσει τα συμπεφωνημένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας αμηχανία στις Βρυξέλλες, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

  • Ανήσυχος, προφανώς, ο Σαντίκ Καν σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του:

«Εάν συνεχίσετε σε αυτόν τον ανεύθυνο δρόμο προς ένα καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία, αυτό θα κάνει μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη και επισφαλή κατάσταση πολύ χειρότερη για το Λονδίνο και ολόκληρη η χώρα. Μια έκθεση που ανέθεσε το Δημαρχείο προέβλεπε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να κοστίσει όσο και 87.000 θέσεις εργασίας μόνο στο Λονδίνο έως το 2030. Εάν το Λονδίνο πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα COVID-19, ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, και Brexit χωρίς συμφωνία, αυτό θα του κόψει τα γόνατα και θα αποτρέψει κάθε πιθανότητα για μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη».

«Εάν ο τελευταίος γύρος συνομιλιών για το Brexit δεν καταλήξει σε άλλη σημαντική πρόοδο για άλλη μια φορά, σας καλώ να δώσετε προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και να επιδιώξετε μια άμεση επέκταση των εμπορικών διαπραγματεύσεων τουλάχιστον για 12 μήνες.

  • Δεδομένων των αισιόδοξων μηνυμάτων που προέρχονται από την κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα ενός εμβολίου να είναι διαθέσιμο το επόμενο έτος, ζητώντας παράταση αυτού του μήκους θα μας επέτρεπε να επικεντρωθούμε εν τω μεταξύ εξ ολοκλήρου στις προτεραιότητες του ελέγχου του ιού και στην προστασία των θέσεων εργασίας και της υποστήριξης επιχειρήσεων.

Ο Σαντίκ Καν αναπτύσσει στην επιστολή του τα οφέλη από την παράταση της μεταβατικής περιόδου και καταλήγει:

  •  «Δεν πρόκειται για το αν οι πολίτες υποστήριξαν την παραμονή ή μη στην ΕΕ. Αυτή η συζήτηση τελείωσε – φύγαμε.

Αυτό αφορά το να κάνουμε το σωστό και να βάλουμε τα βρετανικά συμφέροντα μπροστά από το κόμμα και το πολιτικό δόγμα, σε μια στιγμή οξείας εθνικής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες».