Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών: «Σε νέο διαγωνισμό θα το βρούμε κάτω από 25»- «Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλη αισχροκέρδεια»

Με συντονισμένες κινήσεις και επίσημους διαγωνισμούς ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατάφερε να βρει PCR με 27 ευρώ ανά τεστ.
  • Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κατάφερε να εξασφαλίσει PCR τεστ στην τιμή των 27 ευρώ, τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει πλαφόν τα 47 ευρώ ανά τεστ για τα PCR.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο Σίμος Δανιηλίδης αποκάλυψε: «Τους έστειλα όλους αδιάβαστους, γιατί έψαξα το θέμα και καθαρά με βάση τον νόμο έκανα διαγωνισμούς, ξεκινώντας από το 2020, όταν θέλαμε μοριακά τεστ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ κ.λπ. Τότε έμαθα ότι το μοριακό κοστίζει 140-150 ευρώ, αλλά εάν το παίρναμε σαν δήμος, χωρίς απόδειξη (!), μπορούσαμε με 120 ευρώ “μαύρα”. Πώς θα γίνει αυτό, ρε παιδιά; Φυλακή δεν πάω για κανέναν.

«Σε νέο διαγωνισμό θα το βρούμε κάτω από 25»

Έψαξα την παγκόσμια αγορά και ήταν τρομερά “καπελωμένο”. Έκανα διαγωνισμό στον δήμο, στα μέσα του 2020 και το πήραμε με 40 ευρώ, για 1.500 τεμάχια. Στο τέλος του 2020 κάνω νέο διαγωνισμό, με διαφανείς διαδικασίες, το παίρνουμε στα 33 ευρώ για 1.500 τεμάχια. Η τρίτη δημοπρασία έγινε τον Αύγουστο του 2021 και το κλείνουμε στα 29 ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή κάνει δημοπρασία το νομικό πρόσωπο του δήμου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΚΑΠΗ, των βρεφονηπιακών σταθμών, αρχές Σεπτεμβρίου 2021, και το βρίσκει το μοριακό τεστ στα 27 ευρώ, με επίσημο διαγωνισμό, παρακαλώ. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να το πληρώσουμε με 47; Νέο διαγωνισμό θα κάνω τον Απρίλιο του 2022 και πιστεύω ότι θα το βρούμε κάτω από 25 ευρώ».

«Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλη αισχροκέρδεια»

Παράλληλα τόνισε πως βρήκε PCR με μόλις 7 ευρώ: «Όλη αυτή η οικονομική διαφορά με οδήγησε στη σκέψη να φτιάξω στον δήμο ένα ανάλογο δημοτικό εργαστήριο για PCR και το έψαξα πολύ καλά. Ξέρετε πόσο βρήκα την τιμή του PCR από τους χονδρέμπορους; Κάθεστε; Μόλις 7 ευρώ… Προς επτά ευρώ, εάν παίρναμε 1.500 τεμάχια, και 10 ευρώ για 1.000 τεμάχια, και φυσικά τρελάθηκα. Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλη αισχροκέρδεια».

«Έψαξα για ψηφιακό εξοπλισμό»

Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις του, απάντησε: «Έψαξα την περίπτωση αγοράς εξοπλισμού για τη δημιουργία του εργαστηρίου, και βρήκα μεταχειρισμένα μηχανήματα από την Ευρώπη, τριετίας και πενταετίας, από 7.500 έως 10.000 ευρώ! Το έψαξα το θέμα και για καινούργια μηχανήματα η ανώτερη τιμή που βρήκα ήταν 35.000-40.000 ευρώ, για σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό και για εξέταση έως 96 άτομα συγχρόνως! Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να εξετάζουμε συγχρόνως 96 άτομα, και μάλιστα με πολύ χαμηλές τιμές, αφού ο δήμος δεν θέλει να βγάλει λεφτά από τους δημότες του. Με μπλόκαρε όμως ο ΕΟΔΥ, δεν με αφήνει να το κάνω.

Μας είπαν ότι δεν κάνουν συμβάσεις με τους δήμους, δεν υπάρχει νόμος που να το επιτρέπει και να το καλύπτει, για να μας αποθαρρύνουν. Ενώ εγώ τα είχα κανονίσει όλα με τους συνεργάτες μου, να φτιάξουμε το εργαστήριο και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να βρίσκουν το PCR σε πολύ φθηνή τιμή. Σας είπα, αγορά 7 ευρώ!»

Ο Σίμος Δανιηλίδης τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα και στον ΑΝΤ1, που επανέλαβε τις κινήσεις του και τόνισε το αυξημένο φπα στα τεστ.