Ο Covid-19 έχει επηρεάσει την βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin της Κίνας (Επιμέλεια Δανάης Γκόλια)

Ο Covid-19 έχει επηρεάσει την βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin της Κίνας
Το Tokeninsight δημοσίευσε την «Έκθεση βιομηχανίας εξόρυξης Cryptocurrency 2020 Q2» και η μελέτη δείχνει ότι έχουν συμβεί πολλά στον κλάδο εξόρυξης bitcoin κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
  • Το νέο ερευνητικό έγγραφο ασχολείται με διάφορα θέματα που επηρέασαν τη βιομηχανία εξόρυξης bitcoin φέτος και τις χώρες που υποδέχονται αυτές τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα, το Tokeninsight επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν δημιούργησε μια «εθνική δεξαμενή εξόρυξης» τον Ιανουάριο.
Διανομή κατασκευαστών μοντέλων εξόρυξης Bitcoin. (Πηγή: Tokeninsight και F2pool).
Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, η Υδροηλεκτρική Υπηρεσία του Καναδά επέτρεψε στους ανθρακωρύχους bitcoin να αποκτήσουν 300MW ηλεκτρικής ενέργειας.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι η εξόρυξη bitcoin «δεν απαιτεί κυβερνητική επίβλεψη και παρέμβαση». Τον επόμενο μήνα, η κομητεία Missoula, Montana, δημιούργησε νέους κανονισμούς για τους ανθρακωρύχους bitcoin.
  • Τριμηνιαία σύγκριση του μέσου ρυθμού κατακερματισμού και ανά μονάδα κατανάλωσης ισχύος μοντέλων μηχανών εξόρυξης Bitcoin. (Πηγή: Tokeninsight και F2pool).
  • Τον Μάιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας είπε στο κοινό ότι οι ανθρακωρύχοι bitcoin ενδέχεται να είναι σε θέση να αντλήσουν πυρηνική ενέργεια. Τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Σιτσουάν ενέκριναν τις «Υδροηλεκτρικές εταιρείες επίδειξης κατανάλωσης».
Το News.Bitcoin.com ανέφερε πρόσφατα τη δεύτερη παρτίδα των επιχειρήσεων κατανάλωσης που εγκρίθηκαν στο Sichuan. Τον Ιούνιο, το κοινοβούλιο της Κιργιζίας δήλωσε ότι σκοπεύει να «φορολογήσει και να επιβλέπει τους ανθρακωρύχους ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».
  • Αλλαγές στα οριακά έσοδα των νέων μηχανών εξόρυξης κατά τη διάρκεια της συντριβής 3/12 και το μισό. (Πηγή: Tokeninsight)
Το Tokeninsight ανέφεραν ότι η Κίνα έχει πληγεί περισσότερο από το 2020 και ότι ο Covid-19 προκάλεσε καθυστερήσεις στις αποστολές εξόρυξης, το bitcoin μειώθηκε κατά το ήμισυ στα έσοδα για τους Κινέζους ανθρακωρύχους, εσωτερικές διαφορές από κατασκευαστές μηχανών εξόρυξης όπως η Canaan και η Bitmain, και επίσης υπήρξαν αλλαγές στην πολιτική εξόρυξης στο Sichuan.
Εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς κάθε κατασκευαστή. (Πηγή: Tokeninsight and Bitmex Research).
Επιπλέον, το Tokeninsight παρατήρησε μια τάση νέων παικτών που εισέρχονται στον τομέα παραγωγής εξόρυξης bitcoin.
  • «Όσον αφορά τον τομέα κατασκευής μηχανημάτων εξόρυξης, οι νέοι παίκτες είναι πρόθυμοι να μπουν στο γήπεδο και οι παλιοί άρχοντες προσπαθούν επίσης να ενημερώσουν την τεχνολογία για την κατασκευή κορυφαίων προϊόντων στην αγορά», σημειώνει το έγγραφο.
«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι μηχανές εξόρυξης νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Bitmain’s S19 και S19 Pro, της σειράς WhatsMiner M30 και των Canaan’s A1146 Pro και A1166 Pro, κυκλοφόρησαν το ένα μετά το άλλο».
  • Η έκθεση προσθέτει περαιτέρω:
«Από τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από πολλούς κατασκευαστές, η νέα γενιά μηχανημάτων εξόρυξης έχει βελτιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει βελτιωθεί όσον αφορά την απόδοση και την κατανάλωση ενέργειας.»
  • Η μελέτη αναφέρει ότι ο βασικός ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών εγκαταστάσεων εξόρυξης είναι η έρευνα και ανάπτυξη ημιαγωγών (Ε & Α).
Ορισμένοι κατασκευαστές εγκαταστάσεων εξόρυξης εκμεταλλεύονται μάρκες 10-7nm και οι ερευνητές του Tokeninsight επισημαίνουν ότι τα τσιπ θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια.
«Στο τρέχον επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης τσιπ, η Samsung και η TSMC έχουν αναπτύξει μάρκες 3nm και και οι δύο σχεδιάζουν να παράγουν μαζικά 3nm το 2022», εξηγεί η εφημερίδα. «Αν και τα 3nm λέγεται ότι είναι ένας κόμβος που πλησιάζει το φυσικό όριο, η TSMC έχει ήδη προγραμματίσει για 2nm και διεξάγει έρευνα και ανάπτυξη με μαζική παραγωγή το 2024.»
  • «Το υλικό εξόρυξης αντιμετωπίζει μια επιταχυνόμενη περίοδο επανάληψης και το πεδίο των τσιπ AI θα γίνει πεδίο μάχης», προσθέτουν οι ερευνητές του Tokeninsight.
Εκτός από τα προβλήματα με το Covid-19, τις καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και τους κυβερνητικούς κανόνες, η βιομηχανία εξόρυξης bitcoin της Κίνας αισθάνεται την πίεση από την εποχή των μουσώνων του 2020 στην Ασία.
Οι υπερβολικές πλημμύρες στο Σιτσουάν κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες προκάλεσαν απώλειες Hashrate 20%  για μια σειρά από κινεζικές δραστηριότητες εξόρυξης bitcoin την Τρίτη 18 Αυγούστου.
….