Ο χρυσός έκλεισε με κέρδη την Παρασκευή και το ασήμι ανέκαμψε από το χαμηλό επίπεδο των τελευταίων δύο ετών

Ο χρυσός έκλεισε με κέρδη την Παρασκευή και το ασήμι ανέκαμψε από το χαμηλό επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ωστόσο και τα δύο πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν πτώση σε επίπεδο εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 13,30 δολάρια ή 0,8% στα 1.722,60 δολάρια η ουγγιά. Ο χρυσός, ο οποίος την Πέμπτη έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου, σημείωσε πτώση 1,6% σε επίπεδο εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 21 cents ή 1,2% στα 17,881 δολάρια η ουγγιά, έχοντας κλείσει την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε απώλειες 4,6%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 12,80 δολάρια ή 1,6% στα 818,30 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας πτώση 4,3% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 29,80 δολάρια ή 1,5% στα 2.026,10 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας απώλειες 4,5% στην εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε ένα cent ή 0,2% στα 3,4135 δολάρια η λίβρα, υποχωρώντας 7,7% στην εβδομάδα.

Ο χρυσός, καθώς και το ασήμι, έκλεισαν υψηλότερα στον απόηχο της ανακοίνωσης την Παρασκευή των μηνιαίων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

“Η αμερικανική αγορά εργασίας είναι ισχυρή”, δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της AvaTrade, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 315.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ταυτιζόμενες ουσιαστικά με τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Ο αριθμός συμμετοχής στην αγορά εργασίας έχει επίσης βελτιωθεί, “ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό σημάδι για τους traders”, ανέφερε ο Aslam.

Ωστόσο, “το συνολικό ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί”, δήλωσε ο Aslam. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο από 3,5%. “Αυτό είναι ένα σενάριο που κάνει τους traders να ελπίζουν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι απίθανο να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια”, δήλωσε ο Aslam. “Αυτός ο παράγοντας ώθησε τον δείκτη δολαρίου χαμηλότερα και οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν υψηλότερα λόγω αυτού”.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ICE U.S. Dollar υποχώρησε κατά 0,1% στα 109,568 ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν στο 3,2016% από 3,264% το απόγευμα της Πέμπτης. Η ενίσχυση και των δύο για την εβδομάδα, ωστόσο, συνέβαλε στη μείωση των τιμών του χρυσού σε δολάρια, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο Jeff Wright, επικεφαλής επενδύσεων στην Wolfpack Capital, δήλωσε στο MarketWatch ότι η “αύξηση της ανεργίας” θα δώσει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) “κάτι να σκεφτεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς η απασχόληση και η σταθερότητα των τιμών εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της προσοχής της”.

“Την επόμενη εβδομάδα και μέσα στον Σεπτέμβριο, θα επικεντρωθώ πολύ σε οποιαδήποτε στοιχεία για τον πληθωρισμό και σε υποδείξεις για το τι θα ακολουθήσει μετά την πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στα μέσα Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Wright. “Το ενδιαφέρον για τον χρυσό είναι αρκετά χαμηλό αυτή τη στιγμή και δεν βλέπω τίποτα που θα το αλλάξει αυτό βραχυπρόθεσμα, καθώς η ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου είναι σχεδόν ανύπαρκτη”.