Ο Χρ. Σταϊκούρας για την εισφορά αλληλεγγύης…

Ο Σταϊκούρας για την εισφορά αλληλεγγύης…

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται αυθαίρετα και αστόχαστα για το δημοφιλέστατο θέμα της μείωσης των φόρων, το οποίο, ως γνωστόν, απασχολεί όλους τους Ελληνες, και επειδή επιμελούμαστε μια στήλη η οποία διεκδικεί πάνω από όλα την αξιοπιστία των γραφομένων της, απευθυνθήκαμε στον πλέον αρμόδιο, στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος τούτες τις μέρες, μετά και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το ευτυχές 2020, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος.

Ρωτήσαμε λοιπόν χωρίς περιστροφές τον κ. Σταϊκούρα κατά πόσο ευσταθούν οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% από την επόμενη χρονιά. Και εκείνος μας απάντησε με ευθύτητα ότι «όσα γράφονται δεν είναι ακριβή». Και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν έχει γίνει ακόμη η άσκηση, ούτε μπορεί να γίνει επί του παρόντος γιατί δεν γνωρίζουμε το εύρος του νέου δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί το 2020». Για να προσθέσει ότι «θα μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, όταν θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού».

Ο ίδιος υποθέτει βάσιμα, όπως λέει, ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει πιθανώς να καλύψει περίπου το 25% των ετήσιων εσόδων της έκτακτης εισφοράς.

  • Ωστόσο παραμένει επιφυλακτικός γιατί η νέα δημοσιονομική χρονιά ενσωματώνει μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία περιορίζουν στα όρια των 600 εκατ. ευρώ την εφετινή υπέρβαση του πλεονάσματος στα 2,2 δισ. ευρώ και κατ’ επέκταση τα περιθώρια δημιουργίας νέου δημοσιονομικού χώρου.

Αυτά θα αφαιρεθούν και έτσι η εικόνα αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% καλύπτεται μεν από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από το 80,5% στο 85% του συγκεκριμένου φόρου και από την εξαγγελθείσα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών της Εφορίας για τα ακίνητα, αλλά το πεδίο μείωσης της έκτακτης εισφοράς είναι ακόμη εν πολλοίς θολό και αβέβαιο.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Οικονομικών ρίσκαρε μεν και βεβαίωσε τον Πρωθυπουργό για την έναρξη της διαδικασίας μείωσης της έκτακτης εισφοράς, αλλά επιφυλάσσεται για το ύψος αυτής. Επίσης δεν συμφωνεί με την οριζόντια και ενιαία μείωση της έκτακτης εισφοράς. Προτιμά την κλιμακωτή και προοδευτική μείωσή της, τη θεωρεί κοινωνικά δικαιότερη και το μήνυμά της ευκρινέστερο.

… Tους άλλους φόρους, το λαθρεμπόριο και…

Συζητώντας πάντως μαζί του «ξεκουμπώνεται» και αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα στοιχεία που του επιτρέπουν να αισιοδοξεί για το 2020. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ακόμη περιοχές από το κράτος και τις φορολογικές αρχές. Ευελπιστεί, για παράδειγμα, ότι η νέα διοίκηση Βλαστού στην ΕΤΑΔ (είναι αμιγώς επαγγελματική και επελέγη από το ΤΑΙΠΕΔ), στην εταιρεία δηλαδή που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, θα ενισχύσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα και βεβαίως αποδίδει εξαιρετική σημασία στην εντατική προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που θα εξελιχθεί στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Ο κ. Σταϊκούρας υπόσχεται ότι θα εποπτεύσει προσωπικά την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων και μαζί θα φροντίσει να καταστεί εφικτή η η διασύνδεσή τους με το Taxis, να επικρατήσουν δηλαδή αυτοματισμοί στην καταχώριση των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό φορολογικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να ελεγχθούν κατά το δυνατόν οι παραδοσιακές εστίες λαθρεμπορίου σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, όπως και οι μοντέρνες εκδοχές της φοροαποφυγής μέσω του Airbnb. Για τον ίδιο, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και καθοριστικό εργαλείο για την επίτευξη του ευγενούς, όπως τον χαρακτηρίζει, στόχου μείωσης των φόρων.

…τη δημοσιονομική πειθαρχία

Κατά τα λοιπά, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως και για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Πιστεύει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και προσβλέπει για τούτο στην καλύτερη συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και με άλλα βεβαίως υπουργεία, στα οποία διαπιστώνει και εκείνος ότι λιμνάζουν αδιάθετα κονδύλια.

Οπως και να έχει, ο κ. Σταϊκούρας δείχνει να διεκδικεί για τον εαυτό του ρόλο μετρημένου και φειδωλού διαχειριστή των δημόσιων οικονομικών. Επιδιώκει ασφάλεια και βεβαιότητες ικανές να διατηρήσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, η επιβεβαίωση της οποίας θα προσθέτει συνεχώς δυνάμεις και δυνατότητες στην κυβέρνηση και στη χώρα και θα διαμορφώνει σταθερό οικονομικό περιβάλλον, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί ανετότερη χρηματοδότηση, υψηλότερη ρευστότητα και περισσότερες επενδύσεις.

Για τον υπουργό Οικονομικών, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής αποτελεί τη λυδία λίθο επανεκκίνησης της οικονομίας και εξασφάλισης ευημερίας στη χώρα. Μπορεί να ακούγεται συντηρητικός, αλλά μετά τα όσα περάσαμε όλοι τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν έχουμε την πολυτέλεια για υπερφίαλες τοποθετήσεις και υιοθέτηση πολιτικών που χαϊδεύουν… αφτιά.