Το CVC Capital Partners ήρθε στην Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες και προσδοκίες για ένα νέο κεφάλαιο επενδύσεων που θα έφερνε ανάπτυξη και κέρδη. Τώρα, αποχωρεί με μια σειρά πωλήσεων που παρουσιάζονται ως επιτυχίες, αλλά όποιος γνωρίζει καλύτερα βλέπει μια διαφορετική εικόνα: έναν επενδυτικό γίγαντα που απέτυχε να διαχειριστεί τις ελληνικές εταιρείες και αποχωρεί με ζημιές, στρατηγικά λάθη και μια διαλυμένη φήμη.
Πωλήσεις-«επιτυχίες» που δεν είναι αυτό που φαίνονται
Η πώληση του Hellenic Healthcare Group (HHG), του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου υγείας, μπορεί να ανακοινώθηκε ως μια επιτυχημένη συναλλαγή, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Η αποεπένδυση ήρθε υπό την πίεση χαμηλών αποδόσεων, την ίδια ώρα που η ελληνική αγορά ιδιωτικής υγείας παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη. Αν το CVC είχε διαχειριστεί σωστά τον όμιλο, η πώληση θα μπορούσε να αποφέρει πολύ υψηλότερο τίμημα.
Το ίδιο ισχύει και για τη Μπάρμπα Στάθης, τη γνωστή εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων. Το CVC την αποχωρίστηκε χωρίς να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικά αγροτικά προϊόντα και εξαγωγές. Η πώληση μοιάζει περισσότερο με άτακτη φυγή παρά με στρατηγική κίνηση.
Η απόλυτη αποτυχία: Η Εθνική Ασφαλιστική
Η μεγαλύτερη αποτυχία του CVC στην Ελλάδα ακούει στο όνομα Εθνική Ασφαλιστική. Ένας ασφαλιστικός κολοσσός που πρίν την πώληση ήταν κερδοφόρος, μετά από λίγα χρόνια υπό την «επενδυτική» διαχείριση του CVC, έχει μικρύνει, χάσει μερίδια αγοράς και καταλήξει ζημιογόνος. Τώρα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα πρέπει να επιστρέψει στην Εθνική Τράπεζα ή να πουληθεί στην Τράπεζα Πειραιώς με πιθανώς καλύτερους όρους.
Η διαχείριση του CVC στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι εγχειρίδιο αποτυχημένης στρατηγικής: λανθασμένες αποφάσεις, άτολμες κινήσεις, και αδυναμία να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.
Η συνολική επένδυση στην Ελλάδα: Ένα ακριβό μάθημα
Αν κάποιος ρωτήσει τους ξένους managers του CVC αν η επένδυσή τους στην Ελλάδα απέδωσε, η απάντηση μάλλον θα είναι γεμάτη απογοήτευση. Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο του CVC δεν πήγε όπως το φαντάζονταν. Παρά τις μεγάλες εξαγορές και την αρχική αισιοδοξία, η Ελλάδα δεν έφερε τις αποδόσεις που ανέμεναν, κάτι που εξηγεί και την άρον-άρον έξοδό τους.
Ίσως αυτή η απογοήτευση να είναι και ο λόγος που ο Έλληνας επικεφαλής του CVC κ. Άλεξ Φωτακίδης έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν, το fund κάνει ταμείο και η ελληνική επένδυση αξιολογείται ως μια ακριβή και επίπονη εμπειρία.
Το CVC ήρθε στην Ελλάδα ως ένας μεγάλος παίκτης που θα αναδιαμόρφωνε την αγορά, αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις που ανέλαβε. Οι πωλήσεις παρουσιάζονται ως επιτυχίες, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια βεβιασμένη έξοδος από μια αγορά που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Το αν η επένδυση του CVC θα αφήσει πίσω της κάτι θετικό, μένει να αποδειχθεί. Για την ώρα, όμως, φαίνεται περισσότερο ως μια ιστορία χαμένων ευκαιριών.