Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης της χρηματιστηριακής λαίλαπας με οδηγό την Goldman Sachs

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗΝ GOLDMAN SACHS 

Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως ξέρετε, στην συγκεκριμένη στήλη αρέσουν τα δύσκολα. Δυστυχώς, την τελευταία εβδομάδα βιώνουμε την απόλυτη χρηματιστηριακή λαίλαπα. Τέτοια καταστροφή χρηματιστηριακού πλούτου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ούτε όταν επιβλήθηκαν τα capital controls ούτε με το δημοψήφισμα, ούτε στις εκλογές του 2012.

Η εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό δείχνει ότι η Ελλάδα ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ. Ποιος Τσίπρας, ποιος Βαρουφάκης, ποια έξοδος από το ευρώ; Τέτοια ξευτίλα δεν έχει ξαναγίνει. Ο μηχανισμός προπαγάνδας και φόβου έκανε εκπληκτική δουλειά.

 • Η PAX AMERICANA με έναν ιό στα παράλια της Κίνας έστειλε το προειδοποιητικό μήνυμα στους Κινέζους ότι με έναν ιό μπορούν να τους γονατίσουν, και όπως έγινε. Έδειξαν έτσι ότι είναι το απόλυτο αφεντικό του πλανήτη. Φανταστείτε να κάνουν και τίποτα πιο σοβαρό οι Αμερικάνοι. Θα βυθιστεί η Κίνα σαν το ΚΟΥΡΣΚ.

Δεν είναι τυχαίο φίλοι μικρομέτοχοι ότι ο ιός χτύπησε την Ιταλία. Η Ιταλία μέχρι πρόσφατα ήταν στον πλήρη έλεγχο της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει έρθει πολύ κοντά με τον κινέζικο παράγοντα βάζοντας πλάτη στην υλοποίηση του σχεδίου του Πεκίνου ONE BELT ONE ROAD. Ο κορονοϊός χτύπησε στην καρδιά του βιομηχανικού Βορρά της Ιταλίας. Τα αμερικανάκια έστειλαν το μήνυμα στη Ρώμη.

 • Το απίστευτο όμως είναι φίλοι μικρομέτοχοι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει την καλύτερη σχέση με την υπερδύναμη από την μεταπολίτευση και μετά. Σε όλα λέμε ναι στους Αμερικάνους και καλά κάνουμε. Το απίστευτό όμως είναι φίλοι μικρομέτοχοι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο πλήρωσε τώρα τη νύφη χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα στη χώρα.  Ήταν δεδομένο ότι ο ιός θα ερχόταν και στην Ελλάδα.

Φυσικά έχουμε ξεχάσει ότι λόγω του Η1Ν1 θρηνούμε κάθε χρόνο νεκρούς ήδη. Πιο συγκεκριμένα, ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο έχουμε 60.000 νεκρούς λόγω της εποχικής γρίπης στην Ευρώπη. Καμία χώρα δεν έκανε shut down λόγω της γρίπης. Καμία οικονομία δεν μηδένισε. Εδώ ξαφνικά στην Ελλάδα επικρατεί πανικός, το απόλυτο χάος και η απόλυτη καταστροφή. Ντροπή φίλοι αναγνώστες. Τέτοια ξευτίλα δεν την φανταζόμασταν ποτέ. ΜΑΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΚΑΙ ΓΕΛΑΝΕ!!!!!

 • Για να έχετε μια ακριβή εικόνα, ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τσακρής μας λέει ότι η θνησιμότητα του κορονοϊού ενώ πλησιάζει τώρα το 2% τελικά θα είναι μικρότερη από το 1%. Δηλαδή, ο Η1Ν1 είναι φονικότερος ιός. Ακόμα μας λέει ότι ο κορονοϊός “αγαπάει” το κρύο περιβάλλον.

Αλλά εμάς δεν μας απασχολεί το ζήτημα. Ο κορονοϊός θα νεκρώσει την Ελλάδα γι’ αυτό πουλάτε όλες τις μετοχές να σωθείτε. Δεν τα χάσαμε τα λεφτά επί του υποτιθέμενου κουμουνιστή Τσίπρα αλλά τα χάσαμε λόγω του κινέζικου κορονοϊού. Απίστευτο και όμως αληθινό!!!!!

Ως γνωστό φίλοι μικρομέτοχοι, στην Ελλάδα έχουμε ζέστη, πολλή ζέστη κι όπου να ’ναι μπαίνει η άνοιξη. Αλλά δεν τα μάθατε. Ο κορονοϊός θα κάνει πάρτι τώρα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πουλήστε τις μετοχές να σωθείτε. Έχουμε τρελαθεί πλήρως.  Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, δεν είναι και κάτι το τόσο τρομερό ο κορονοϊός. Εμείς τον κάναμε να είναι.

Το κακό στο χρηματιστηριακό ταμπλό δυστυχώς ήδη έχει γίνει φίλοι μικρομέτοχοι. Το θέμα είναι από δω και πέρα τι κάνουμε:-

Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε έναν οδηγό επιβίωσης με βάση πρόσφατο report  της Goldman Sachs για τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Στο βασικό σενάριο της Goldman Sachs που ο ιός αποκτήσει εκτεταμένη εξάπλωση αλλά έχει μικρή διάρκεια βλέπει τον S&P στο τέλος της χρονιάς να είναι στις 3400 μονάδες.

Φυσικά, τονίζει ότι οι επενδυτές πρέπει να αγοράσουν μετοχές οι οποίες βασίζονται στην εσωτερική κατανάλωση και να αποφύγουν τις εταιρείες που έχουν σχέση με την Κίνα. Φυσικά, κάθε κλάδος θα επηρεαστεί διαφορετικά. Πρέπει συνέχεια να είμαστε σε εγρήγορση γιατί άλλες οι επιπτώσεις στο αλουμίνιο, άλλες στο χαλκό.

Στα δικά μας τώρα:-

Εμείς παίρνουμε το χειρότερο σενάριο ότι θα έχουμε μια πτώση 10% στον τουρισμό. Το σημαντικότερο πράγμα είναι να αποφύγουμε εταιρείες που έχουν άμεση έκθεση στον κινέζο καταναλωτή. Για να ξέρετε, οι κινέζοι είναι ο καλύτερος και μεγαλύτερος πελάτης στο ATTICA της Πανεπιστημίου. Άρα τα αποτελέσματα θα επηρεαστούν σίγουρα πολύ. Ακόμα, σίγουρα θα έχει πρόβλημα η Σαντορίνη. Ευτυχώς όμως, είναι μεμονωμένες οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον Κινέζο καταναλωτή.

Από εισηγμένες είναι μόνο δύο, ο ΙΚΤΙΝΟΣ και η ΜΕΡΚΟ. Εδώ θέλει πολλή μεγάλη προσοχή. Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην.

Τώρα πάμε στα δύσκολα, στην AEGEAN.

Σίγουρα οι πληρότητές της θα χτυπηθούν στο πρώτο τρίμηνο. Για αυτό άλλωστε η μετοχή έφυγε από τα 8.50€ και πήγε στα 6.50€. Η ουσία είναι τι θα γίνει από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο. Εμείς πιστεύουμε ότι μέχρι τότε θα έχει ξεχαστεί το θέμα του ιού και οι πληρότητες θα χτυπηθούν λίγο. Ο καταποντισμός της κεφαλαιοποίησής της κατά τη γνώμη μας έχει προεξοφλήσει αυτό το σενάριο.

 • Όμως τώρα φίλοι μικρομέτοχοι πρέπει να βγάλτε το άγχος και τον φόβο από μέσα σας. Στο χρηματιστήριο πρέπει να παίζετε λεφτά που δεν τα έχετε πραγματικά ανάγκη και να μη χρησιμοποιείτε μόχλευση.  Έτσι και σε μια αναποδιά δεν θα χάσετε την ψυχραιμία σας. Απ’ ότι φαίνεται, η φετινή χρονιά για την AEGEAN θα είναι δύσκολη. Αλλά και τι έγινε.

Αντί να βγάλει 50 εκ ευρώ κέρδη το 2020 μπορεί να βγάλει 35 εκ ευρώ κέρδη. Αυτό δεν αλλάζει τις προοπτικές της. Το 2021 μπορεί εύκολα να βγάλει 60 εκ ευρώ κέρδη. Στην περίπτωση της AEGEAN η αγορά έχει υπερβάλλει.

Όμως, στην περίπτωση της AUTOHELLAS η υπερβολή είναι μεγαλύτερη. Πάρα πολλοί κακοπροαίρετοι έχουν βγει να πουν ότι και η AUTOHELLAS θα έχει μεγάλο θέμα λόγω του ιού και γι’ αυτό είναι ακριβή. Εμείς σήμερα θα σας δώσουμε κάποια στοιχεία για να ξέρετε που πατάτε και να μη σας παραμυθιάζουν οι κακοπροαίρετοι.

Ως γνωστό, εμείς είμαστε λάτρεις της αριθμητικής. Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια. Στην περίπτωση της AUTOHELLAS για να ξέρετε, το 85% των βραχυπροθέσμων ενοικιάσεων γίνεται μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου και το 45% γίνεται μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Τώρα φίλοι μικρομέτοχοι έχουμε ακόμα Φλεβάρη. Αλλά και πάλι, θέλετε να έχουν μια πτώση 10%οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις λόγω του ιού? Αυτό όμως είναι ένα μικρό κομμάτι της όλης δραστηριότητας της εταιρείας.

 • Η AUTOHELLAS όπως ήδη ξέρετε, εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις είναι και στις μακροπρόθεσμες, αποκλειστικά εξυπηρετώντας μεγάλους εταιρικούς πελάτες.
 • Για να έχετε μια αίσθηση, οι προοπτικές στο χώρο του leasing στην Ελλάδα είναι τεράστιες αφού σήμερα το ποσοστό των οχημάτων που αγοράζονται με τη μέθοδο του leasing στην Ελλάδα είναι στο 26% ενώ στην Ευρώπη στο 78%.

Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια αύξησης. Η εταιρεία θα ανακοινώσει αποτελέσματα στις 17 Μαρτίου που θα είναι αποστομωτικά. Τα τρολάκια της παραπληροφόρησης δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν. Αλλά όπως ξέρετε, εμάς μας αρέσει να είμαστε πάντα χετζαρισμένοι.

 • Η Euroxx περιμένει για την AUTOHELLAS φέτος 37.4 εκ ευρώ κέρδη και για το 2020 40.4 εκ ευρώ κέρδη. Εμείς πιστεύουμε ότι φέτος θα ξεπεράσει την πρόβλεψή της και ότι το 2020 αντί να βγάλει 40.4 εκ ευρώ θα βγάλει 35 εκ ευρώ κέρδη λόγω του κορονοϊού!!!

Και τι έγινε λοιπόν? Σιγά τα αυγά. Η εταιρεία μετά το σφυροκόπημα και με χθεσινό κλείσιμο στα 6.64€ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 324 εκ ευρώ. Δηλαδή με εκτιμώμενα κέρδη 35 εκ ευρώ για το 2020 παίζει με ένα P/E 2020= 9.25 Ίσως το χαμηλότερο όλου του ελληνικού χρηματιστηρίου.

 •  ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Φίλοι μικρομέτοχοι, χθες έβγαλαν αποτελέσματα τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Δυστυχώς, ήταν κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις. Η αγορά περίμενε καθαρά EBITDA της τάξης των 645 εκ ευρώ και καθαρά κέρδη της τάξης των 235.5 εκ ευρώ. Τα ΕΛΠΕ παρουσίασαν καθαρά EBITDA της τάξης των 572 εκ ευρώ και καθαρά συγκρίσιμα κέρδη της τάξης των 185 εκ ευρώ.

 • Συγχρόνως, ο καθαρός δανεισμός συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων μίσθωσης αυξήθηκε από 1.46 δις σε 1.74 δις ευρώ.  Έτσι, με χθεσινό κλείσιμο στα 6.61€ η μετοχή παίζει με ένα EV/EBITDA 2019 = 6.57 και με ένα P/E 2019 = 12.62 με βάση τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη που ήταν 160 εκ ευρώ.

Δυστυχώς, υπήρχε μείωση και στις ελεύθερες ταμειακές ροές από 490 εκ ευρώ που ήταν πέρσι στα 245 εκ ευρώ. Όμως φίλοι μικρομέτοχοι εμείς θεωρούμε ότι στην κεφαλαιοποίηση των 2 δις ευρώ τα ΕΛΠΕ έχουν ενσωματώσει χαμηλά περιθώρια διύλισης με αποτέλεσμα να τα θεωρούμε τώρα ευκαιρία για χτίσιμο θέσης.

 • Φυσικά πιστεύουμε ότι άργησαν πάρα πολύ τα ΕΛΠΕ όπως και η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ να κάνουν μπάσιμο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 • Φυσικά, μας αρέσει η νέα στρατηγική του ομίλου αλλά αν θέλουμε ΑΠΕ αγοράζουμε μόνο ΤΕΝΕΡΓΑ και όχι κάποιο υποκατάστατό της. Φίλοι μικρομέτοχοι, η πρόσφατη πτώση έχει κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο ιδιαίτερα φθηνό.

Αν το συγκρίνεις δε και με το αμερικάνικο, είναι η πεμπτουσία του τζάμπα. Απλώς τώρα θέλει περισσότερη δουλειά για να δείτε ποιες εταιρείες επηρεάζονται άμεσα από τον κορονοϊό αλλά το σημαντικότερο είναι ποιες θα επηρεαστούν μεσοπρόθεσμα λόγω του κορονοϊού. Αυτό είναι το δύσκολο πάζλ που πρέπει να λύσετε. Γιατί μια εταιρεία ενώ μπορεί να φαίνεται τώρα ελκυστική μπορεί με βάση τις προοπτικές να μην είναι.

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, ΤΥΧΗ, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και ΔΙΑΥΓΕΙΑ και φυσικά ΚΑΛΑ ΚΕΡΔΗ.

Από τον Ειδικό Συνεργάτη του μ/μ

 

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.