Ο απίστευτος διάλογος Μενδώνη – Τσίπρα στην Ακρόπολη: “Θέλω να σας μιλήσω για τα γλυπτά- Δεν υπάρχουν γλυπτά κ. Πρόεδρε…”

Ο απίστευτος διάλογος Μενδώνη – Τσίπρα στην Ακρόπολη: “Θέλω να σας μιλήσω για τα γλυπτά- Δεν υπάρχουν γλυπτά κ. Πρόεδρε…”

Πρόσωπο με πρόσωπο ήρθαν Τσίπρας και Μενδώνη στην Ακρόπολη – Ο αιφνιδιασμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Ολος ο διάλογος

Η συνάντηση την οποία είχε απορρίψει ο Αλέξης Τσίπρας τελικά έγινε έστω και τυχαία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παγκόσμια μέρα πολιτισμού επισκέφθηκε την Ακρόπολη και έπεσε πάνω στην Λίνα Μενδώνη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην υπουργό Πολιτισμού με αφορμή τα έργα βελτίωσης για την επισκεψημότητα του Παρθενώνα, κατηγορώντας την για τσιμεντοποίηση του μνημείου.

Τότε η Λίνα Μενδώνη προθυμοποιήθηκε να ξεναγήσει η ίδια τον Αλέξη Τσίπρα στην Ακρόπολη προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος πως δεν ισχύουν τα όσα της επιρρίπτειΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την πρόταση της υπουργό Πολιτισμού, αλλά οι δύο τους όμως βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην κρύβει την αμηχανία του, όπως και η τομεάρχης Σία Αναγνωστοπούλου.

Πρόσωπο με πρόσωπο

Η τυχαία και σύντομη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την στιγμή που αποχωρούσε η Λίνα Μενδώνη από την Ακρόπολη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε στο ιερό βράχο για να δει τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Από τα πρώτα λεπτά της ολιγόλεπτης συζήτησης που είχαν φάνηκε ξεκάθαρα πως ο ένας δεν γνώριζε την παρουσία του άλλου νωρίτερα, καθώς ήταν έκδηλος ο αιφνιδιασμός που υπήρξε.

Στον διάλογο που μετέφεραν αυτήκοοι μάρτυρες η συζήτηση από την Ακρόπολη που βρισκόντουσαν ο Αλέξης Τσίπρας την πήγε στην Θεσσαλονίκη και στα Αρχαία στο σταθμό του Μετρό που κατασκευάζεται.

Τσίπρας: Ήρθα να επιθεωρήσω τα έργα που κάνετε.

Μενδώνη: Με χαρά κ. Πρόεδρε. Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.

Τσίπρας: Διαφωνούμε σε πολλά μαζί σας και όχι μόνον ιδεολογικά.

Μενδώνη: Ασφαλώς, κ. Πρόεδρε, διαφωνούμε σε πολλά. Όμως μέσα από τη διαφωνία και τον διάλογο προάγεται η Δημοκρατία.

Τσίπρας: Μιας και σας βρίσκω εδώ, θα ήθελα να σας πω για τα γλυπτά στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη…

Μενδώνη: Δεν υπάρχουν γλυπτά στον σταθμό Βενιζέλου…

Τσίπρας: Τα αρχαία… Έστειλαν επιστολή πολλοί επιστήμονες, ο καθ. Μαζάουερ… Αναφέρουν ότι γίνεται καταστροφή όπως του Μοροζίνι.

Μενδώνη: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την επιστημονική άποψη. Όμως οι επιστήμονες πρέπει να έχουν συνολική ενημέρωση για να εκφράζουν σωστή άποψη. Εμείς, μετά την επιστολή τους, τους ενημερώσαμε για την δική μας άποψη… Εμείς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω. Κ. Πρόεδρε, ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανεξαρτήτως κυβερνήσεων –γιατί εκτός από τους πολιτικούς υπάρχουν και οι υπηρεσίες- εφαρμόζουν πάντα τον αρχαιολογικό νόμο. Να είστε σίγουρος…

Τσίπρας: Είναι οριακή η απόφαση. Η Μέση Οδός, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντική… Έχω πάει δύο φορές. Τα έχω δει….

Μενδώνη: Βεβαίως, κ. Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ σημαντική η Μέση Οδός. Όμως η προέκταση της ίδιας Μέσης Οδού ήταν και στην Αγίας Σοφίας….

Τσίπρας: Ποια Αγία Σοφία;

Μενδώνη: Ο σταθμός Αγίας Σοφίας. Ο διπλανός σταθμός από τον σταθμό Βενιζέλου. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια της Μέσης Οδού…

Τσίπρας: Δεν έχω πάει, δεν έχω δει…

Μενδώνη: Η ίδια Μέση οδός αποσπάστηκε το 2017 και το 2018, η ίδια σημαντική Μέση Οδός…

Τσίπρας: Ιδιοκτησιακή νοοτροπία της κυβέρνησης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμέσως μετά τον σύντομο διάλογο που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Λίνα Μενδώνη, ανέβηκε συνοδεία επιστημόνων στον χώρο του ιστορικού μνημείου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για “αυταρχισμό και ιδιοκτησιακή” νοοτροπία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει “το μέγεθος της τσιμεντένιας επέμβασης που αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, προκαλώντας την κριτική πλήθους επιστημόνων, την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης αλλά και επικριτικά άρθρα στο διεθνή τύπο”.

https://www.thetoc.gr/