Ο Αλέξης Τσίπρας υπέρμαχος του «Πολακισμού»

Ο Τσίπρας υπέρμαχος του «Πολακισμού»

Ενα εισαγγελικό αίτημα, ένα πρώην κακούργημα – νυν πλημμέλημα, δύο κρίσιμα άρθρα του Συντάγματος, το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «πιστής εφαρμογής των νόμιμων διαδικασιών» και τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικές διώξεις» είναι τα πέντε συστατικά που προαναγγέλλουν πολεμικό κλίμα στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτά θα μπορούσε να προστεθεί και ο βασικός πρωταγωνιστής στην επικείμενη συνεδρίαση, ο Παύλος Πολάκης, ένα πρόσωπο που συχνά στο παρελθόν αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τη ΝΔ.

Πάνε μόλις δύο μήνες από την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει τότε για «ηθική υποχρέωση να επαναφέρουμε κάποιον ελάχιστο κώδικα αξιών στην πολιτική».

Σε κάθε περίπτωση, μετά την πρώτη σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που είπε το πρώτο «ναι» στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη, θα ληφθεί αύριο η οριστική απόφαση που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για δύο εκκρεμείς υποθέσεις του τέως υπουργού Υγείας: την καταγγελλόμενη από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα κρυφή καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας του και τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον πρώην πρόεδρο των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.

Ιδιαίτερο βάρος θα έχει και η στάση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα το αν θα υψώσει ο ίδιος τους τόνους στέλνοντας ευθέως άλλο ένα μήνυμα στήριξης στον πρώην υπουργό του.

Πάντως ήδη έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει το «παρών» στη συζήτηση.

Θα έχει ενδιαφέρον αν θα «βάλει πλάτη» στον πρώην υπουργό ο οποίος ανέδειξε τον «πολακισμό» ως βασικό στοιχείο της αλαζονείας, της αθλιότητας και του ευτελισμού του πολιτικού διαλόγου.

Πολλώ δε μάλλον όταν ένας υπουργός προβαίνει σε έκνομες πράξεις ή συκοφαντεί χωρίς στοιχεία τους αντιπάλους του.

Η μέχρι τώρα στάση του κ. Τσίπρα, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για «απομονώσει» τον κ. Πολάκη. Τον στήριξε σε πιο δύσκολες στιγμές, θα συνεχίσει να τον στηρίζει και τώρα.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραφε προ δεκαημέρου στο Twitter ότι «το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής θα είναι οι δύο φάροι της δράσης μας σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας» και, όπως φαίνεται με αυτό το σκεπτικό, κυβερνητικές πηγές αρνούνται τα περί ρεβανσισμού.

Στέκονται στην εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας από τη Βουλή και συγκεκριμένα στο εισαγγελικό αίτημα που, όπως λένε, αφορά την εφαρμογή του άρθρου 62 για τη βουλευτική ασυλία και όχι του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι δύο υποθέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών, άρα με Προανακριτική Επιτροπή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας (όπως είναι το υπό διερεύνηση αδίκημα για την υπόθεση της συνομιλίας του Γιάννη Στουρνάρα) είναι πλέον πλημμέλημα βάσει του Ποινικού Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019.

Επίσης το βέβαιο είναι ότι η περίπτωση Πολάκη είναι «καρμπόν» με εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου στην υπόθεση Novartis.

Η Βουλή είχε ψηφίσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ (είχε καταγγείλει «άθλια πολιτική σκευωρία») και ο ίδιος είχε κληθεί για εξηγήσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Το ίδιο θα συμβεί με τον Παύλο Πολάκη εφόσον η Ολομέλεια ψηφίσει άρση της ασυλίας του: θα κληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη και θα καταστήσει κατηγορούμενο τον τέως υπουργό Υγείας ή αν θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Ειδικά για τη Novartis, πάντως, η ΝΔ έχει μιλήσει για τη «μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων», ενώ προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ άρθρα και σχόλια για το κάθε τι που πέφτει στην αντίληψη μας και όσα φυσικά προλαβαίνουμε στα πλαίσια της πολυφωνίας που πρέπει να διέπει ένα ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που σέβεται πρωτίστως την νοημοσύνη του αναγνωστικού του κοινού.

Ο αναγνώστης απλά διαβάζει, κρίνει και βγάζει τα συμπεράσματα του. Το λιβάνισμα μίας παράταξης (για προφανείς λόγους φυσικά) δεν μπορεί να το ακολουθήσει ο μ/μ. ΟΥΤΕ ΣΥΡΙΖΑ είμαστε, ούτε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και λοιπά γραφικά κόμματα. ΑΥΤΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ και τους γύρω τους. Εμείς δεν ανήκουμε στην αυλή κανενός. Ούτε πρόκειται άλλωστε. Μόνον στην Ελλάδα…