Ο 75χρονος Έμερσον Μνανγκάγκουα εξελέγη πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, πρώην αρχηγός της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας και πρώην δεξί χέρι του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εξελέγη πρόεδρος της Ζιμπάμπουε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μιας διαδικασίας που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, το αποτέλεσμα όμως απέρριψε αμέσως η αντιπολίτευση, γεγονός που εγείρει φόβους για ξέσπασμα νέων ταραχών στη χώρα, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Μνανγκάγκουα, γνωστός και ως «ο κροκόδειλος», 75 ετών, κατήγαγε άνετη νίκη, συγκεντρώνοντας 2,46 εκατ. ψήφους (50,8%), έναντι 2,15 εκατ. ψήφων (44,3%) του 40χρονου ηγέτη της αντιπολίτευσης Νέλσον Τσαμίσα στις πρώτες εκλογές μετά το τέλος της κυριαρχίας του Μουγκάμπε στο πολιτικό σκηνικό της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια ο Μνανγκάγκουα του κόμματος Zanu-PF «ανακηρύσσεται εκλεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε», ανήγγειλε η πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της χώρας. Ο Μνανγκάγκουα έκανε λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα», κάλεσε σε ενότητα και στην έναρξη της «οικοδόμησης» μιας «νέας Ζιμπάμπουε για όλους». Αλλά η αντιπολίτευση απέρριψε το επίσημο αποτέλεσμα, με το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) του Τσαμίσα να ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Από την ανεξαρτησία της το 1980, η Ζιμπάμπουε δεν έχει γνωρίσει παρά μόνο δύο προέδρους: τον Μουγκάμπε, τον άλλοτε αντάρτη που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή για 37 χρόνια, και τον Μνανγκάγκουα, τον άλλοτε στενό του συνεργάτη που ανέλαβε την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νοεμβρίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση, ενώ η (άλλοτε αποικιοκρατική επικυρίαρχος) Βρετανία, που υποστήριξε με θέρμη τη «νέα» -μετά τον Μουγκάμπε- Ζιμπάμπουε, εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία της» για τη βία.