Ντράγκι στον ΟΟΣΑ: Απαραίτητη η άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών

Στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις ευρύτατες συνέπειές του επικεντρώθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

«Η προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση πρέπει να αρχίσει από την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, λόγω της τεράστιας ποσότητας σιτηρών που βρίσκεται εκεί» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι προκαλείται συνεχής αύξηση των τιμών με καταστροφικές συνέπειες σε διεθνή κλίμακα. «Η προσπάθεια του ΟΗΕ είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά δυστυχώς είναι και η μοναδική» πρόσθεσε.

Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της Ε.Ε. να μελετήσουν τη δυνατότητα επιβολής ανώτατης τιμής σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας: «Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού και να μειώσει τη ροή χρημάτων προς τη Μόσχα».

Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να λάβει υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο να υιοθετήσει και πάλι πακέτα έκτακτης στήριξης, όπως το «Sure», τα οποία βοήθησαν να εξέλθουν οι χώρες της Ε.Ε. από τη δυσκολότερη φάση της πανδημίας κορωνοϊού», ωστόσο ο κ. Ντράγκι κατέληξε: «Χρειάζεται ένα νέο, παρεμφερές εργαλείο, το οποίο να επικεντρωθεί, όμως, στην ενέργεια».