Ντράγκι: Οι πολιτικοί να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος – Η Ελλάδα έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες

Κάλεσμα στους πολιτικούς όχι μόνο να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να αλλάξουν σήμερα τις πολιτικές τους έναντι τον προβλεπόμενων κινδύνων του αύριο απηύθυνε από την Αθήνα ο Μάριο Ντράγκι.

«Η πραγματική σύγκλιση είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση, κυρίως την Ελλάδα, να συγκλίνουν».

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε ξένο εταίρο.

Σε μια ομιλία γεμάτη ηχηρά μηνύματα προς τους ηγέτες και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ακριβώς ένα μήνα προτού παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι επισήμανε: «Η πραγματική σύγκλιση στο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σημαντική για τη συνοχή της νομισματικής ένωσης. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να βοηθηθούν να συγκλίνουν ξανά οι χώρες που έμειναν πίσω από την αρχή της κρίσης, και ιδίως η Ελλάδα».

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης ανέδειξε τη σημασία «αποτελεσματικών μηχανισμών ασφάλισης» (effective insurance mechanisms), εννοώντας την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, δηλαδή έναν κοινό ευρωπαϊκό «κουμπαρά», που θα θωρακίσει τις τράπεζες και συνολικά τις οικονομίες της ευρωζώνης και θα συνοδευθεί από την ταχύτερη σύγκλιση των δημοσιονομικών πολιτικών και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων στα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης. Όπως κατέστησε σαφές, αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν νέες κρίσεις. «Θέλουμε να ορίζουμε τις συγκυρίες, όχι να οδηγούμαστε από αυτές. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι καθαρή και ο δρόμος έχει στρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ και απευθυνόμενος στους επικριτές των πολιτικών αυτών, υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να «εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην ομιλία του με θέμα «Πολιτικές σταθεροποίησης σε μια νομισματική ένωση», ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης μετά από πολλά χρόνια κρίσης, έχει αποδείξει ότι έσφαλαν όσοι κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι «η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ημιτελής και μέσα σε μια δεκαετία αντιμετώπισε κρίσεις που ελάχιστοι περίμεναν» και συμπλήρωσε: «Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Ξέρουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να υπάρξει σταθεροποίηση μεταξύ των χωρών και ξέρουμε τον κίνδυνο εάν δράσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την ένωση ως σύνολο. Αυτό οδηγεί σε μια μακρύτερη περίοδο υψηλά διευκολυντικών πολιτικών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» που κατέβαλαν η Ελλάδα και άλλες χώρες, προκειμένου να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ παραδέχθηκε πως «το γεγονός ότι η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο εδώ παρά σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες –και είχε σημαντικό κοινωνικό κόστος– βαραίνει ακόμα στις αντιλήψεις για τη νομισματική ένωση».

Εντούτοις, δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει ότι «η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης στο πέρασμα πολλών χρόνων κρίσης απέδειξε πως οι επικριτές της είχαν άδικο». Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι έγιναν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ευρωζώνη μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με κυριότερες τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)»

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κρίση, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους πολιτικούς να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν τους προβλέψιμους κινδύνους για το κοινό, μεταβάλλοντας σήμερα τις πολιτικές τους.

«Η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ελλιπής και, μέσα σε μια δεκαετία, αντιμετώπισε μια κρίση που λίγοι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Γνωρίζουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να δοθεί σταθερότητα σε όλες τις χώρες και ξέρουμε από τι κινδυνεύουμε εάν ενεργήσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την Ένωση συνολικά. Αυτό οδηγεί μόνο σε μια μεγαλύτερη περίοδο χαλαρών πολιτικών που διευκολύνουν την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ανάγκη τόνωσης των δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως «εάν οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος», όπως η Ελλάδα, «συνδυάσουν τις δημόσιες επενδύσεις με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να τονώσουν τη μελλοντική ανάπτυξη, τότε ο υψηλότερος δανεισμός θα προκαλεί μικρότερη αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Παπαδήμος: Καταλυτικός ο ρόλος του , ριζοσπαστική η πολιτική του

Προλογίζοντας τον επικεφαλής της ΕΚΤ ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Μάριο Ντράγκι σε κρίσιμα ζητήματα κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης.

«Συνετέλεσε εποικοδομητικά και αποφασιστικά» στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «γνωρίζει από πρώτο χέρι» πόσο βοήθησε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε ριζοσπαστική την επεκτατική νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας πως σταθεροποίησε την ευρωπαϊκή οικονομία.