Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprom

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι “στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαιτείται από “μη φιλικές χώρες” να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι πρόκειται για μια “γκρίζα ζώνη” χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο Ιταλός πρωθυπουργός, “δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, για το πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι τόσο γκρίζα ζώνη εδώ”.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει κάνει ήδη πληρωμές υπό το νέο σχήμα σε ρούβλια, αν και δεν κατονόμασε την εταιρεία στην οποία αναφερόταν.