Ντογιάκος για ΑΔΑΕ: Δεν έχει αρμοδιότητα να απαντά σε πολίτες για το αν παρακολουθούνται

Δεν έχει αρμοδιότητα η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διαχείρισης αιτημάτων πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν, μέσω της Αρχής, αν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, και δεν μπορεί να απευθύνεται σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας ζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η γνωμοδότηση που εξέδωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, που αφορά τη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και η οποία έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η γνωμοδότηση εκδόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα παρόχου κινητής τηλεφωνίας με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

Με τη γνωμοδότησή του επί της ουσίας ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προσδιορίζει τα όρια αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ, επικαλούμενος τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντογιάκος γνωμοδοτεί ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση για παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς -όπως υπογραμμίζει- η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον σε τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

«Η ενημέρωση του πολίτη για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο τριμελές Όργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός. Ουδείς άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από τον νόμο άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του τριμελούς οργάνου, στο οποίο προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος» αναφέρεται στη εισαγγελική γνωμοδότηση.