Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Πρέπει να κοιτάξουμε τη διατύπωση του στόχου για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κοιτάξει τη διατύπωση του στόχου της για τον πληθωρισμό στο πλαίσιο της επανεξέτασης του πλαισίου για την πολιτική της, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο στόχος της ΕΚΤ σήμερα είναι να κατευθύνει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα σε ένα επίπεδο «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», όμως δεν τον έχει επιτύχει επί χρόνια παρά τις μαζικές ενέσεις νομισματικής στήριξης στην οικονομία για την αύξηση των τιμών. Ο Βιλερουά τόνισε ότι ο στόχος αυτός είναι «συμμετρικός», με την έννοια ότι δεν αποτελεί οροφή – όπως μερικές φορές φαίνεται – και ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί την υπέρβασή του για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να συσφίξει την πολιτική της.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει επιβεβαιώσει συχνά τη δέσμευσή του στη συμμετρία… Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσουμε αν η σημερινή διατύπωση δημιουργεί αμφιβολία γι’ αυτό», είπε σε διαδικτυακή ομιλία του σε συνέδριο. Ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ πρέπει, επίσης, να εξετάσει τον δείκτη του πληθωρισμού και ενδεχομένως να συμπεριλάβει σε αυτόν τις ιδιόκτητες κατοικίες, όπως κάνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). H Fed δεν έδωσε μεγάλο βάρος στις ανησυχίες για έναν υψηλό πληθωρισμό σε μία μεγάλη αναθεώρηση της προσέγγισης της νομισματικής πολιτικής της τον περασμένο μήνα, ασκώντας πίεση στην ΕΚΤ να εξετάσει ενδελεχώς το δικό της πλαίσιο αποφάσεων κατά την επανεξέταση της πολιτικής της.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει καθηλωμένος χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, ο Βιλερουά απέρριψε τη «συζήτηση» ότι η κεντρική τράπεζα ξεμένει από «πολεμοφόδια», δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα και την ικανότητά της να λάβει και άλλα μέτρα. «Αν χρειαστεί, η ΕΚΤ έχει άφθονο χώρο για χειρισμούς», είπε.