Νότια Αφρική: Στους 400 φτάνουν οι νεκροί από τις φονικότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 χρόνων

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από τις φονικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική, καθώς πλέον οι νεκροί σήμερα άγγιξαν 400, κυρίως στην περιφέρεια του Ντέρμπαν στην ανατολική ακτή, έγινε γνωστό από τις τοπικές Αρχές.

«Συνολικά επλήγησαν 40.723 άνθρωποι. Δυστυχώς ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνει, ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 395 νεκρούς» ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση Συνεργασίας και Παραδοσιακών Υποθέσεων της ανατολικής επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ.

Τα περισσότερα θύματα θρηνεί η περιφέρεια του Ντέρμπαν, του μεγάλου αφρικανικού λιμανιού στον Ινδικό Ωκεανό, όπου έχει κηρυχεί κατάσταση καταστροφής, καθώς ήταν το επίκεντρο των σφοδρών βροχοπτώσεων που άρχισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι βροχοπτώσεις, οι σφοδρότερες που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια, κατέστρεψαν γέφυρες, πλημμύρισαν δρόμους, απέκοψαν μεγάλο μέρος της περιοχής. Περισσότερα από 250 σχολεία υπέστησαν ζημιές και χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν, κάνοντας τις Αρχές να μιλούν για κόστη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε μέσω Twitter ότι οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Νότια Αφρική προκάλεσαν βαθιά θλίψη..

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι αναμένονται νέες μπόρες και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών τοπικά το τριήμερο του Πάσχα των καθολικών. Οι βροχοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις γειτονικές επαρχίες Φρι Στέιτ (κεντρικά) και Ανατολικό Ακρωτήρι (νοτιοανατολικά).