Νορβηγία: Κυβερνοεπίθεση σε δώδεκα υπουργεία

Κυβερνοεπίθεση δέχτηκαν δώδεκα υπουργεία της Νορβηγίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση, στην τελευταία επίθεση που πλήττει τον δημόσιο τομέα μιας χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο αερίου της Ευρώπης και το βορειότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Ταυτοποιήσαμε μια αδυναμία στην πλατφόρμα ενός εκ των παρόχων μας. Η αδυναμία αυτή έκλεισε» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Έρικ Χόουπ, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την παροχή υπηρεσιών σε υπουργεία.

Η επίθεση ταυτοποιήθηκε λόγω της «ασυνήθιστης» κίνησης στην πλατφόρμα του παρόχου, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως δήλωσε, είναι πολύ νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για το ποιος είναι υπεύθυνος ή ποιος είναι ο αντίκτυπος της κυβερνοεπίθεσης, που ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου και αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις αστυνομικές Αρχές. Σύμφωνα με τον Χόουπ, από την επίθεση δεν επηρεάστηκε το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης καθώς χρησιμοποιούν διαφορετική πλατφόρμα.

Ο δημόσιος τομέας της Νορβηγίας έχει αποτελέσει στόχο κυβερνοεπιθέσεων και στο παρελθόν, όπως τον Ιούνιο του 2022, όταν έγινε «κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας» (DDoS), η οποία αποδόθηκε σε «φιλορωσική εγκληματική οργάνωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση στις ροές ρωσικού αερίου καθώς και η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στη δυτική Ευρώπη.