Νωρίτερα φέτος οι δηλώσεις – Αυξάνονται οι δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αρχίζει φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την τελευταία ημέρα του 2021, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία εξετάζεται να αυξηθούν σε οκτώ ή δέκα μηνιαίες δόσεις.

Περισσότερες δόσεις δίνουν ανάσα ρευστότητας στους φορολογουμένους οι οποίοι διευκολύνονται στην εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Σημειώνεται ότι σε περισσότερες δόσεις, δέκα ή δώδεκα, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί σε 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Ωστόσο, φέτος επανήλθε για τους φορολογουμένους η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021.

Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν τον Φεβρουάριο πριν αρχίσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.