(Nο.27) 10/02– Χ.Α: Πολλά ενδιαφέροντα(;), απαντήσεις, σχόλια και αναφορές

 • (Nο.27) 10/02– Χ.Α: Πολλά ενδιαφέροντα(;), απαντήσεις, σχόλια και αναφορές

Το γνωστό ανέκδοτο με τον Μανωλιό και τη σύσφιξη σχέσεων με τον Πειραιώτη θυμίζει η κατάσταση που ζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις οι ενεργοί επενδυτές που ασχολούνται με το γινάτι των τραπεζικών μετοχών.

 • Εκεί που δείχνουν έτοιμες να απελευθερωθούν από τα διαγραμματικά δεσμά των αντιστάσεων και να τρέξουν στα απάτητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ανοδικά επίπεδα, βρίσκονται σε ανύποπτο χρονικό διάστημα “στα τέσσερα”, όπως έλεγε κάποτε πρώην ΥΠΕΘΑ.

Βέβαια, λέγεται και ξαναλέγεται ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν αποδώσει από πέρυσι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανόδου, αλλά όλη η αγορά γνωρίζει ότι σε εκείνα τα χαμηλά επίπεδα τιμών, για να πάρει σοβαρή θέση κάποιος επενδυτής, ή θα το είχε τάμα ή θα είχε δει στον ύπνο του τον αείμνηστο Θ. Καρατζά να τον προστάζει: “Αγόρασε τώρα… Τράπεζες”.

 • Επανερχόμενοι στα καθ’ ημάς, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι τραπεζικές μετοχές πραγματοποιούν εδώ και μήνες μια πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση σε ένα στενό εύρος τιμών και λίγο κάτω από τα υψηλά τους, δηλώνοντας ανά πάσα στιγμή έτοιμες να ανέβουν στην “πίστα” τραβώντας στον ανοδικό χορό και την υπόλοιπη αγορά προς τις 1.000 μονάδες Γενικού Δείκτη.

Διάθεση, όμως, που μέχρι στιγμής λείπει από τα τερματικά, παρά τις ριζικές προς το θετικό αλλαγές που πραγματοποιούνται στην αρχιτεκτονική τους. Θετικά νέα είναι επίσης και οι τεράστιες τιτλοποιήσεις δανείων, ο “Ηρακλής” και η αναμενόμενη άρση από την ΕΚΤ του ορίου αγοράς ομολόγων, επιτρέποντας, έτσι, στις ελληνικές τράπεζες να τοποθετούν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις είναι ακόμη θετικές (ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ στο KEΦΑΛΑΙΟ του Σαββάτου 8/2/2020)

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μετά από πέντε χρόνια αναμονής για τους φίλους του είδους θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα ταινία του James Bond. Τόσο περίπου περιμένουν και οι αισιόδοξοι στο ΧΑ για να δουν το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στις 1000 μονάδες (Δεκέμβριος 2014). Φέτος η αναμονή θα τελειώσει και για τους δύο…

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ο Ειδικός Συνεργάτης εξηγεί το πως και το γιατί. Γνωρίζετε και ότι ο μ/μ δεν ασχολείται καν με τις εκθέσεις. Ο λόγος εμφανέστατος… Φυσικά και όσοι δεν μασάνε σανό. Για τους υπόλοιπους … Νο Mercy που λένε και στο χωριό μου. Οι περισσότεροι κάνουν αναφορές σε 52σέλιδες εκθέσεις μη τυχόν και μείνετε ανενημέρωτοι. ΕΘΚΚ…

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ/ΔΕΗ: Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού την οποία δεν κρύβουμε, υπάρχει το θέμα των διεθνών τιμών του διοξειδίου του άνθρακα κάτι που ΔΕΗ δεν αντιμετώπιζε ως πρόβλημα πριν από μια δεκαετία. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων με τις υψηλές εισφορές co2 που πληρώνει η ΔΕΗ,ο λιγνίτης κατέληξε από διαμάντι και πετράδι να γίνει βαρίδι της επιχείρησης. Οι ζημιές που είχε η επιχείρηση από τα πρόστιμα υπέρ CO2 το 2018 ανέλθαν σε 200 εκατ. ευρώ Euro, το 2019 σε 300 εκατ., ενώ εκτιμώ ότι το 2020 οι ζημιές θα ανέλθουν σε μεγαλύτερα επίπεδα.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ/ΔΕΗ(Ι): Η επιχείρηση είναι βαριά τραυματισμένη από τα αποτελέσματα της διοίκησης των τελευταίων πέντε ετών και μόλις που βρίσκεται με την μύτη έξω από το νερό. Εάν δεν κάνουμε σωστές κινήσεις ως κυβέρνηση υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να βουλιάξει με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει την Οικονομία και με την Οικονομία δεν παίζουμε. Η απορρόφηση του κόστους του CO2 από την επιχείρηση ώστε η απολιγνιτοποίηση να αλλάξει χρονικό ορίζοντα «είναι δυσβάστακτη ενέργεια» και για έναν επιπλέον λόγο.

 • Ο Ελληνικός λιγνίτης είναι υποδεέστερος σε θερμογόνο δύναμη από τον Γερμανικό Λιγνίτη, έχει μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης και λειτουργίας. Έτσι οι Γερμανοί μπορούν να αντέξουν το κόστος προστίμων με αποτέλεσμα να πάνε την απολιγνιτοποίηση τους πιο αργότερα κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε στην δική μας περίπτωση.
 • Η απολιγνοτοποίηση είναι για μένα ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα, ενώ θα είμαστε παρόντες να εγγυηθούμε ώστε η μετάβαση της Οικονομίας για την περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης να γίνει με τον ομαλότερο τρόπο.

Online άδειες/Στοίχημα: Εντός του 2020 θα ρυθμιστεί πλήρωςη αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος με την έκδοση οριστικών αδειών λειτουργίας (Μάρτιος του 2020) με ότι αυτό συνεπάγεται για τον άναρχο τοπίο που επικρατεί στο κλάδο και τον εξορθολογισμό του ανταγωνισμού. Το χρονοδιάγραμμα του Μαρτίου φαίνεται αρκετά αισιόδοξο και όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν εκτιμούν ότι η διαδικασία του διαγωνισμού δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

 • Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό θα υπάρχουν δύο κατηγορίες αδειών:

Τύπος 1 – Άδεια Διεξαγωγής Στοιχήματος: Το αντίτιμο για τη χορήγηση Άδειας Τύπου 1 ορίζεται σε 3.000.000 ευρώ.

Τύπος 2 – Άδεια Λοιπών Διαδικτυακών Παιγνίων (φρουτάκια, πόκερ, καζίνο): Το αντίτιμο για τη χορήγηση Άδειας Τύπου 2 ορίζεται σε 2.000.000 ευρώ.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια των αδειών θα είναι επτά χρόνια.

Για τον ΟΠΑΠ ακόμα εντός του 2020 θα υπάρξει διευθέτηση της προκαταβολής ύψους 300 εκατ. ευρώ η οποία είχε συμφωνηθεί κατά την διαδικασία της αποκρατικοποίησης το 2013. Από την διευθέτηση εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποιο αντάλλαγμα με επέκταση του μονοπωλίου (επίγειου) πέραν του 2030 όπου και λήγει η σύμβαση της παραχώρησης.

Τεστ αντοχής τραπεζών: Με τον ισολογισμό του 2019 θα κριθούν οι αντοχές στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Η αποστολές των δεδομένων θα ξεκινήσουν στο τέλος του Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν σε τρείς φάσεις (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ακολουθεί στο τέλος Ιουλίου.

 • Οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν τα τεστ με καλύτερες προϋποθέσεις  έναντι του τεστ του 2018 λόγω των υποστηρικτικών τάσεων που επικρατούν στο εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, την άνοδο των τιμών των ομολόγων και των ακινήτων.

Επομένως ακόμα και στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, οι θεωρητικές απώλειες θα είναι πολύ πιο ήπιες από την προηγούμενη φορά ενώ σε επίπεδο επάρκειας κεφαλαίων οι τράπεζες μπαίνουν στην άσκηση με μέσο όρο δεικτών 16,5% έναντι 16,3% το 2018.

 • Επιπλέον, με δεδομένο ότι όλες οι μεγάλες τιτλοποιήσεις προγραμματίζονται για το 2020, δεν θα υπάρξει επίπτωση από αυτές στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μέχρι το τέλος του 2019.

Όπως και το 2018, η άσκηση δεν έχει τον χαρακτήρα «επιτυχία – αποτυχία (pass or fail)». Υπάρχει ένα άτυπο ελάχιστο όριο στα επίπεδα του 5,50% ως προς τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο, ωστόσο αυτό λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο αν υπάρχει σημαντική απόκλιση.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ξεκινάμε με την αφεντιά της γιατί λάβαμε τα περισσότερα ερωτήματα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι γνωρίζει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ούτε καν αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία λόγω της προσωπικότητας των εμπλεκομένων στο Deal.

 • Λογικά, η οικογένεια θα πρέπει να πουλήσει γιατί πιέζεται από τις καταστάσεις, ενώ δεν την παίρνει αυτή την φορά να “κάνει μαγκιές”. Υποχρεώσεις, δάνεια κλπ τρέχουν ενώ η ίδια δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτει γιατί απαιτούνται τεράστια κεφάλαια.
 • Όσοι έχουν παραμείνει στη μετοχή (όχι βέβαια οι traders των 2-5 ημερών) λογικό είναι να θελήσουν να το πάνε το στοίχημα μέχρι τέλους. Οι πιθανότητες είναι υπέρ τους.

ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ: Τα θεμελιώδη γέρνουν υπέρ του πρώτου. Ας δούμε τα μεγέθη του 2019 και το Guidance της ΔΕΗ,οπότε και τα ξαναλέμε. Η ΔΕΗ δίνει και απόδοση έως και 220% από τα χαμηλά 12ΜΗΝΟΥ της, πόσα θέλουν οι άπληστοι;

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η Διοίκηση είναι ορθολογιστική, δεν κυνηγάει χείμαιρες και βαδίζει βάσει σχεδίου προμελετημένου. Γνωρίζει που να ρίξει το βάρος και το πως θα επαναφέρει στο σωστό δρόμο τον πρώην leader του κλάδου. Δεν υπάρχουν πλέον αντιμαχόμενες παρατάξεις.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Αν δεν δούμε τον ετήσιο απολογισμό χρήσης, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τις εκτιμήσεις που ζητάτε. Δεν αναλαμβάνουν την σχετική ευθύνη οι συνεργάτες του μ/μ και ειδικοί του κλάδου. Είναι κάπως ρευστή πλέον η κατάσταση. Και όχι φυσικά μόνον για την συγκεκριμένη.

ΟΛΠ: Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες, το νοιώθει και η μετοχή…

 • ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΙΜΗ ΜΕΤ.% ΤΖΙΡΟΣ € ΗΜ/ΝΙΑ
21,5000 -1,15% 99.358 07/02/2020
21,7500 -0,68% 87.239 06/02/2020
21,9000 0,00% 82.811 05/02/2020
21,9000 -0,23% 63.509 04/02/2020
21,9500 -0,68% 254.813 03/02/2020
22,1000 -3,07% 279.477 30/01/2020
22,8000 0,22% 62.735 29/01/2020
22,7500 -1,09% 49.127 28/01/2020
23,0000 1,10% 546.753 27/01/2020

Ποιες είναι οι κομβικές ημερομηνίες για το υπόλοιπο του 2020

 • Τέλος Φεβρουαρίου: 5η αξιολόγηση αυξημένης εποπτείας από την Ε.Ε
 • 7 Μαρτίου: Ανακοίνωση προσωρινού ΑΕΠ δ’ τρίμηνου και χρήσης 2019
 • 12 Απριλίου: Προεδρικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία
 • 24 Απριλίου: Πιστοληπτική αξιολόγησηS&P (ΒΒ- Θετική προοπτική)και DBRS (ΒB Low)
 • 8 Μαΐου: Πιστοληπτική αξιολόγηση Moody’s (Β1, Θετική προοπτική)
 • Τέλος Μαΐου: Λήξη θητείας του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος
 • 4 Ιουνίου: Ανακοίνωση προσωρινού ΑΕΠ α’ τρίμηνου 2020
 • 24 Ιουλίου: Πιστοληπτική αξιολόγηση Fitch
 • Τέλος Ιουλίου: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των Ευρ.Τραπεζών
 • 4 Σεπτεμβρίου: Ανακοίνωση προσωρινού ΑΕΠ β’ τρίμηνου 2020
 • 23 Οκτωβρίου: Πιστοληπτική αξιολόγηση S&P καιDBRS
 • 3 Νοεμβρίου: Αμερικανικές Εκλογές
 • 6 Νοεμβρίου: Πιστοληπτική αξιολόγηση Moody’s
 • 5 Δεκεμβρίου: Ανακοίνωση προσωρινού ΑΕΠ γ’ τρίμηνου 2020
 • 31 Δεκεμβρίου: Λήξη μεταβατικής περιόδου για το Brexit

The lowest interest rates in 5000 years!

(Source: BofA, Bank of England, Global Financial Data, Homer and Sylla “A History of Interest Rates” (2005))

Εικόνα

Hello bitcoin USD 10,000…
Εικόνα

The coronavirus gap… equities commodities

Εικόνα

***

Slate Money reminds of VW & mother of all short squeezes in 2008.

 • Porsche had bought up bunch of options, which gave it control. Porsche & state Lower Saxony owned 94% of shares. Short sellers had borrowed 12% of ordinary VW shares & had to buy them back. slate.com/podcasts/slate
Εικόνα

***

Coronavirus is the Black Swan that might finally sink the markets.

 • Baltic Dry Index plunges to lowest since 2016 as China’s econ is 17% of world GDP & deeply integrated into global supply chains. You cannot shut down China for long w/o shutting down world. telegraph.co.uk/business/2020/
Εικόνα

***

ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 • ΑΠΟ 1η Ιανουαρίου 2020 – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟΣ

ΜΙΝ: +171,10%


 • ΑΠΟ 1η Ιανουαρίου 2020 – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

*ΑΒΑΞ: Ουσιαστικά είναι θετικός και αρκετά μάλιστα λόγω ΑΜΚ


Εικόνα______________________________________________________________________

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

.

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Βασ.Παπαθεοδώρου

μ/μ

Print Friendly, PDF & Email