(Nο.14) 24/1- X.A 2020: Πολλά ενδιαφέροντα(;), απαντήσεις, σχόλια και αναφορές

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:

Με μικρότερο ρυθμό και με συνεχή θετικά κλεισίματα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η ανοδική κίνηση των τιμών στο ΧΑ. Η Αγορά δείχνει δυνατή και ικανή να συνεχίσει την προσέγγιση του ορόσημου των 1000 μονάδων με εφεδρείες από την μεσαία κεφαλαιοποίηση η οποία στις 3 πρώτες εβδομάδες του 2020 ξαναπήρε προβάδισμα στις αποδόσεις των δεικτών φθάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κέρδη 7,5%.

Οι εισροές συνεχίζονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό καθώς ήδη στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έφθασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος μπορεί να φαίνεται μικρό αποτελεί ωστόσο μια άριστη ένδειξη από τις ροές προς την διαχείριση κεφαλαίων καθώς ανάλογες – αν όχι υπέρτερες- κινήσεις γίνονται και σε επενδυτικά κεφάλαια κλειστού τύπου ή είναι υπό διαχείριση από Χρηματιστηριακές εταιρίες, ασφαλιστικές εταιρίες κλπ.

Οι εισροές αποτελούν την «μεγάλη πλάτη» της αγοράς και ο λόγος που το ΧΑ παραμένει αλώβητο από την ένταση στα γεωπολιτικά και την μεταβλητότητα των ξένων αγορών.
Ανεξάρτητα από το τι θα πει απόψε το βράδυ η Fitch φαίνεται ότι εντός των προσεχών ημερών έχουν δρομολογηθεί σημαντικές σε μέγεθος και προέλευση ομολογιακές εκδόσεις που θα ενεργοποιήσουν περισσότερους εμπλεκόμενους και θα… ξεδιψάσουν την ζήτηση για ελληνικές αποδόσεις.

Η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση
δεκαπενταετίας στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας με την Αlpha Bank και την Τράπεζα
Πειραιώς να ακολουθούν με εκδόσεις Tier II.

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η αναχρηματοδότηση των ομολογιακών εκδόσεων της Frigoglass, ενώ σε προχωρημένο στάδιο σύμφωνα με δημοσιεύματα βρίσκονται η Lamda Development η ΔΕΗ και η Motor oil. Η κινητικότητα αυτή συνάδει με την αισιοδοξία που καταγράφεται στην δευτερογενή αγορά και το ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ελληνικό ρίσκο.


ΙΝΤΡΑΚΑΤ (ΠΛEON, TOΠ EΠΙΛΟΓH):

Μία μετοχή που υποαποδίδει του γενικού δείκτη και μάλιστα σε απίστευτο βαθμό όπως και οι υπόλοιπες δύο του ομίλου της ΠΑΙΑΝΙΑΣ.

 • Η μία (ΙΝΤΚΑ) αδικαιολόγητα, η άλλη (ΙΝΛΟΤ) απόλυτα δικαιολογημένα επηρεάζει για τον γνωστό λόγο την προαναφερθείσα…
 • Η ΙΝΚΑΤ όμως από την δική της πλευρά και σε μία αγορά ξεκάθαρα ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ δεν μπορεί να αποτιμάται σε 50 ή 60 και 70 εκατ. ευρώ.
 • ΟΤΑΝ από χρηματοοικονομικής αριθμητικής προσέγγισης είναι κατά πολύ καλύτερη των 3 μεγάλων του κλάδου που κάνουν πάρτι στο ταμπλό.
 • Κ/ΦΣΗ: 52,5 εκατ. ευρώ
 • ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣΑΣ ΝΙΟΥΣ στη 10άδα του 2020 (Α’ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ)
 • ΧΑΜ – ΥΨΗΛΟ 6Μ: 1,5000 – 2,1800
 • ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: 2,0500
 • ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: 2,4000
 • ΒΟΟΚ VALUE: 2,2000 ευρώ
 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ: ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 1,645 1,700 -0,30
30 ημερών 1,550 1,795  6,65
3 μηνών 1,500 1,880 -7,67
6 μηνών 1,500 2,180 -12,69

ΜΙΓ:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , να μην έχουμε και τύψεις για τους φίλους traders. ΩΡΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ από τα 0,0900 – 0,0920 στα 0,1180 – 0,1190 τώρα και έχει το ταμπλό.

DOPPLER


ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΧΑΡΑΚΙΕΣ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΩΣ 

ΕΥΑΠΣ και ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ 

 • Kαι χωρίς τα μερίσματα και τυχόν επιστροφές κεφαλαίου


ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΧΑΡΑΚΙΕΣ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΩΣ 

ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ 

 • Kαι χωρίς τα μερίσματα και τυχόν επιστροφές κεφαλαίου

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ…

 • ΚΑΛΟ ΣΑΣ WEEK END
 • NA ΖΕΙΤΕ ΚΑΛΑ

μ/μ

Μυωπική Αποστροφή Ζημίας (Myopic loss aversion)

Αποστροφή της ζημιάς για έναν επενδυτή είναι η συμπεριφορά κατά την οποία η λύπη που θα προκύψει από την ζημία ενός ποσού Χ, είναι μεγαλύτερη από την χαρά που θα προκύψει από το κέρδος ενός αντίστοιχου ποσού Χ. Αυτό εξηγείται από την θεωρία προοπτικής.

Η επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συντελεστής αποστροφής της ζημίας (loss aversion coefficient) είναι περίπου 2, δηλαδή η ζημία ενός ποσού Χ είναι περίπου δύο φορές πιο οδυνηρή από την ευχαρίστηση του να κερδίσει κάποιος ένα ποσό Χ.

Ευρετήριο Οικονομικών ΌρωνΟικονομικο λεξικο με ορισμους | Εάν συνδυαστεί η αποστροφή της ζημίας με την τάση που έχουν τα άτομα να αποτιμούν τις επενδυτικές τους στρατηγικές σποραδικά και να αγνοούν γεγονότα που μπορεί να συμβούν μετά την λήξη του επενδυτικού ορίζοντα του επενδυτή, παρουσιάζεται το φαινόμενο που αποκαλείται μυωπική αποστροφή της ζημίας. Δηλαδή το άτομο εξετάζει μία σειρά από προοπτικές μία μία μέσα σε μία συγκεκριμένη περίοδο και όχι συνολικά και αθροιστικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν οι επενδυτές παρουσιάζουν αυτήν την συμπεριφορά τότε θα εξετάζουν κάθε επένδυση μυωπικά και μοναδικά αντί σαν ταυτόχρονες επενδυτικές στρατηγικές, δηλαδή θα παραγνωρίζουν τα οφέλη της διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, και θα απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις για κάθε μοναδική επένδυση (αφού θα την θεωρούν και πιο επικίνδυνη).

***
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
.

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.