(Nο.119- Β)- X.A & Markets: Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές (Δευτέρα 15/6/2020)

Χωρίς να εμφανίζει τα αρχικά φαινόμενα μικροπανικού συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση, με τις τιμές των μετοχών να μετριάζουν τις αρχικές σημαντικές απώλειες τους ή ακόμη – σχεδόν- να τις μηδενίζουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των CENERGY, MYTIΛ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ κ.α.

CENERGY: Πρόσφατη η αναφορά μας (12/6/2020) για τον όμιλο και την μετοχή του, δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε… Από το -3,57% στο ξεκίνημα όπου δόθηκαν 87 χιλ. τεμάχια στο +5,24% στα 0,9440 ευρώ τώρα με 180,5 χιλ. τμχ συνολικά. Χρωστούσε μία κίνηση και την δίνει… Και δεν χρειάζεται να σημειώσουμε, ότι απόδοση καθαρή 8% σε διάστημα ολίγων ωρών θα χρειαζόταν κανείς μία 6ετία τουλάχιστον σε προθεσμιακές καταθέσεις για να την λάβει…

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Σειρά της να δώσει την δική της ανοδική διαφυγή, ξεκολλώντας αρχικά από τα 2,5000 ευρώ. Με Υψηλά 2020 στα 4,0000 ευρώ διαπραγματεύεται τώρα στα 2,2600 ευρώ με την κ/φση της στα 590 εκατ., αρκετά μακρυά από το club του 1 δισ. ευρώ στο οποίο ανήκε μέχρι πριν λίγους μήνες και στο οποίο δικαιωματικά θα λάβει θέση λόγω προιστορίας και της εν δυνάμει δυναμικής που είναι σε 1η ευκαιρία ικανή να αναπτύξει. Στα 4,5000 ευρώ η book value της μετοχής από τα οποία απέχει 100%(!!)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – FAST FINANCE: Οι 630 μονάδες είναι κύρια στήριξη και επίπεδο που μπορεί να δώσει αντίδραση. Μία κατοχύρωση μπορεί να επιδεινώσει τις πωλήσεις. Οι 651 είναι πλέον το stop μας σε ωριαίο κλείσιμο…

FTSE25 – FAST FINANCE: Με συνοπτικές διαδικασίες δοκιμάζεται το επίπεδο των 1525 μονάδων αλλά και παράλληλα το ημερήσιο make or break των 338 στον τραπεζικό. Οι 1545 αποτελούν την κοντινή αντίσταση που θα πρέπει η αγορά να κατοχυρώσει σε πρώτη φάση για να ανακόψει την ορμή της κίνησης. Μία κατοχύρωση των 1525 ενδεχομένως να δώσει συνέχιση στις 1500 μονάδες.


ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ- ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η πηγή της φημολογίας που αύξησε το βαθμό της μεταβλητότητας ήταν το θέμα της έγκρισης εξουσιοδότησης του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση στο τέλος Ιουνίου καθώς και η παρελκόμενη φημολογία για νέο γύρο συγκεντρώσεων στον τραπεζικό κλάδο.

 • Όλα αυτά θα είχαν νόημα αν δεν υπήρχε σαφής οδηγία (19/3) από τις εποπτικές αρχές που εξαιρεί την υποχρέωση των τραπεζών να προβούν σε εταιρικές πράξεις απομείωσης των υφιστάμενων μετόχων ή ομολογιούχων εφόσον τα κεφάλαια ή η ρευστότητα τους μειωθεί λόγω της πανδημικής κρίσης.

Επίσης, η σημαντική επιτυχία της νέας έκδοσης της ελληνικής 10ετίας με χαμηλό επιτόκιο χάθηκε στην… μετάφραση καθώς εκτός από το χαμηλό κουπόνι της έκδοσης δευτερογενώς καταγράφηκαν γρήγορες και αξιόλογες υπεραξίες επιβεβαιώνοντας το ισχυρό αρχικό ενδιαφέρον.

 • Οι συστημικές τράπεζες βγαίνουν ιδιαίτερα ωφελημένες από αυτή την εξέλιξη καθώς εκτός από την ανατιμητική εικόνα που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο.


_______________________________

(Nο.119- α)- X.A & Markets: Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές (Δευτέρα 15/6/2020)

ΤΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΓΙΑΤΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ 

Η ουσία δεν είναι στα ρεζιλίκια της πολιτείας με τα φορολογικά και άλλα πισωγυρίσματα των κυβερνήσεων. Είναι οι λόγοι όλης αυτής της διαχρονικής φαυλότητας. Οι λόγοι που τα δημοσιονομικά της χώρας μας οδηγούν σε χρέη,  σε δανεικά και σε αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική καθώς (διαχρονικά) οι κυβερνήσεις (όλες οι κυβερνήσεις) αρνούνται να μειώσουν την έκταση του κράτους. Αρνούνται να μειώσουν σπατάλες.

Αρνούνται να ακούσουν τους δανειστές που επιμένουν στη διάλυση άχρηστων Οργανισμών, στη συνένωση χιλιάδων όμοιων υπηρεσιών. Αρνούνται να απαλλάξουν τις επιχειρήσεις από άχρηστες και δαπανηρές διαδικασίες. Αρνούνται να περιορίσουν τα έξοδα του κράτους. Αρνούνται να κόψουν μισθούς.

 • Το καθήκον της πολιτείας δεν είναι να λέει μοιράζω επιδοτούμενα δανεικά σε πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ και να πανηγυρίζει επειδή μαζεύτηκε ο κάθε πικραμένος και υπέβαλε αίτηση ο οποιοσδήποτε (γιατί όχι αφού μοιράζουν λεφτά;) για να φτάσουν οι αιτήσεις στις 70.000 και τα δανεικά (κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα) που ζητάνε, να περνάνε τα 7 δισ. ευρώ. Και ας αφήσουμε το πού θα πάνε τα περισσότερα…

Πώς θα ξεμπλέξει τώρα η πολιτεία που πρέπει να ξεδιαλύνει τις αιτήσεις και να πείσει τους μισούς (από τους 70.000) πως δεν βγαίνει παραδάκι και τσάμπα δανεικά γι’ αυτούς επειδή ο ντορβάς έχει μόνο 2 δισ… Θα δείτε τι περιμένει την “πολιτεία” που νομίζει πως έκανε το καθήκον της…

Γιατί αν ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει και βιομηχανική έπρεπε να μειώσει την τιμή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% (τουλάχιστον), να επιστρέφει τον ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, σε εβδομάδες αντί σε 4-5 χρόνια. Και να μην αλλάζει το φορολογικό 2-3 φορές σε κάθε κυβερνητική θητεία, με δείκτη τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις που μοίρασε στους βουλευτές της,  πριν γίνει κυβέρνηση.

 • Καθήκον της πολιτείας είναι να βγάλει από τη μέση τη σαβούρα που διαθέτει ως βαριά βιομηχανία, ως δήθεν στρατηγική στην ενέργεια, ή τους χιλιάδες Οργανισμούς δήθεν κοινωνικής πολιτικής και παιδείας.
 • Καθήκον της είναι να σταματήσει την ψευδολογία περί εκσυγχρονισμού της κρατικής οικονομίας (αυτή που έστησε μόνο για διορισμούς) προφασιζόμενη την αναβάθμιση, πριν μεταβιβασθούν οι κρατικές μετοχές της στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αντί της “αναβάθμισης” καλύτερο είναι να πετάξει τα κρατικά μπάζα του νικελίου, της χημικής βιομηχανίας, της ναυπήγησης, των διαφόρων συστημάτων (αμυντικών και άλλων) και να σταματήσει τις σπατάλες (από την τσέπη μας) για δήθεν αναβάθμισή τους.

Η πολιτεία δεν έχει κάνει το καθήκον της από τη στιγμή που καταχωνιάζει (σκόπιμα) την αποκρατικοποίηση (πράγμα που θα πληρώσουμε ακριβά στους δανειστές) ενώ δόγμα της (μέσω όλων των κυβερνήσεων) είναι το “ούτε μία απόλυση στο κράτος”, που σημαίνει κανένας περιορισμός στις σπατάλες του κορβανά για συντήρηση του φρικαλέου μεγέθους του.

 • Δεν καλύπτει επίσης όλα της τα καθήκοντα με το “δώσε και σε μένα, μπάρμπα…, τσάμπα χρήμα”. Απλά ανακυκλώνει τις γνωστές παθήσεις της οικονομίας που έχουν προκαλέσει οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους.

[email protected] – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ –


Ολοι μας τα βλέπουμε καθημερινά και μετά απορούμε(;) για τα χάλια της αγοράς του Χ.Α. Απλά, δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Ούτε και οι πλέον νοήμονες εξ ημών. Ζούμε σε μία εικονική νιρβάνα, περιμένοντας τον από μηχανής Θεό να σώσει ό,τι σώζεται.

 • Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και μερικές δεκάδες επιχειρήσεις που έχοντας αποκτήσει την απεξάρτηση τους από τα πάσης φύσης και λογής εγχώρια τρωκτικά παράγουν έργο και μας… υποχρεώνουν με τον δικό τους τρόπο να τους συμπαραστεκόμαστε επ’ αμοιβαίω όφελος.
 • Βέβαια, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πλέον λόγω της πανδημίας.
 • Μία πανδημία που ήρθε ως μάνα εξ ουρανού για να “απαλλάξει” όλα αυτά τα τρωκτικά που εδώ και μερικές δεκαετίες κατέφαγαν τα σωθικά μίας χώρας, που διαφορετικά θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε όλα τα τοπία και πεδία σε παγκόσμια μάλιστα κλίμακα.
 • Τέτοιο είναι, βλέπετε, το απύθμενο θράσος τους που χρησιμοποιούν τον κορωνοιό σαν αιτία όλων των δεινών(!!)…
 • Και όπως πάντα λένε, φταίνε οι προηγούμενοι…
 • ΟΜΩΣ το δυστύχημα για μας και το… ευτύχημα γι αυτούς είναι ότι ουσιαστικά φταίμε εμείς. Και κανείς άλλος.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Η ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΡΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΕΠΟΧΗ
 • ΟΠΟΙΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ και σχολιάζουν ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ της προ κορωνοϊού εποχής είτε είναι εκτός τόπου χρόνου είτε είναι κακόβουλοι, κακόπιστοι και σταματάμε εδώ τους χαρακτηρισμούς.
 • ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Τι νομίζουν αρκετοί; Ότι το 2020 – πλην ελαχιστότατων περιπτώσεων – θα έχει έστω κατά προσέγγιση την παραμικρή σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Ξεχάστε το 2020 και να ευχόμαστε να μην έχουμε 2ο Lockdown γιατί τότε θα κλάψουν μάνες, μανούλες, γυναίκες, φιλενάδες, ξαδέρφια, θείοι, γιαγιάδες, παππούδες, βουνά και λαγκάδια.
 • ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ και ΚΑΝΟΝΤΑΣ βαδίζουν οι παλιές καραβάνες, με την ρευστότητα στα ύψη και αυξομειούμενη ανάλογα με την… όσφρηση του καθενός. Π.χ τώρα οσμίζονται ότι θα βγει καλή κίνηση στις τράπεζες. Και εμείς μαζί τους…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Ασχολούμενος τριάντα ολόκληρα χρόνια με τις χρηματιστηριακές αγορές, τελικά αντιλήφθηκα ότι στην ενασχόλησή του με το χρηματιστήριο κάποιος δε θα πρέπει να δρα με βάση τις προβλέψεις, αλλά να αντιδρά ανάλογα με αυτό που έχει συμβεί.


ANAΓKAIO KAKO:… Το κακό με τους περισσότερους ευκαιριακούς επενδυτές (sic) του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι, ότι δεν ξέρουν πότε να αγοράσουν και πότε να πουλήσουν. Περισσότερο κακό, πάρα καλό προξενούν στην αγορά όταν ο αριθμός τους αυξάνεται επικίνδυνα, πάντα προς το peak της εκάστοτε κίνησης, είτε ξεκάθαρα ανοδικής, είτε ξεκάθαρα πτωτικής. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ: Από αύριο θα διαπραγματεύονται και οι 5 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ ενόψει της τότε εισαγωγής της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Η τιμή της μετοχής της σε νέα ιστορικά υψηλά, με την κ/φση της εταιρείας στα 42 εκατ. ευρώ. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, εξαρτάται και από την προσφορά που θα βγαίνει.

 • Δεν υπάρχει χαμένος στην μετοχή, όλοι είναι υπερ ευχαριστημένοι και η παρουσία της αποτελεί πραγματικό υπόδειγμα αξιοπιστίας. Και ευχή όλων έτσι και να παραμείνει. Ο μ/μ την παρουσίασε στο.. πάτο της, όταν κανείς δεν έδινε σημασία στις εταιρείες της Εναλλακτικής. Μαζί με τις Epsilon Net, Performance Technologies, Mashop, Doppler.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Επειδή είναι αρκετά τα ερωτήματα για την πορεία της μετοχής της ΠΕΡΦ. , καλόν θα ήταν να τα απευθύνετε προς την διοίκηση της εταιρείας η οποία διακρίνεται από μία ιδιαίτερη μυστικοπάθεια. Σαν να μην θέλει, η μετοχή να βγει από την χειμερία νάρκη της.


Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση διαρκείας… Πάντα μικρός ο όγκος συναλλαγών της, υποδειγματική η συμπεριφορά της διοίκησης απέναντι σε θεσμό και επενδυτές μετόχους της.

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 5,1000 ευρώ
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 36 εκατ. ευρώ
 • ΘΥΜΑ της κρίσης, αλλά στο τέλος θα την αντιμετωπίσει επιτυχώς.

Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 5,100 5,650 -10,53
30 ημερών 5,100 6,000 -15,00
3 μηνών 4,900 6,600 -12,82
6 μηνών 4,900 8,050 -33,33
12 μηνών 4,900 8,050 -29,17

*****


Η πτώση των μεγεθών της στο 1ο τρίμηνο του 2020 οφείλεται στις επιπτώσεις του Covid 19, τον τελευταίο μήνα του πρώτου τριμήνου και προέρχεται κυρίως από το βίαιο lockdown της οικονομίας. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο είναι του τουρισμού και των οχημάτων σε αντίθεση με τον αγροτικό τομέα που όπως φαίνεται δεν επηρεάζεται σημαντικά στην παρούσα συγκυρία.

 • Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 93% στα €28,2εκ από €14,6εκ στις 31.12.2019 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε €8,6εκ, από €5,9εκ στις 31.12.2019. Τα μετρητά και ισοδύναμα αυξήθηκαν στα €19,6εκ στις 31.3.2020 από €8,7εκ στις 31.12.2019.

Η Εταιρία προέβη άμεσα σε αύξηση του βραχυχρόνιου δανεισμού της λόγω της τρέχουσας κατάστασης, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ανεξαρτήτως της πιθανής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Στασιμοπληθωρισμός: Είναι το οικονομικό φαινόμενο κατά το οποίο, για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για ένδειξη μη αποτελεσματικής αγοράς, καθώς παραδοσιακά τα ποσοστά της ανεργίας κινούνται αντίστροφα με τις πληθωριστικές πιέσεις όπως προτείνει η καμπύλη Phillips.

 • Συνήθως πληθωριστικές πιέσεις παρατηρούνται σε οικονομίες που τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα, συνεπώς και τις τιμές για δεδομένη προσφορά. Λόγω δε των ρυθμών ανάπτυξης, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, συνεπώς θα έπρεπε τα ποσοστά της ανεργίας να συμπιέζονται προς τα κάτω.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

People Also Watch

Symbol Last Price Change % Change
DAL

Delta Air Lines, Inc.

30.43 +3.23 +11.87%
UAL

United Continental Holdings, In

39.66 +6.34 +19.03%
LUV

Southwest Airlines Company

35.87 +3.04 +9.26%
CCL

Carnival Corporation

19.98 +2.54 +14.56%
NCLH

Norwegian Cruise Line Holdings

20.50 +3.25 +18.84

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο. Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας. Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Ποιες μετοχές θα πρέπει να αγοράσετε; (μέρος α΄)