(Nο.115α)- X.A: Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές (Τρίτη 9/6/2020)

ΑΓΟΡΑ – ΤΑΚΤΙΚΗ: Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν.

 • Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Παράκληση θερμή,

 • Mην κυνηγάτε τις τιμές.
 • Τον διαβάζουν τον μ/μ, γνωρίζουν την απήχηση που έχει και την εκμεταλλεύονται.
 • Μην τους κάνετε τζάμπα μάγκες.
 • ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ, ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ
 • ΚΙ ΑΝ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ, δεν πειράζει… Θα βρεθούν άλλες…

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Σταδιακή κατοχύρωση κερδών, που πρέπει να έχει ήδη αρχίσει όταν οι αποδόσεις στις τοποθετήσεις ξεπερνούσαν το +20%, +30%, +40% και +50%.

ΚΑΤΩΤΕΡΩ μπορείτε να δείτε τις ΤΙΜΕΣ τους πριν μερικούς μήνες – πριν κορονωϊού βέβαια, αλλά και χωρίς την τωρινή αμέριστη συμπαράσταση-κατανόηση εκ μέρους της ΕΚΤ και όχι μόνον…

Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 1,500 1,637 5,31
30 ημερών 1,500 1,736 -0,18
3 μηνών 1,302 1,780 -2,52
6 μηνών 1,192 1,860 11,60
Διάστημα MIN MAX Μετ.%
7 ημερών 2,362 2,558 5,11
30 ημερών 2,362 2,808 0,79
3 μηνών 1,890 2,808 9,44
6 μηνών 1,825 2,808 40,11
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,820 0,879 3,61
30 ημερών 0,792 0,893 7,50
3 μηνών 0,637 0,893 3,61
6 μηνών 0,637 0,899 23,90
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 2,612 2,848 4,81
30 ημερών 2,612 3,176 -3,74
3 μηνών 2,270 3,176 -2,62
6 μηνών 1,385 3,290 58,99

***

!ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Σε διάστημα λιγότερο από 3 μήνες -τότε που οι νουνεχείς τους έγραφαν μη πετάτε τα χαρτιά σας από τα παράθυρα- εμφανίζει άνοδο άνω του 65%. Αυτές είναι οι μοναδικές ευκαιρίες, ή μάλλον ο ορισμός τους.

20 ΜΑΪΟΥ- ALPHA BANK: ‘Οσο να είναι η τιμή στόχου των αναλυτών της Goldman Sachs στα 1,3700 ευρώ μας ιντριγκάρει. Είναι από τις ελάχιστες φορές… Άλλωστε, προσωπική εκτίμηση είναι ότι μεσοπρόθεσμα τα 1,3500 την αδικούν.

 • ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ οι εν δυνάμει αποδόσεις για τις Euronbank και Εθνική, αλλά τα περισσότερα θα τα ξαναδώσει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κι ας γράφουν… 1,1500 ευρώ. Προσωπικές εκτιμήσεις και φυσικά… Ουδείς ‘Ασφαλτος… ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ και σήμερα η ΑΛΦΑ, αλλά αυτό εξυπηρετεί τους αγοραστές της…

!ΑΤΤΙΚΗΣ: Η μικρούλα του κλάδου που όμως προσφέρει δυνατές συγκινήσεις εσχάτως και μπορεί ακόμη μεγαλύτερες…

!UNIBIOS: Η διοίκηση της δεν αποκλείεται να είναι και η πλέον επιστημονικά κατηρτισμένη, με τον πρόεδρο της να είναι υπόδειγμα αξιοπρέπειας, μόρφωσης, συμπεριφοράς και όχι μόνον. Μερικά πράγματα πρέπει να γράφονται, να τα μαθαίνει και ο κόσμος. Δεν είναι μόνον οι μετοχές και οι αποδόσεις που μετράνε… Αν ήθελε παιχνίδια με την μετοχή του, να είστε σίγουροι ότι θα του ήταν πολύ εύκολο. Προτιμά όμως τον άλλο δρόμο. Με το πρόβλημα υγείας του να ανήκει αμετάκλητα στο παρελθόν.

!ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Κάποια στιγμή θα του τα πάρουν τα χαρτιά. Ομιλος με δυναμική και η μετοχή του να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e, στο 50% της Book Value είναι εκ των ων ουκ άνευ…

!ΙΛΥΔΑ (για μικροεπενδυτές): Με αποτίμηση… 2,65 εκατ. ευρώ, κερδοφόρος, χωρίς πρόβλημα δανεισμού, στο 0,65 της book value (όταν όλες οι άλλες του κλάδου της είναι στο 2 και στο 3)….

!ΜΑΣΟΠ: Εκπληκτική μετοχή, με μεγάλες αποδόσεις η οποία δεν προοριζόταν για τους … παικταράδες του ταμπλό, αλλά για τον μικροεπενδυτή εκείνο που θα έβαζε 1000 με 1500 ευρώ για να τα τριπλασίαζε. Ούτε να διαβάζουν, δεν ξέρουν…

 • ΣΤΟ β’ μέρος θα έχουμε πολλά και διάφορα…
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Ουδείς μάγος, ουδείς προφήτης στον κόσμο των Αγορών των χρηματιστηρίων.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – FAST FINANCE: Η εβδομάδα έκλεισε με σημαντικά κέρδη με κέρδη από 5-8% στους κλαδικούς δείκτες με τις τράπεζες να υπέρ αποδίδουν όπως είχαμε προϊδεάσει. Όλως τυχαίως οι ξένοι οίκοι αμέσως μετά το rebalancing του MSCI της θυμήθηκαν ενώ παράλληλα είχαμε και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα.

 • Τα αποτελέσματα στα macro δεν ακούγονται, με τους ξένους δείκτες να πλησιάζουν και πάλι τα ιστορικά υψηλά. Το πετρέλαιο έχει πάρει βαθιές ανάσες μετά το βύθισμα του προηγούμενου διαστήματος ενώ σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα με τον φόβο παρόλα αυτά για την συνέχεια της υγειονομική κρίσης διάχυτο.

Στο κομμάτι του τουρισμού επικρατεί μία αβεβαιότητα ενώ και το ίδιο το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο λειτουργίας και της μετακίνησης με λεπτομέρειες  με αποτέλεσμα να υπάρχουν απορίες και φόβοι. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σύντομα αν θέλουμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα νούμερα στην πιο σημαντική βιομηχανία μας.

 • Τεχνικά είμαστε Long τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα για τον ΓΔ τον ftse25 αλλά και τον τραπεζικό κλάδο με τα stop των ημερησίων να έχουν έρθει σε σχετικά κοντινά επίπεδα κάτι που μας βοηθάει στην λήψη αποφάσεων ειδικά σε αγορές. Οι επιλογές μας ήδη στο -19,13% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 6,31% ενώ πλέον στις επιλογές μας έχουμε 4 τίτλους σε θετικό έδαφος από αρχές έτους ΕΝΤΕΡ, ΑΔΜΗΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ και ΚΟΥΕΣ με 19%, 7,6% και 3% ενώ στο 0 πλησιάζουν ο ΣΑΡ με -2% και στο -10% με πολύ καλή κίνηση η ΔΕΗ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Πλησιάζουμε τους τρεις μήνες κρίσεις και όπως είχαμε σχολιάσει πλέον τα χαμηλά σε αρκετούς τίτλους και σε δείκτες τους κοιτάμε πίσω σκεπτόμενοι τις σημαντικές ευκαιρίες δημιουργήθηκαν.

 • Στις 22 Ιουνίου θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών, με τις τράπεζες να κερδίζουν σημαντική βαρύτητα, κάτι που θα φέρει εισροές ενώ παράλληλα θα αυξήσει και το volatility στην αγορά.

 • @9μμ 8/6

Neoforum.gr – Νταγκουνάκης Β. & Χατζηδάκης Μ. – Χρηματιστήριο – Σχόλιο Αγοράς


Θεμελιώδης Ανάλυση (Fundamental analysis)

Θεμελιώδης ανάλυση είναι μια μέθοδος αξιολόγησης εταιρειών, χρεογράφων, μετοχών κι άλλων επενδύσεων σε μια προσπάθεια να υπολογιστεί η πραγματική αξία τους εξετάζοντας μια σειρά σχετικών ποιοτικών και ποσοτικών οικονομικών παραγόντων.

 • Σε επίπεδο εταιρείας η θεμελιώδης ανάλυση μπορεί να περιλαμβάνει, ενδεικτικά, την εξέταση των οικονομικών μεγεθών, των λογιστικών καταστάσεων, των πωλήσεων, των στοιχείων Ενεργητικού, των δυνάμεων προσφοράς και ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, των κερδών και των χρεών της επιχείρησης, των προσδοκιών για την εξέλιξη των μερισμάτων, των επενδυτικών σχεδίων, των αγορών, του ανταγωνισμού και της προοπτικής ανάπτυξης της εταιρίας.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο δηλαδή, σκοπός της θεμελιώδης ανάλυσης είναι να προσδιορίσει και να προβλέψει την οικονομική πορεία μιας επιχείρησης και της μελλοντικής εσωτερικής αξίας της μετοχής της ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να τη συγκρίνει με την τρέχουσα τιμή στην αγορά και να διαπιστώσει αν η μετοχή είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη.

 • Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές που προχωρούν σε θεμελιώδεις αναλύσεις δεν πιστεύουν στην ύπαρξη τέλειας αγοράς (efficient market hypothesis), αλλά αντίθετα πιστεύουν στην ύπαρξη ασύμμετρης πληροφόρησης και στο ότι οι τιμές δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες κι έτσι θέλουν να επωφεληθούν από αυτό το γεγονός.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η θεμελιώδης ανάλυση εστιάζεται στην παρακολούθηση μακροοικονομικών δεδομένων όπως το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ο πληθωρισμός, το εμπορικό ισοζύγιο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα / πλεονάσματα, η ανεργία, οι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις, το επίπεδο αποταμίευσης κτλ με στόχο την αξιολόγηση της παρούσας και την πρόβλεψη της μελλοντικής ανάπτυξης της οικονομίας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε

 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.