(Nο.114)- Μέρος Β’@02:15- X.A: Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές (5/6)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ δεν δικαιολογεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους. Καθρέπτης, αδιάψευστος, η χρηματοοικονομική κατάσταση τους τόσον στις 31.12.2019, όσον και στις 31.3.2020 γι αυτές που έχουν δημοσιεύσει και τα αποτέλεσματα του α’τριμήνου τους.

 • Και όσο το trend παραμένει θετικό έχει καλώς, σε ενδεχόμενο όμως πισωγύρισμα (που επ’ουδενί ευχόμαστε να συμβεί) θα πέσει πολύ κλάμα. Οι συνετοί ήδη προσέχουν, για να έχουν και δεν τους ενοχλεί αν κερδίσουν λιγότερα. ‘Αλλωστε, αυτή η κατηγορία επενδυτών έχει σαν πρωταρχικό σκοπό την διαφύλαξη των κεφαλαίων τους και ό,τι ήθελε προκύψει.

COCA COLA: Θα μας πείτε, μα καλά πριν από λίγο καιρό διαπραγματευόταν [10] ολόκληρα ευρώ υψηλότερα και τώρα μας λέτε ότι είναι σωστά αποτιμημένη στο ταμπλό; Μα πήγε και 15,0000 πριν λίγες εβδομάδες. Η ουσία είναι ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές αυτή την περίοδο από την δική της, που σε κάθε περίπτωση έχει θέση στα ΙΣΧΥΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ…

ΟΤΕ: Έχει περιθώρια ενός +10% με 15% από τα τρέχοντα επίπεδα, υπό προυποθέσεις. Κανονικά, δεν πρέπει να έχει κανένα παράπονο από την αγορά…

ΟΠΑΠ: Ξεχωριστός τίτλος που έχει χαρίσει πολλά κέρδη σε όσους του παρέμειναν πιστοί. Μερίσματα περί τα 20,00 ευρώ έχει διανείμει συνολικά και τι να λέμε τώρα… Παίζεται στο εύρος των 7,5000 με 9,5000 ευρώ…

JUMBO: Δεν μπορεί να έχει κανείς παράπονο από την δική της προσφορά στην επενδυτική κοινότητα που την τίμησε και ειδικότερα όσοι την στόχευσαν στα χαμηλά της. Ανήκει δικαιωματικά στο TOP7 των Ειηγμένων εταιρειών στην ιστορία του Χ.Α.

ΠΡΟΝΤΕΑ: Εδώ μιλάμε για παρανοϊκές καταστάσεις και δεν αξίζει να ασχολούμεθα.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Με premium το χαρτί…

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ: Αρνητική έκπληξη η λογιστική κατάσταση 3μηνου, όσο κι αν προσπάθησαν τα ΜΜΕ να την περάσουν στα… ψιλά γράμματα. Ειδικά, η εκτίναξη του δανεισμού της κατά 500 εκατ. ευρώ. Θέλει όμως μελέτη ο ισολογισμός της.

EUROBANK: Για να μην γράφουμε σενάρια επί σεναρίων… Αγοράζει κανείς ένα ποσοστό επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου του (5% με 8%) και το ξεχνά.  Αν του βγει, του βγήκε… “Τόδε τόπαιξε”.  Αν δεν του βγει… “Τόπαιξα, τόχασα και πάμε γι άλλα)..

ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Για να μην γράφουμε σενάρια επί σεναρίων… Αγοράζει κανείς ένα ποσοστό επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου του (5% με 8%) και το ξεχνά.  Αν του βγει, του βγήκε… “Τόδε τόπαιξε”.  Αν δεν του βγει… “Τόπαιξα, τόχασα και πάμε γι άλλα)..

ΛΑΜΔΑ: Δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα… Πρέπει να της βάζουν πάντα πλάτες οι… υπόλοιποι.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Το πιο υποτιμημένο επιχειρηματικό μέγεθος στην ΥΨΗΛΗ Κ/ΦΣΗ του Χ.Α. Για το τι φταίει, δεν χρειάζεται να το ξαναγράψουμε. Καλά κάνει.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Από τότε που την βάλαμε στο στόχαστρο έχει 11πλασιαστεί. Από άλλο μετερίζι τότε, στο Banking News…

ΤΙΤΑΝ: Δεν μας γεμίζει και πολύ το μάτι επί του παρόντος και μακάρι να μας βγάλει ψεύτες…

ALPHA BANK: Για να μην γράφουμε σενάρια επί σεναρίων… Αγοράζει κανείς ένα ποσοστό επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου του (5% με 8%) και το ξεχνά.  Αν του βγει, του βγήκε… “Τόδε τόπαιξε”.  Αν δεν του βγει… “Τόπαιξα, τόχασα και πάμε γι άλλα)..

ΔΕΗ: Χαρτί ειδικής μεταχείρισης, εδώ υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες, άλλα μέτρα και σταθμά. Από την ώρα που κερδίζει ο κόσμος και μάλιστα ξανά&ξανά, εμάς μας περισσεύει.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: ΤΟP7 και RESPECT

ΕΥΔΑΠ: Ένα μικρό blue Chip με την πραγματική του έννοια. Εχει περιθώρια, αρκεί να αξιοποιήσει την δυναμική που ενσωματώνει.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Μεγάλες οι προσδοκίες εδώ , σε “όλα μέσα” ο όμιλος που ρισκάρει αλλά χωρίς ρίσκο δεν προχωράς… Με πανίσχυρους συμπαραστάτες και με άσο στο μανίκι του, που σε κάποια στιγμή θα τον εμφανίσει.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Εμφανίζεται κάπως κουμπωμένη, δεν μπορεί να επανέλθει, σαν κάτι να την βασανίζει. Προσοχή όμως, γιατί ο συγκεκριμένος όμιλος δηλ. οι επικεφαλής του αφουγκράζονται πάντα τις εξελίξεις. Και η επιφυλακτικότητα κάτι θέλει να πει.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Για να μην γράφουμε σενάρια επί σεναρίων… Αγοράζει κανείς ένα ποσοστό επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου του (5% με 8%) και το ξεχνά.  Αν του βγει, του βγήκε… “Τόδε τόπαιξε”.  Αν δεν του βγει… “Τόπαιξα, τόχασα και πάμε γι άλλα)..

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: ΤOP7 και αυτός…

ΑΔΜΗΕ: Έβγαλε πολύ καλή κίνηση, σε διαδικασία συσσώρευσης – αφομοίωσης των κεκτημένων παραμένει ένα must χαρτί για ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ…

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δεν ικανοποίησε το δικό της 3μηνο… Έχει όμως τα φόντα να επανέλεθει και μάλιστα με ιδιαίτερες αξιώσεις.

ΟΛΠ: Παραμένει ένα must χαρτί για τα ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ…

ΛΑΜΨΑ: Οικογενειακή υπόθεση εδώ, πάμε παρακάτω…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Εξαιρετικός όμιλος αλλά πρέπει εκτός της επιχειρηματικής εξωστρέφειας να αποκτήσει και χρηματιστηριακή. Αν σνομπάρεις, θα σε σνομπάρουν με την σειρά τους…

ΑΕGEAN AIRLINES: Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα – υψηλού ρίσκου μετοχή.

QUEST HOLDINGS: Η βασική πηγή κερδοφορίας της πρέπει να βγάζει λόγω του κορονοϊού τρελά κέρδη. Από τότε που την βάλαμε στο στόχαστρο έχει 10πλασιαστεί. Από άλλο μετερίζι τότε, στο Banking News…

ΕΛΛΑΔΟΣ: Γνωστή η ιστορία της και η πορεία που ακολουθεί. Η μοναδική του κλάδου της που δεν έκαψε κόσμο και κοσμάκη. Αν προσθέσει κανείς και τα μερίσματα που έχει διανείμει, τότε… Να μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα, ήταν πολύ γαλαντόμος, δεν έκανε τσιγκουνιές.

EXAE: Από τις πολύ καλές επιλογές στο ταμπλό λόγω κ/φσης και προοπτικής εξέλιξης. Με δεμένα τα χέρια όμως η διοίκηση της που και να θέλει (που θέλει…), έχει μπροστά της τόση γραφειοκρατία να υπερδηπήσει. Και κάπου κουράζεσαι βρε αδερφέ…

ΟΛΘ: Πάντα ένα must χαρτί για ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ και ας μην έχει εμπορευσιμότητα….

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα – υψηλού ρίσκου μετοχή. Αν τα καταφέρει τώρα η διοίκηση και γυρίσει το τιμόνι στη σωστή κατεύθυνση, έχει περιθώρια.


ΥΓ: Τα σχόλια και οι εκτιμήσεις στηρίζονται στις τωρινές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αν αυτές γυρίσουν όμως, τότε ελάχιστες θα μπορέσουν να αντισταθούν.

ΥΓ1: Εννοείται, ότι δεν μπορεί κανείς να έχει και τις (4) συστημικές στο χαρτοφυλάκιο του, εκτός και το έχει… αποφασισμένο.

ΥΓ2: Φυσικά, τα πάντα ρει. Όλα υπό καθημερινή παρακολούθηση, στενή θα λέγαμε. Εχουμε και τους Τούρκους, που – έστω και αν δεν συμφέρει κανένα, λόγω τουρισμού – είναι αν μη τι άλλο, ένας ανασταλτικός παράγων.

ΥΓ3: Και να μην ξεχνάμε…

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.
******

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Συμπερασματικά, αν και η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα συνεχόμενα νέα μέτρα, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες και για την Ελληνική Αγορά, παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική Οικονομία.

 • Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα που προϋπήρχαν στην Ελληνική Οικονομία, με τα πρόσθετα προβλήματα που δημιούργησε το lockdown, θα χρειαστούν χρόνο για να ιαθούν τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Το αυξημένο volatility των Αγορών θα συνεχίσει δίνει το παρών & μόνο η επιβεβαίωση αλλαγής της τάσης θα μας δώσει την ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις επιμέρους μετοχών, που για ένα 3μηνο αποτελούσαν σημαντικές αντιστάσεις

*****

BREAKING! EURUSD > 1.13
 • Εικόνα

***

With the extension of #PEPP, the #ECB balance sheet is expected to grow to 64% of #GDP, up from 47% now, according to UBS.

 • Εικόνα
 • Another founding member flies out of the Dax: Lufthansa to be replaced by Deutsche Wohnen in Germany’s benchmark index Dax.

  Εικόνα


In other news: Argentina‘s construction activity plummeted by almost 76% YoY in April.
 • Εικόνα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.