(Nο.110)- Μέρος B’- X.A: Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές [01/6/2020]

MORGAN STANLEY: Πήραν έγκαιρα το μήνυμα και γύρισαν την κασέτα, όπως γράφει η φίλη μας Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr. Σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών προχωρά η Morgan Stanley, και σε σύσταση overweight από underweight πριν.

 • Η Ελλάδα καθώς και οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο προτείνει η Κομισιόν και το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει την “αλλαγή του παιχνιδιού” για την Ευρώπη, όπως σημειώνει, τονίζοντας πως οι ελληνικές μη τραπεζικές μετοχές αποτελούν το προτεινόμενο “play” μακροπρόθεσμα.

ΤΙΤΑΝ: ΔIABAΣTE και αυτή την αναφορά έγκυρου μέλους στο forum του Τ.Μ [http://mitarola.blogspot.com/2020/05/3.html]

Η εταιρεια προσφατα βγηκε απο ξενους δεικτες αναφορας. Και πριν λιγες ημερες η ανακοινωσε αποτελεσματα 1 τριμηνου 2020. Τα πιο πολλα για κερδη, πωλησεις κτλ υποθετω θα τα εχετε διαβασει. Μερικες σκεψεις πανω σε αυτα, που δεν ειδα να αναφερονται σε πολλα απο τα αρθρα που διαβασα για την εταιρεια:

Η εταιρεια εχει 1,353 δις ευρω ιδια κεφαλαια.αυτο σημαινει οτι η λογιστικη αξια της μετοχης ειναι 16,4 ευρω περιπου. Στο ενεργητικο της ομως εχει 430 εκ ευρω ασωματες ακινητοποιησεις κ υπεραξια.αν αφαιρεσουμε αυτο το νουμερο ισοποσα απο το ενεργητικο κ τα ιδια κεφαλαια, τοτε τα ιδια κεφαλαια πεφτουν στα 923 εκ ευρω κ η λογιστικη αξια στα 11,20 ευρω.

Συνολο επενδεδυμενων κεφαλαιων 2,951 δις ευρω.τα ιδια κεφαλαια ειναι το 45% των επενδεδυμενων κεφαλαιων(η 37% αν αφαιρεσουμε τα αυλα), νουμερο καλο προς μετριο.
Η εταιρεια εχει κυκλοφορουν ενεργητικο 662 εκ ευρω κ βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις 449 εκ ευρω, πραγμα που σημαινει πως εχει ανεση ρευστοτητας.

Καθε χρονο το Α΄ τριμηνο της εταιρειας ειναι το πιο αδυναμο. Μπορει σε ετησια βαση η εταιρεια να βγαζει κερδη, το πρωτο τριμηνο ομως ειναι ζημιογονο. Στο α’ τριμηνο του 2020 η εταιρεια ειχε αυξηση εσοδων κ αυξηση ζημιων. Αυτο δειχνει η λογιστικη κατασταση, αλλα αν καποιος κοιταξει πιο αναλυτικα τα πραγματα ειναι διαφορετικα. Το 2019 στο δευτερο τριμηνο η εταιρεια ειχε πραγματοποιησει την ετησια συντηρηση στο εργοστασιο στη φλοριντα, ενα εξοδο της ταξης των 10 εκ ευρω.

Το 2020 η εταιρεια αποφασισε και εκανε τη συντηρηση αυτη στο πρωτο τριμηνο. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα το κοστος αυτο των 10 εκ ευρω να παρουσιαστει στα αποτελεσματα του πρώτου τριμηνου 2020(αντι για το β’ τριμηνο). Χωρις αυτο το εξοδο η εταιρεια παρουσαζει οριακη μειωση ζημιων κ οχι αυξηση, για το α’τριμηνο. Αυτο εχει ως αποτελεσμα τα ebitda του πρωτου τριμηνου να ειναι μειωμενα κατα 8,5%, σε 40,6 εκ ευρω(απο 44,3 το 2019)

ΟΙ πωλησεις απριλιου 2020 ειναι μειωμενες κατα 22% περιπου , σε 124 εκ ευρω απο146 το 2019. Λογο της μετατωπισης της συντηρησης νωριτερα ομως, τα ebitda Απριλιου ειναι αυξημενα κατα 55% σε 26,6 εκ ευρω απο 17,2 εκ ευρω τον Απριλιο του 2019.

Προσφατα η εταιρεια ανακοινωσε την εναρξη επιστροφων κεφαλαιου. Αυτο μπορει να γινει σταδιακα, αλλα δεν μπορει να συνεχιστει για πολυ ακομα, μιας κ η μοχλευση της εταιρειας δεν ειναι πλεον μικρη. Με λογιστικη αξια στα 11, 20 ευρω σημαινει πως η μετοχη διαπραγματευεται κοντα σε αυτην.

Με ιδια κεφαλαια κοντα στα 923 εκ ευρω και με στοχο μια αποδοση ισων κεφαλαιων τουλαχιστον 10%(προ κρισης ειχε κοντα στο 16%), σημαινει πως στοχος ειναι μια ετησια κερδοφορια της ταξης των 100 εκ ευρω, μετα φορων. Νουμερο που στο μελλον, οταν θα επιστεψει η ηρεμια, νομιζω πως μπορει να πετυχει με ανεση.επιπλεον τοτε θα επιστεψει κ η διανομη ικανοποιητικων μερισματων.

Η εταιρεια εννοειται πως θα εχει απωλειες απο το θεμα του ιου, οπως και η πλειοψηφια των εταιρειων. Ειναι ομως σε κλαδο που νομοτελειακα θα ανακαμψει. Επιπλεον, μεγαλα εργα οπως το Ελληνικο, οποτε κ αν γινουν, θα τονωσουν την εγχωρια ζητηση για τα προιοντα της εταιρειας. Τα υπολοιπα που διαβαζω σε πολλα αρθρα νομιζω αποτυπωνουν την εικονα της εταιρειας κ των οικονομικων της καταστασεων.οποτε δεν βλεπω κατι αλλο αξιο αναφορας.

Τις καταστασεις της εταιρειας υπογραφει η εταιρεια ορκωτων ελεγκτων Pricewaterhouse Coopers (PwC) , πραγμα που σημαινει οτι τα οικονομικα στοιχεια της εταιρειας θεωρουνται αξιοπιστα. Σε περιπτωση που ενα νεο κυμα πωλησεων ερθει στις αγορες κ σε συνδιασμο με την πιεση που θα φερνει η εξοδος της μετοχης απο διαφορους δεικτες, οσοι αισθανονται συνταξιουχοι επενδυτες κ δεν θελουν να παρουν μεγαλο ρισκο , ισως αξιζει να της ριξουν μια ματια.

Προσωπικα μαλλον θα παρω θεση στη μετοχη. Βραχυπροθεσμοι επενδυτες κ οσοι ψαχνουν εντονες διακυμανσεις μαλλον δεν θα την κοιταξουν ποτε… Οι πιο νεοι επενδυτες ισως κ να μην εχουν ασχοληθει ποτε με τη μετοχη αυτη, μιας και δεν προσφερεται για οσους θελουν πιο εντονες συγκινησεις.

INTRALOT: Ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε πρόγραμμα απόκτησης από την εταιρεία ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% του εκάστοτε καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων των ιδίων μετοχών που έχουν αποκτηθεί και διακρατούνται από την εταιρεία (σήμερα ανερχομένων σε 9.200.033 ιδίων μετοχών ήτοι σε ποσοστό 5,861% του μετοχικού της κεφαλαίου), για χρονική περίοδο 24 μηνών, με έναρξη ισχύος από 29.05.2020 και μέχρι τις 29.05.2022, με κατώτατη τιμή €0,30 και ανώτατη τιμή €12.

 • Επίσης εγκρίθηκε όπως οι ίδιες μετοχές που τυχόν αποκτηθούν να μπορούν να διανεμηθούν στο προσωπικό της Εταιρείας ή/και στο προσωπικό εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν, ή/και να διακρατηθούν για την μελλοντική απόκτηση μετοχών άλλης εταιρείας.
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 20,4 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,1300
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 0,120 0,140 1,76
30 ημερών 0,110 0,150 -14,19
3 μηνών 0,084 0,230 -40,93
6 μηνών 0,084 0,410 -67,18
12 μηνών 0,084 0,579 -66,49
 • ΙΝΛΟΤ: Ας θυμηθούμε και αυτό… 

Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί συνεργασίας των εταιρειών ΟΤΕ – Intralot στον τομέα παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, σημειώνουμε πως ο Όμιλος ΟΤΕ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο αυτό, και για το σκοπό αυτό η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΟΤΕ Α.Ε. της 12/06/2018 ενέκρινε την  τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας ως προς τον εταιρικό σκοπό, γεγονός που ανακοινώθηκε στο επενδυτικό κοινό.

 • Προς την κατεύθυνση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έχει εγκρίνει τη δημιουργία με την Intralot  μιας νέας εταιρείας, η οποία θα ελέγχεται πλειοψηφικά από τον Όμιλο ΟΤΕ και η οποία θα αιτηθεί άδεια διαδικτυακού στοιχηματισμού.Ωστόσο, η οριστική απόφαση για την δραστηριοποίηση αυτή θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή του θεσμικού πλαισίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

ΒΥΤΕ – ΧΡΗΣΗ 2019

Αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 24 εκατ. σε 29,7 εκατ. ευρώ. •το EBITDA από 1,6 σε 1,98 εκατ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία από τα 341 στα 599 χιλ. ευρώ. • Οι αυξημένες θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές περιόρισαν τον καθαρό δανεισμό.

 • Η πρόβλεψη για το έτος 2020 είναι ότι ο όμιλος αναμένεται να διατηρήσει και να ενισχύσει τη κερδοφόρα πορεία του 2019, μέσω και της εκτελέσεως των ήδη εκτελουμένων, αλλά και των νέων αναληφθέντων μεγάλων έργων του δημοσίου τομέα, αλλά και εκείνων τα οποία αναμένεται να αναλάβει εντός του έτους 2020.
 • AΠΟΤΙΜΑΤΑΙ: 14,7 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,9300
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 0,880 0,930 1,11
30 ημερών 0,792 0,930 4,60
3 μηνών 0,515 0,930 7,69
6 μηνών 0,515 1,240 -19,47
12 μηνών 0,515 1,410 24,66
 • P/E: 24,5
 • P/BV: 1,04
 • EV/EBITDA: 7,7
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 0,7 εκατ. ευρώ
 • NETDEBT/EBITDA: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ… στο 0,035!
 • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Αυξήθηκε από τα 153 στα 186 άτομα.

UNΙBIOS – απάντηση: Σε σχετικά ερωτήματα αναγνωστών μας η διοίκηση της εταιρείας απαντά… 

(Ι)- Είναι οι αμοιβές των δέκα  βασικών στελεχών που κινούν την εταιρία, περιλαμβάνει μικτές αποδοχές και αυτοκίνητα και κινητά. Κατά μέσο όρο αντιστοιχεί σε καθαρά ποσά της τάξεως του 2.500-3.000 καθαρά ανά μήνα και πιστεύουμε ότι είναι χαμηλό για άτομα που διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική γνώση και εμπειρία…

(ΙΙ)- Τα άυλα αφορούν τις εξαγορές εταιριών στο κλάδο του νερού που γίνανε το 2008 (CulliganHellasWaterInvestmentsAquatronics). H αξία αυτή επιβεβαιώθηκε έκτοτε από εξωτερικούς φορείς (σε δυο ενημερωτικά δελτία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από διεθνή ελεγκτική εταιρία όταν αυτά τα στοιχεία εισφέρθηκαν στην WateraInternational. Οι δε υπεραξίες έχουν ήδη αποδειχθεί ότι ήταν ανακτήσιμες από το EBITDAτου νερού που έχει υπερκαλύψει τις υπεραξίες, πράγμα που αναμένουμε ότι θα συμβεί και στο μέλλον και για αυτό τις διατηρούμε.
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

Ενεργητικό είναι το σύνολο των οικονομικών πόρων οι οποίοι ανήκουν σε μία επιχείρηση και έχουν χρηματική αξία, ενώ αναμένεται να προσφέρει οικονομικά και άλλα οφέλη η εκμετάλλευση τους.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους πόρους με σκοπό την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών.

Το Ενεργητικό στον Ισολογισμό μιας εταιρίας δηλαδή, καταγράφει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, συνήθως σε τιμές κόστους, καθώς και το σύνολο των Απαιτήσεων της έναντι τρίτων δανειστών.

Για να είναι ένας οικονομικός πόρος στοιχείο του Ενεργητικού πρέπει:

 • Να ανήκει στην κυριότητα της επιχείρησης ή η επιχείρηση να το ελέγχει σαν να ήταν δικό της
 • Το κόστος ή η αξία του να υπόκειται σε αντικειμενική μέτρηση με βάση τη χρηματική μονάδα (ευρώ)
 • Να προσδοκώνται μετρήσιμα οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση από την χρησιμοποίηση ή την εκμετάλλευση του.
 • Παράδειγμα:Τα μετρητά, οι επενδύσεις, τα αποθέματα, τα μηχανήματα, η γη, τα κτίρια, τα οχήματα, οι καταθέσεις, τα εμπορεύματα, οι εισπρακτέοι λογαριασμοί κτλ θεωρούνται στοιχεία του Ενεργητικού.

Υπάρχουν στοιχεία μιας εταιρίας, η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της.

Παράδειγμα: Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό του.

Το Ενεργητικό, με βάση τη Λογιστική και ανάλογα με την ευκολία ρευστοποίησης του,  διακρίνεται σε:

 • Κυκλοφορούν
 • Μη Κυκλοφορούν

Στο κυκλοφορούν Ενεργητικό εντάσσεται κάθε στοιχείο που:

 • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί, να πωληθεί ή να αναλωθεί μέσα στο σύνηθες λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.
 • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί ή να πωληθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες από τη λήξη της παρούσας λογιστικής χρήσης.
 • Είναι μετρητά ή που μπορεί να μετατραπεί σε μετρητά

Στοιχεία του Κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι:

 • Τα αποθέματα
 • Οι απαιτήσεις
 • Τα χρεόγραφα
 • Οι μεταχρονολογημένες επιταγές
 • Τα προπληρωθέντα έξοδα
 • Οι δεσμευμένες καταθέσεις
 • Τα μετρητά
 • Οι καταθέσεις όψεως.

Το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος Ενεργητικού ονομάζεται κεφάλαιο κίνησης.

Το μη κυκλοφορούν Ενεργητικό αποτελείται από όλα τα στοιχεία που δεν ανήκουν στο κυκλοφορούν. Πρόκειται για τα στοιχεία που προορίζονται να ρευστοποιηθούν, να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε διάστημα που υπερβαίνει τη διάρκεια του συνήθους λειτουργικού κυκλώματος ή επεκτείνεται πέρα από το τέλος της επόμενης λογιστικής χρήσης.

Παράδειγμα: Τα αποθέματα δεν μπορούν να θεωρηθούν μη κυκλοφορούν Ενεργητικό καθώς αγοράζονται με σκοπό είτε να πωληθούν αμέσως, είτε να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσα αγαθά πριν την κατασκευή του τελικού προϊόντος.

Στοιχεία του μη κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι:

 • Το πάγιο Ενεργητικό
 • Οι Συμμετοχές
 • Οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις
 • Τα κεφαλαιοποιημένα έξοδα
 • Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Ομαδοποίηση στοιχείων Ενεργητικού

Α. Οφειλόμενο Κεφάλαιο
Β. Έξοδα εγκατάστασης
Γ. Πάγιο Ενεργητικό
…….1) Ασώματες ακινητοποιήσεις
…….2) Ενσώματες ακινητοποιήσεις
…….3) Συμμετοχές και άλλες μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις
Δ. Κυκλοφορούν Ενεργητικό
…….1) Αποθέματα
…….2) Απαιτήσεις
…….3) Χρεόγραφα
…….4) Διαθέσιμα

 • Ε. Μεταβατικοί Λογαριασμοί Ενεργητικού

Ενεργητικό = Παθητικό = Υποχρεώσεις + Καθαρή Θέση

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.