(Nο.110)- Μέρος A’- X.A: Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές [01/6/2020]

ΝΑ ΜΗΝ ξεχνάμε ότι υπάρχουν στοιχεία μίας εταιρίας η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της.

 • Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό της.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ: Πρέπει κάποτε να έρθει η στιγμή που οι μετοχές θα κινούνται από τους επενδυτές βάσει αξιολόγησης και όχι από το αν το παίζει ή θα το παίξει το χαρτί του ο μεγαλομέτοχος. Να σταματήσουν δηλ. τα παπατζιλίκια. Στις σοβαρές αγορές τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν, ενώ αν κάποιος τολμήσει να παρανομήσει εν μία νυχτί βρίσκεται behind bars με συνοπτικές διαδικασίες. ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΕΔΩ…

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: H μετοχή του ομίλου θα ακολουθήσει την αντίστοιχη πορεία που ακολούθησε και ακολουθεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Οταν ολοκληρωθεί ένα επιχειρηματικό deal που θα κάνει πάταγο θα απελευθερωθεί μεγάλη ενέργεια στην όλη δυναμική της. Ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα χρήσης 2019 με μία καθυστέρηση, αλλά υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια για τα οποία δεν ευθύνονται οι αρμόδιοι της εταιρείας.

INTΡAKAT: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων χρήσης 2019, αλλά και με την αποτίμηση της να ιντριγκάρει…

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 31,24 εκατ. ευρώ
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 0,880 1,100 0,49
30 ημερών 0,880 1,100 -3,30
3 μηνών 0,580 1,310 -14,94
6 μηνών 0,580 1,800 -42,42
12 μηνών 0,580 2,180 -17,00

!ΑΛΦΑ – TIMH ΣΤΟΧΟΥ: 1,3700 ευρώ, με σύσταση ΑΓΟΡΑ [29.5.2020]ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ από τον Ηλία Ζαχαράκη: Η εβδομάδα έκλεισε με σημαντικά κέρδη με τον ΓΔ και τον ftse να κερδίζει 7-8% και τον τραπεζικό κλάδο 20% φτάνοντας μέσα στην εβδομάδα και το 30%. Η συνεδρίαση της Παρασκευής έδωσε 400 εκατομμύρια τζίρο ολοκληρώνοντας τις εκροές λόγω MSCI που ταλαιπωρούσαν την αγορά το τελευταίο διάστημα.

 • Η προσφορά στον τραπεζικό απορροφήθηκε εύκολα και μετά το ράλι των τελευταίων ημερών με τον Τιτάνα να κάνει ιστορικό όγκο συναλλαγών με τους πωλητές να μην ικανοποιούνται στο σύνολό τους. Μαζί με τους τίτλους που ουσιαστικά σήκωσαν τζίρο λόγω της εξόδου είδαμε και αύξηση όγκου σε άλλους τίτλους λόγω αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Το Ευρωπαϊκό πακέτο των 22,5 δις επιδοτήσεων + τον δανεισμό που θα ξεκινήσουν το 2021 έδωσε ουσιαστικά την ανάσα στην αγορά με την χώρα μας σε σχέση με το συνολικό πακέτο να είναι και ιδιαίτερα ωφελημένη λόγω του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται με σχέδιο για την επόμενη μέρα μιας και το πώς θα χειριστούμε τα χρήματα έχει ιδιαίτερη σημασία για το πόσο γρήγορα θα επανακάμψουμε στο μέλλον.
 • Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κίνηση μας βρίσκει σε ιδανική στιγμή μιας και ναι μεν ο λόγος είναι η κρίση υγείας παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε το εργαλείο να μπορέσουμε να κερδίσουμε πίσω την χαμένη 10ετία. Από την άλλη η AEGEΑΝ απέφυγε την εν μέρει κρατικοποίηση όπως έγινε με άλλες Ευρωπαικές αεροπορικές μιας και θα εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα δανεισμού των 115 εκατομμυρίων.
Η εβδομάδα έχει σημαντικά νέα τόσο σε σχέση με αποτελέσματα των εισηγμένων
αλλά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη σε σχέση με το πρόγραμμα της
επαναγοράς των ομολόγων. Η ΔΕΗ έχει κλέψει της παράσταση στο ταμπλό με την
Τρίτη να ανακοινώνει αποτελέσματα.
 • Αν αναλογιστούμε ότι η αγορά τα κατάφερε τα τελευταία χρόνια χωρίς ιδιαίτερα μαξιλάρια και παρά μόνο εγγυήσεις από την Ευρώπη με το χρηματιστήριο να βρίσκεται στις 650 μονάδες πολύ κοντά στα χαμηλά του μπορούμε να εικάσουμε ότι τα επόμενα χρόνια παρ’ όλες τις δυσκολίες του 2020 έχουμε όλα τα εχέγγυα να έχουμε σημαντική ανάπτυξη αρκεί και να διαχειριστούμε σωστά τα κεφάλαια.
Τώρα πιθανότατα το τι σημαίνει Ευρώπη, το καταλαβαίνει όλοι αυτοί που ήταν ενάντια τα τελευταία χρόνια. Το ποσό που ουσιαστικά έχουμε εν δυνάμει στα χέρια μας ισούται με το 20% του ΑΕΠ και μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλάσια έσοδα στο μέλλον.

Η ατζέντα της εβδομάδας – ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μπορεί να θεωρηθεί γεμάτη από πλευράς προγραμματισμένων οικονομικών ανακοινώσεων. Το μεσημέρι της Δευτέρας θα γνωρίζουμε το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι τρεις εβδομάδες στις οποίες η Οικονομία μπήκε σε περιορισμούς.

 • Το απόγευμα της Δευτέρας η Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώνει τον κύκλο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου για τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Ελλάκτωρ.
 • Ακόμα στην συνεδρίαση της Δευτέρας η Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2019 (6 μήνες) ύψους 6,2 λεπτών ανά μετοχή, όπως και η ΕΛΒΑΛΑΛΚΟΡ η οποία θα διανείμει 3 λεπτά ανά μετοχή.

Την Τρίτη είναι η σειρά της ΔΕΗ να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την Τετάρτη η Motor Oil θα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου, μετά το πέρας της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας από τον ΟΔΔΗΧ.

 • “Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις της Τράπεζας Αττικής και του Μυτιληναίου, για τις οποίες θα υπάρχει πρόνοια για απομακρυσμένη παρακολούθηση για τους Μετόχους”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

ΝΤΟΡΙΑΝ – DORIAN LPG: Η ετήσια χρήση της (ολοκληρώνεται κάθε 31η Μαρτίου) ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική, με αποτέλεσμα το p/e να βρεθεί στο 4. Ελληνικών συμφερόντων εταιρεία (όμιλος Ιωάννη Χατζηπατέρα) που την θέτουμε πλέον στο περισκόπιο μας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Παραμένει μακράν το φθηνότερο χρηματιστήριο βάσει του βασικότερου συγκριτικού κριτηρίου, αυτού της σχέσης Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ αλλά στερείται βάθους, με μόλις 180 εισηγμένες εταιρείες.

 • Από τις οποίες μάλιστα, οι περισσότερες είναι πιστοποίησης JUNK μέχρι ΣΑΠΑΚΙΩΝ -3ΑΑΑ
 • Ενώ υπάρχουν και δεκάδες εισηγμένων περιπτώσεων στις οποίες υπάρχει επιδεικτική αποχή διαρκείας από τα τεκταινόμενα στα τερματικά του.
 • ΦΥΣΙΚΑ οι αρμόδιοι ενίοτε βγάζουν και ανακοινώσεις ότι ΘΑ αναλάβουν πρωτοβουλίες, ότι ΘΑ φροντίσουν για νέες εισαγωγές, ότι ΘΑ και ΘΑ κι όλα τα γνωστά γραφικά πολιτικάντικα. Από ουσία, σχεδόν το απόλυτο ΜΗΔΕΝ.

ΧΡΟΝΙΑ τους γράφαμε για τις αμετροεπείς συνθέσεις των δύο βασικότερων ΔΕΙΚΤΩΝ αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Μόνον ο μ/μ έγραφε σχεδόν σε καθημερινή βάση εδώ και χρόνια, κανείς άλλος (προφανώς για να διατηρούν τις καλές δημόσιες σχέσεις τους…).

 • ΗΤΑΝ πραγματικά απίστευτη η αδιαφορία τους, κάτι το ανεξήγητο. Τώρα τι πραγματικά έγινε και επιτέλους μετά από τόσα χρόνια καθυστέρησης προχωρούν στις διορθώσεις, μάλλον πρόκειται περί θαύματος. Εξωτερικής προέλευσης…

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.