(Νο.1) Χ.Α: Σχόλια – Παρατηρήσεις – Εκτιμήσεις – Επισημάνσεις (23.2.2021)

ΣΧΟΛΙΟ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει κάποιος την Αγορά, θα πρέπει να ξεχωρίσει πρώτα αν κινείται τελείως κερδοσκοπικά, ή με βάση μία συγκεκριμένη στρατηγική. Όταν εκ των προτέρων αυτό είναι ξεκαθαρισμένο, το τι κάνει η Αγορά μέρα με την μέρα είναι μικρής σημασίας.

 • Να θυμίσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2020 και τις 469 μονάδες, μέχρι και τις 827 του φετινού Ιανουαρίου, τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη ήταν 77%! Είναι λογικό η κίνηση να μην είναι μόνο ανοδική, αλλά να έχει και διορθώσεις, καθώς υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα οι πτώσεις να είναι πολύ πιο γρήγορες από τις ανόδους.

ΟΛΠ – ΧΡΗΣΗ 2020 

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 19,2200
 • ΒΟΟΚ VALUE ΜΤΧ: 9,8400
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 246 εκατ. ευρώ 
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ:  480,5 εκατ. ευρώ 
 • ΣΧΕΣΗ P/BV:  1,95
 • ΚΕΡΔΗ 26,4 εκατ.
 • P/Ε; 18,2
 • EBITDA:  58 εκατ. ευρώ
 • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ:  2% καθαρά
 • ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΛΙΤ: 981 χιλ. ευρώ


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

(1) Σχόλια– Παρατηρήσεις– Εκτιμήσεις– Επισημάνσεις (22.2.2021)- ΥΨΗΛΗ Κ/ΦΣΗ


ΕPSILON NET – ΧΡΗΣΗ 2020

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 4,5200
 • ΒΟΟΚ VALUE ΜΤΧ: 1,6600 ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 22,2 εκατ. ευρώ 
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ:  60,6 εκατ. ευρώ 
 • ΣΧΕΣΗ P/BV: 2,73
 • ΚΕΡΔΗ: 3,28 εκατ.
 • P/Ε; 18,5
 • EBITDA:  5,14 εκατ. ευρώ
 • ΕV/EBITDA: 11
 • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ:  Θα διανείμει μέρισμα

********

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

ΟΤΕ – Δημ. Τρίγγας (εφ. Κεφάλαιο): 

 • Η εταιρεία ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου / δ’ τριμήνου 2020 στις 26 Φεβρουαρίου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για ουσιαστικά αμετάβλητο κύκλο εργασιών, παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση υπήρξε σημαντικά μειωμένη και τα έσοδα από την περιαγωγή περιορίστηκαν.

Ο ΟΤΕ, με βάση τους γνωστούς δείκτες αποτίμησης, δείχνει να διαπραγματεύεται με μικρή έκπτωση έναντι της Deutsche Telekom (DT), ενώ έναντι των Telecom Italia (Ιταλία) και Telefonica (Ισπανία) με μικρό premium. Πιο συγκεκριμένα, το P/E του ομίλου ΟΤΕ για το 2021 ανέρχεται στο 12, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA δεν ξεπερνά το 4,8. Αντίστοιχα, η DT διαπραγματεύεται στις 5 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, ενώ το P/E της είναι ελαφρώς υψηλότερα από το 13.

 • Από την άλλη πλευρά, η Telecom Italia και η Telefonica (Ισπανία) διαπραγματεύονται με βάση τον δείκτη EV/EBITDA στις 4,5 και 4,7 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2021, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από τον ΟΤΕ.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο P/E και οι δύο εταιρείες έχουν έναν πολλαπλασιαστή κερδών που δεν ξεπερνά τις 9 – 9,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2021. Δηλαδή και εδώ ελαφρώς φθηνότερες σε σχέση με τον ΟΤΕ. Όμως αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

ΟΜΩΣ εάν εξετάσουμε λίγο πιο διεξοδικά τον ισολογισμό, θα διαπιστώσουμε ότι ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον μετρητά) του ΟΤΕ δεν ξεπερνά τις 0,5 – 0,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021. Δηλαδή ο δείκτης καθαρός δανεισμός / λειτουργικά κέρδη δεν ξεπερνά τις 0,5 φορές, έναντι 3 και πλέον φορών όπου διαπραγματεύονται οι τρεις προαναφερθείσες εταιρείες τηλεπικοινωνιών! Σαφέστατα, ένας και μόνο δείκτης δεν αρκεί για μια επενδυτική απόφαση, ωστόσο μας δίνει μια ένδειξη για την αποτίμηση μιας εταιρείας.

Στα θετικά πρέπει να συνυπολογιστεί το εκτιμώμενο μέρισμα για τη χρήση 2020 (0,56 ευρώ), αλλά και το έκτακτο (0,30 – 0,40 ευρώ εκτιμήσεις) λόγω της πώλησης της Telekom Romania, που αναμένεται να διαμορφώσει τη μερισματική απόδοση του ομίλου περί το 8%. Παράλληλα, ο σχετικά χαμηλός δανεισμός του ομίλου τού δίνει το δικαίωμα να αυξήσει το μέρισμα όχι μόνο της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και των επόμενων ετών. Μην ξεχνάμε ότι η Deutsche Telecom έχει ξεπεράσει το 48% μετά και τις τελευταίες αγορές ιδίων μετοχών.

Ολοκληρώνοντας, για το 2021 εκτιμάται ότι η κερδοφορία του ομίλου θα ενισχυθεί λόγω της αύξησης των εσόδων λόγω περιαγωγής, αφού η τουριστική κίνηση θα ενισχυθεί σε σχέση με το 2020. Επίσης, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκαν το 2020, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου, αναμένεται να περιορίσουν τα κόστη του ομίλου περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, καθώς η διοίκηση θα αναφερθεί στις εκτιμήσεις για το 2021.

*****

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 15 εκατ. μέχρι 35 εκατ. ευρώ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!PREMIA PROPERTIES (Νυν ΠΑΣΑΛ): Οι νέοι μεγαλομέτοχοι έχουν μεγάλα σχέδια, διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και προχωρούν νέα projects που θα την διατηρούν πάντα στο προσκήνιο στο κλάδο της και όχι μόνον… Bάσει τιμής κλεισίματος (+11,23% χθες) περνούν στην επόμενη κατηγορία, αλλά να δούμε και σήμερα…

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Της έχει κοστίσει πάρα πολύ η πανδημία, αλλά παραμένει πολύ υπολογίσιμη επιχειρηματική οντότητα που ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις της και αναμένοντας την αναμενόμενη καλυτέρευση του κλίματος θα είναι σε θέση να ανέβει σε όλα τα πεδία δραστηριότητας. Φυσικά και χρηματιστηριακά.

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΑΣΚΟ: Με αποτίμηση ανέκδοτο, αλλά δεν θα μπορούσε να την αποσύρει και στο… Τζάμπα.

!ΓΕΒΚΑ: Νοικοκυρεμένη εταιρεία, με υγιείς δείκτες αλλά και με εμφανή την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας. Μόνον αν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό το γενικότερον κλίμα θα μπορέσει να κινηθεί προς τα 1,1000 ευρώ όπως είχε συμβεί και την τελευταία φορά στο ταμπλό, πριν εμφανιστεί ο covid19.

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ (όχι για χήρες και ορφανά) ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΙΝΤΡΑΛΟΤ + ΜΙΓ: Οπως λέμε, λίγα βάζεις, λίγα χάνεις. Ή λίγα βάζεις, πολλά κερδίζεις. Στην 1η βγήκαν αρκετά κέρδη από την ανοδική διαφυγή εκ των ιστορικών χαμηλών της, ενώ η 2η “ιντριγκάρει” στη τιμή των 0,0300 ευρώ. Δύσκολο να πιστέψει κανείς από τους παίκτες της, ότι δεν θα βγάλει μία αντίδραση και θα την φύγουν στο μηδέν.

 • ΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ

 • ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣ γι αυτή την Κατηγορία της ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΦΣΗΣ θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τις REVOIL, INFORM LYCOS, ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΜΕΒΑΚΟ, ASCO, ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ, ΒΥΤΕ

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θανάσης Σταυρόπουλος)

Αύξησε συναλλαγές η Λανακάμ (-0,73%), δεν μπόρεσε τα νέα ιστορικά υψηλά η Cenergy (-1,46%), ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα Πλ. Κρήτης (-2,08%), τρία τα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα για την Autohellas (+0,98%)

 • Προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Κρι Κρι (+1,43%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι MIG (+4,05%), Κέκροψ (+1,34%) και Ιντρακάτ (+4,35%), ενώ αύξησε τον όγκο συναλλαγών η Μοτοδυναμική (+1,29%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο).

Παρουσία πωλητή σε Παϊρη (-1,96%), Ικτίνο (-2,29%) και Euroxx (-9,65%), επιστροφή πωλητών στην Intralot (-3,37%), νέα ιστορικά χαμηλά, όσον αφορά την παρουσία της στο Χ.Α., για την Interlife (-3,61%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (-3,69%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Frigoglass (-7,33%).

 • Τρεις οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, αλλά με σχετικά μειωμένες συναλλαγές, για Centric (+2,78%) και ΕΛΧΑ (+1,60%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Foodlink (+3,25%), συνεχίζεται το επικίνδυνο “ασανσέρ” στον Μουζάκη (-4,75%), σε υψηλά 17 μηνών η Pasal (+11,23%), ενώ η ανάληψη της ε.δ. στην Performance (+0,54%) από την Eurobank Eq., προϊδεάζει για ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

****
ΦΟΥΡΛΗΣ: Εμφανώς υποτιμημένος συγκριτικά με την πραγματική αξία του και την δυναμική ανάπτυξης που ενσωματώνει.
ΕΠΣΙΛ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα χρήσης 2020. Φυσικά, θα υπάρξει και συνέχεια στα χρόνια που έρχονται αρχής γενομένης του 2021..
ΕΝΤΕΡ: Έρχεται οσονούπω η δική της σειρά.
ΠΕΡΦ: Μακάρι αυτή την φορά η διοίκηση της να φιλοτιμηθεί και να δημοσιεύσει την δική της χρήση 2020 εντός του Μαρτίου και να μην ακολουθήσει την γνωστή σε αυτήν οδό της τελευταίας ημέρας της προθεσμίας (30.4.2020).
 • Δεν επιτρέπεται άλλωστε τέτοια καθυστέρηση στον δικό της κλάδο. Η τακτική της μέχρι στιγμής αποτελεί “δυσφήμηση” στο image της, αλλά φαίνεται δεν τους ενδιαφέρει η προς τα έξωθεν καλή εικόνα της.
 • Βέβαια, οι ιδιώτες διορατικοί επενδυτές που την προσέχουν σαν κόρη οφθαλμού, δεν πρόκειται να αλλάξουν την δική τους τακτική. Κάθε ημέρα όλο και θα ενισχύουν την θέση τους. Αφού τους βγάζουν προσφορά, μόνον κορόιδα δεν είναι.
***
Έχει γεμίσει ο τόπος απο πλατφόρμες που πλασάρουν τέτοιες “προσφορές”. Βάζεις το λιγότερο 10 δολάρια ! και παίζεις x 500 και μάλιστα σε κρυπτονομίσματα. Σα να λέμε, βάλε κεφάλαιο για να το… χάσεις. Για λίγο Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η
Εικόνα
****
DAX – ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

****

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: 5 πλάγιες συνεδριάσεις με εναλλαγές στους τίτλους και τον τραπεζικό  να παίρνει σκυτάλη χθες. Ένα από τα επίπεδα των 778 και 783 σε κλείσιμο, θα δώσει λύση στον σχηματισμό, με τα 765 και 819 επόμενους στόχους. Το ανοδικό σενάριο έχει μαζί του τις πιθανότητες…

HΛIAΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ(1): Πως μία κίνηση χαμηλού ρίσκου μπορεί να δώσει απόδοση. Στις 4 Φεβρουαρίου η Αλφα ήταν 0,7300 και η Εθνική 2,0400 ΕΥΡΩ. Αν κάποιος είχε βγει Long 100.000 ευρώ στην ΑΛΦΑ και short 100.000 ευρώ στην Εθνική σήμερα με τιμές 0,8000 και 2,0500 αντίστοιχα θα είχε Ζημιά 500 ευρώ από την Εθνική και κέρδη 10.000 ευρώ από την ΑΛΦΑ οπότε και απόδοση 9,5% στο κεφάλαιο σε μερικές μόνο συνεδριάσεις. (Σ.Σ μ/μ: Την επισήμανση ο Ηλίας την είχε κάνει πολύ έγκαιρα).

NIKOΣ KAYKAΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ (22/2): Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Συγκεκριμένα,  Πέμπτη και Παρασκευή δημοσιεύουν ΕΛΠΕ και ΟΤΕ από τις εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης . Σήμερα, δημοσιεύουν αποτελέσματα  ΟΛΠ και  Epsilon Net. Η βελτίωση στο μέτωπο της πανδημίας σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση των ισολογισμών ενδέχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον ΓΔΧΑ. Στο εξωτερικό, η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, παρόλη την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων λόγω προσδοκιών για υψηλότερο πληθωρισμό.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Από Β.Δ: How telehealth could become a $175 billion market in the next 5 years- Και στην Ελλάδα – στο ξεκίνημα της – η Vivado (ΒΙΝΤΙΑ)


Κ.Κ: ΕΛΣΤΡ – Την εχω περιπου 2,5 ετη. Μονιμα εχει πωλητες και μαλιστα χιλιαρικα μαζεμενα. Μου κανει εντυπωση γιατι 2,5 ετη ειναι μεγαλο χρονικο διαστημα και σε αυτα τα επιπεδα τουλαχιστον, θα επρεπε να εχει τελειωσει η ταλαιπωρια. Εχει περιπου 18.000.000 μετοχες δηλαδη οχι πολλες και αυτο μεγαλωνει την απορια μου.

 • Οι βασικοι μετοχοι διοικουν με λιγοτερο απο 40%. Αληθεια, δεν ανησυχουν για κανενα μαζεμα και στριμωγμα μετοχικα; Οσον αφορα την εταιρεια, απλα καραυποτιμημενη. Ισως στις δυο-τρεις πιο υποτιμημενες του ΧΑ με πολυ μεγαλα περιθωρια ανοδου ακομη και 200% (καθαρη θεση 3,60) Ιδωμεν…
ΚΑΙΡΟΜΕΖ: Εδω που πουλανε, καταλαβαινουν τι πουλανε? Οι Ιταλοι αγορασαν στα 0,19 λεπτα για να κερδισουν και στο ΧΑ ειναι 0,105; Απλα εδω θα δουμε πραγματα και θαυματα
ΦΙΛΙΚΑ
With 87% of companies reported, Q4 S&P 500 GAAP earnings were down 20% over the prior year. $SPX
Εικόνα • #Copper is going vertical! Up 96% since the March low. long #commodities
Εικόνα
 • #Eurozone govt bond yields fell on Monday after #ECB chief Christine Lagarde said the ECB was “closely monitoring” rising borrowing costs. nasdaq.com/articles/euro-

Εικόνα

 • Lakestar SPAC gains in largest Europe Tech-Focused blank-check debut. Shares traded at 11.30 on Frankfurt Stock Exchange, compared w/issue price of €10 per unit. It sold 27.5mln units. Lakestar is 3rd blank-check firm ever to list in Germany and the first since 2010, BBG writes.
Εικόνα

Εικόνα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.