Νο[email protected]:55 μ.μ (27/8): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από το κόσμο του Χ.Α

ΤΟΥΣ έχει κάνει ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ κοτούλες. Ευτυχώς, που αν χρειαστεί άλλοι θα βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.
 • Εμείς κοιτάμε συγκεκριμένες μετοχές, αγνοούμε τους ΨΕΥΤΟΔΕΙΚΤΕΣ και φυσικά δεν ανησυχούμε όταν βλέπουμε τα ελληνικά ομόλογα να θριαμβεύουν. Αλλωστε, αν κάτσει η στραβή (που δεν…), αυτά που κινδυνεύουν πάνω από όλα είναι τα κασέρια, μεγάλα και μικρά.
ΔΕΗ: Σήμερα προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της (3,9300-3,9600) και τα καταφέρνει μέχρι τώρα. Εφτασε μέχρι και τα 4,0700 ευρώ, για να δούμε.
ΛΟΥΛΗΣ: Οχι μόνον ανέκαμψε στα 3,0000 ευρώ αλλά κάνει και πράξεις σε αυτά, πάντα υποτιμημένος.

ΚΛΜ: Σήμερα είναι η ημέρα του, καιρός ήταν. Πάντα υποτιμημένος.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στήριξη τα 1,1000 ευρώ, επιβεβαιωμένη.

ΕΝΤΕΡ + ΕΠΣΙΛ: Τις σέβονται τις μετοχές τους και όσους έχουν τοποθετηθεί σε αυτές. Ο άλλος, πέρα βρέχει.

ΕΚΤΕΡ: Με 7-1 και από τα 0,7200 στα 0,8400 ευρώ… Οι άσχημες ημέρες πρέπει να είναι πίσω της. Αλλά ο καμένος φυσάει και το γιαούρτι. Έγινε ζημιά και δεν ξεχνιέται εύκολα, καθόλου μάλιστα.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Έχει την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, έχει την IΝΤR.DEFENCE, την INTRASOFT, το ένα τρίτο του ΚΕΚΡΟΠΑ και πολλά άλλα. Και όμως δεν μπορεί να γράψει έστω μία υποτυπώδη για την αξία της τιμή στο ταμπλό. Άγνωστες οι βουλές της Παιανίας. Παραμένει η φθηνότερη σε προσδοκίες απόδοσης μετοχή του Χ.Α. Σε απόσταση 400% από την Book Value.

KEKΡΟΠΑΣ: Ξεπέρασε την ΙΝΤΡΑΚΟΜ σε κ/φση (!!), ενώ δεν υποχωρεί με τίποτα παρά την γρήγορα ανάβαση του στα 2,7000 ευρώ, σε χρόνο dt θα έλεγε κανείς. Η ώρα σε λίγο θα μετράει ανάποδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Την λύση του προβλήματος δεν θα την δώσει ενδεχόμενη συνεργασία με την OTE/Cosmote/DT (όποια τέλος πάντων θα είναι αυτή), απλά και μόνον γιατί δεν μπορεί λόγω των οποιοδήποτε μεγεθών προκύψουν όσο καλά κι αν είναι αυτά. Η λύση θα έρθει από την… άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα πρόκειται περί Ανάστασης.

MEBA: Αν και δεν το συνιστούμε, παρά μόνον σε σπάνιες περιπτώσεις, ναι κατεβάστε τον μέσο όρο κόστους αφού εγκλωβιστήκατε στα 1,5500. Υπάρχει λόγος, πλην των όσων αναφέραμε. Η λύση ακούει στο όνομα Πράσινη Ενέργεια και ενδιαφέρον τρίτου.

JUMBO: Δέκατη ημέρα σερί πτώσης και τι να πει κανείς… Δεν γνωρίζουμε κάτι το συγκεκριμένον, προφανώς κάποιο Fund ρευστοποιεί θέσεις.

ΑLPHA BANK: Στην τηλεδιάσκεψη θα ειπωθούν ορισμένα καλά…

ΒΥΤΕ: Δεν μπορεί, δεν θέλει, τι να πει κανείς.

ΤΕΝΕΡΓ: Αυτή και θέλει και μπορεί και κάνει επίδειξη δύναμης…

ΣΠΥΡΟΥ: Μην ασχολείσθε, ιστορίες για τα άγρια θηρία.


ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – FAST FINANCE: Συσσώρευσης συνέχεια, με τον δείκτη να χρειάζεται κατοχύρωση του 650 επιπέδου, αν θέλει να δώσει τάση και να ξεφύγει από το πλαγιοπτωτικό κανάλι του τελευταίου διαστήματος. Το 637 είναι η κοντινή αντίσταση με το 628 να προσφέρει στήριξη.ΜΕΡΟΣ 1

Νο[email protected]:50 πμ (27/8): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από το κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΣΧΟΛΙΟ: Ο χρηματιστηριακός κλάδος αντιμετωπίζεται από το 1999 και μετά ως μίασμα, με τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών που ξεκίνησαν πριν από μία δεκαετία να δίνουν την χαριστική βολή, υποχρεώνοντας αρκετούς αξιόλογους συναδέλφους στην αλλαγή επαγγέλματος. Τέλος, είναι γνωστό, πως ο εν λόγω κλάδος δεν υπήρξε ποτέ το αγαπημένο παιδί των εκάστοτε κυβερνήσεων (Θοδ.Σεμερ.)

ΣΣ: Βλέπετε τα τρωκτικά του Δημοσίου είναι μεν παμφάγα, αλλά μόνον σε περιοχές που ελέγχονται 100% από αυτά. Οπότε, γιατί να ασχοληθούν; Το θυμούνται μόνον όταν είναι να κάνουν γερές τραβηχτικές αρπαχτές. Ξέρετε που και πότε…

ΓIA MIKΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ και όχι μόνον- ΜΕΒΑΚΟ: Επάνοδος σε μία υγιή και με δυναμική εν αναπτύξει εταιρεία (ΣΥΜΦΩΝΑ πάντα με την ταπεινή εκτίμηση μας. Μόνον μάγοι δεν είμαστε).

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει και μια εταιρεία η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πολύ δυνατό play στη βάση της πράσινης ανάπτυξης.

 • NETDEBT/EBITDA: 1,7 (πολύ καλό)
 • P/BV: 0,63
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,11(!).
 • ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ (καθαρό) ανέρχεται σε μόλις 7 εκατ. ευρώ (τα πάντα όλα δηλαδή)
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 1,3600 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 2,1500 ευρώ
 • REAL VALUE: Ίσως στα 3,0000 ευρώ να το… συζητούσε ο μεγαλομέτοχος (δεν χώνει ποτέ χαρτιά) αλλά με κρύα καρδιά.
 • Η Mevaco ανήκει στις 8 ελληνικές εταιρείες που εντάχθηκαν από την NAVAL GROUP στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της.
 • ΑΚΜΩΝ Α.Ε., ELFON, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, IDE INTRACOM, METKA, MEVACO, MILTECH HELLAS S.A. και TELETEL.

Image result for mevaco s.aΜετά την περσινή αύξηση του κύκλου εργασιών και την επιστροφή σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, στην εισηγμένη επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για σαφώς καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2020. Καταλυτικοί παράγοντες για τις παραπάνω εξελίξεις είναι οι σημαντικές παραγγελίες από το εξωτερικό, καθώς και η παρατηρούμενη αξιοσημείωτη βελτίωση του κλίματος στην εσωτερική αγορά.

 • Στόχος της διοίκησης για την τρέχουσα χρονιά είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών κοντά στο επίπεδο των 25 εκατ. ευρώ, επίδοση που, αν επιτευχθεί, θα είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη του 2019 και υπερδιπλάσια από αυτή του 2018.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ η δική μας γίνεται με τα εκτιμώμενα μεγέθη του 2021- άλλωστε τα του 2020 έχουν ήδη προεξοφληθεί (λόγω του ιού μάλλον θα είναι χαμηλότερα, αλλά η τιμή γράφει 1,3600 και όχι 1,9000).

Η MEVACO κατασκευάζει (ΚΑΙ) κινούμενες και σταθερές βάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτός ο καινούργιος κλάδος που απευθύνεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δη στα φωτοβολταϊκά πάρκα για εμάς πρέπει να γίνει το μέλλον της εταιρείας.


ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΙΔΗΡΟΥ

ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ 2 (αργότερα, εντός της ημέρας και πριν τις 1μμ) θα διαβάσετε για τις…:

 • ΑLPHA BANK – EYΔΑΠ – INTΡAKOM – ΔΕΗ – ΕΚΤΕΡ – ΜΠΕΛΑ και ό,τι άλλο μας έρθει κατακέφαλα (αν και εφόσον)


Στην μηνιαία έκθεση της UBS, που υπογράφει ο Chief Investment Officer Global Wealth Management Mark Haefele, αναφέρονται τα τρία σενάρια για τις αγορές, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

 • ΔΙΑΛΕΧΤΕ
Ημέρα της Μαρμότας: Γιατί ονομάστηκε έτσι και ποια είναι η ιστορία της

 • Σύμφωνα με το έθιμο, που είχαν φέρει μετανάστες από τη Γερμανία στη Βόρεια Αμερική, αν η μαρμότα όταν βγει από τη φωλιά δεν μπορεί να δει τη σκιά της από τη συννεφιά, ο χειμώνας θα τελειώσει.

Κάθε χρόνο από το 1886, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων πάνω από 40.000, συγκεντρώνεται το πρωί της 2ης ημέρας του Φλεβάρη, στο Punxsutawney της Πενσιλβάνια προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα ζώο που φέρει την ονομασία μαρμότα, (ένα είδους σκίουρου) να προβλέπει τον καιρό για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το έθιμο, που είχαν φέρει μετανάστες από τη Γερμανία στη Βόρεια Αμερική, αν η μαρμότα όταν βγει από τη φωλιά δεν μπορεί να δει τη σκιά της από τη συννεφιά, ο χειμώνας θα τελειώσει.

Δηλαδή, αν η μαρμότα βγει από τη φωλιά του και αποτύχει να δει τη σκιά του, εξαιτίας του νεφελώδους καιρού, ο χειμώνας σύντομα θα τερματισθεί. Αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη και η μαρμότα δει τη σκιά της και μπει αμέσως στη φωλιά της, ο χειμώνας θα παραταθεί για έξι ακόμα εβδομάδες.

Η παράδοση έφτασε στις ΗΠΑ από Γερμανούς μετανάστες τον 18ο αιώνα. Πάντως, έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ έδειξε ότι οι επιτυχημένες προβλέψεις της μαρμότας δεν ξεπερνούν το 39%.

Ο όρος «η μέρα της μαρμότας» ωστόσο καθιερώθηκε από από την ταινία του Χάρολντ Ράμις με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Μάρεϊ, του 1993.Ο Μάρεϊ υποδύεται έναν εγωπαθή και δημοφιλή μετεωρολόγο της τηλεόρασης που αναλαμβάνει να μεταδώσει για το τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο εργάζεται την παραδοσιακή γιορτή της Πενσιλβάνια. Ενώ ανυπομονεί να τελειώσει η «αγγαρεία», ζει την ίδια ημέρα ξανά και ξανά.


Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης (Income statement)
Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης (ΚΑΧ) είναι μια έκθεση που περιέχει συνοπτικές πληροφορίες για έσοδα, κέρδη, έξοδα και ζημιές που έγιναν σε μια συγκεκριμένη λογιστική χρήση.

 • Το περιεχόμενο της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης διαιρείται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο παραθέτονται τα στοιχεία των λογαριασμών των λειτουργικών εσόδων και των λειτουργικών εξόδων, δηλαδή των στοιχείων που προσδιορίζουν το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι λογαριασμοί των μη λειτουργικών (έκτακτων) εσόδων και κερδών και κατόπιν αυτούς των μη λειτουργικών εξόδων και ζημιών.

Κατάταξη λογαριασμών στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης
Η κατάταξη των λογαριασμών των λειτουργικών εξόδων διαφέρει ανάλογα με το αν αυτά πρέπει να παρουσιασθούν κατά είδος ή κατά λειτουργία.

Κατάταξη εξόδων κατά είδος
Με αυτή τη μέθοδο τα έξοδα είναι κατανεμημένα κατά είδος (π.χ. ενοίκια, χρεωστικοί τόκοι, αποσβέσεις, έξοδα μεταφοράς κτλ) και αυτό συμβαίνει γιατί την επιχείρηση ενδιαφέρει το είδος του εξόδου και όχι ο σκοπός για τον οποίο έγινε.

Η παράθεση των εσόδων και των εξόδων στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης πρέπει να είναι η εξής:

Έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων ή προϊόντων/παροχή υπηρεσιών
+ Έσοδα από λοιπές συνήθεις δραστηριότητες
– Έξοδα κατ’ είδος
= Αποτέλεσμα εκμετάλλευσης

Κατάταξη εξόδων κατά λειτουργία
Τα έξοδα κατά λειτουργία παρουσιάζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης ομαδοποιημένα σε δύο κατηγορίες.

Έξοδα διοικητικής λειτουργίας, λειτουργίας ερευνών και ανάπτυξης και της λειτουργίας διάθεσης αποθεμάτων
Έξοδα χρηματοοικονομικής λειτουργίας

Η κατάταξη στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης των λογαριασμών λειτουργικών εσόδων / εξόδων, κατά λειτουργία, είναι η εξής:

Έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων και προϊόντων/παροχή υπηρεσιών
– Κόστος πωληθέντων / πωλήσεων
= Μικτό αποτέλεσμα Εκμετάλλευσης ——->Μικτό Κέρδος / Ζημιά
+ Άλλα έσοδα εκμετάλλευσης
– Έξοδα διοικητικής λειτουργίας
– Έξοδα λειτουργίας ερευνών – ανάπτυξης
– Έξοδα λειτουργίας διάθεσης
= Μερικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης —> Λειτουργικά Έσοδα / Έξοδα
+ Πιστωτικοί τόκοι
+ Έσοδα από συμμετοχές και χρεόγραφα
+ Κέρδη πώλησης συμμετοχών και χρεογράφων
– Χρεωστικοί τόκοι
– Έξοδα συμμετοχών και χρεογράφων
– Ζημιές πώλησης συμμετοχών και χρεογράφων
= Αποτέλεσμα Εκμετάλλευσης
ή Έσοδα/Έξοδα/Κέρδη/Ζημιές Χρηματοοικονομικής Λειτουργίας
ή Κέρδη/Ζημιές Χρήσης προ Φόρων

Χαρακτηριστικά της Κατάστασης Αποτελεσμάτων Χρήσης

Ο τίτλος ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ
Η λογιστική χρήση στην οποία αναφέρεται
Η νομισματική μονάδα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.